Megnyílt a Kultúrcsűr

Helyi érdeklődök és meghívottak népesítették be az udvart
Helyi érdeklődök és meghívottak népesítették be az udvart (Simó Márton felvételei)

Pályázati segítséggel ugyan, de sok-sok helyi közreműködő önkéntes hozzájárulása által valósulhatott meg Farkaslakán a Kultúrcsűr. Az új művelődési intézmény felavatására január 24-én, délután 4 órától kezdődően került sor.

Hadnagy Jolán, a Tamási Áron Művelődési Egylet képviselője, Jakab Gábor szentszéki tanácsos, plébános, Kovács Lehet polgármester, Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke és Laczkó Vilmos farkaslaki római katolikus plébános
Hadnagy Jolán, a Tamási Áron Művelődési Egylet képviselője, Jakab Gábor szentszéki tanácsos, plébános, Kovács Lehel polgármester, Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke és Laczkó Vilmos farkaslaki római katolikus plébános

Beszédek hangzottak el, volt szalagvágás, a jelenlevők bejárhatták a csűrt és az emeleti részeket, illetve – aki nem látta még – megtekinthette Fancsali Mátyásné, Tamási Áron Ágnes nevű húgának házát is, amelyet három éve teljesen felújítottak, s a régi bútorokkal, illetve adományokból származó korhű tárgyakkal rendeztek be.

Élénk volt a médiás jelenlét is
Élénk volt a médiás jelenlét is

A Tamási Áron Művelődési Egylet képviselője, Hadnagy Jolán elmondta, hogy egy hosszú és göröngyös út végére érkezett, sikerült a LEADER-pályázatban kiírtakat teljesíteni, a csűr elkészült, de azonnal új feladatokhoz kell látni, hiszen programokat kell szervezni és idehozni. Megköszönte minden közreműködőnek a segítséget, az író rokonainak, azok leszármazottainak, akik önzetlenül és gyakran segítették munkájában. A hagyományos kalákaszellem nélkül nem állna ma ez az épület, mint ahogyan a mellette levő ház sem. A község polgármestere és a megyei tanács elnöke is kész a további együttműködésre, hiszen Tamási Áron emléke és szellemisége minden székely és magyar ember számára fontos, Farkaslaka és a szűkebben, de a tágabban értelmezett régió is nyerhet az író hagyatéka és üzenete által.

Pár fokkal fagypont alatt járt a hőmérséklet, a fázósabbak a tornácot választották
Pár fokkal fagypont alatt járt a hőmérséklet, a fázósabbak a tornácot választották

Ebben az évben lesz fél évszázada annak, hogy jobb létre szenderült Tamási, a jövő esztendőben pedig születésének a 120. évét ünnepeljük. Nem is egy, hanem két egymást követő év áll előttünk, amikor a Kultúrcsűrben sok emlékezetes programot tarthatnak majd, amelyek segítik az írói üzenet ápolását és a magunk lelki, szellemi erősítését.

Az ünnepség a művelődési házban folytatódott.

Élő Székelyföld Munkacsoport/ Simó Márton

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.