Székely Dorottya

dorottya_n

Csokonai Vitéz Mihály 1799-ben írta a Dorottyát vagyis a Dámák diadalát a fársángban, melynek műfaji meghatározása furcsa vitézi versezet. S hogy pont Somogy vármegyét választotta helyszínül, az csak abból az okból kifolyólag volt, hogy akkoriban éppen ott lakott. Ezért vette a koreográfus, László Csaba a bátorságot, hogy amit Csokonai Somogyban látni vélt, azt Székelykeresztúron is elképzelje, annál is inkább, mert ő pont itt lakik. Csokonai ízes, verses humorát kívánja a tánc nyelvezetére lefordítani és ötvözni a székely farsang szokásaival.

Dorottya szerepében Márdirosz Ágnest láthatja hamarosan a nagyérdemű közönség; közremüködnek: a Heveder zenekar, a székelykeresztúri polgári fúvószenekar, a Kispipacsok és a Forgórózsák tánccsoportok, Boka Gábor (játék), László Csaba (tánc), László Zsolt (tánc), László Anna Ildikó (tánc, ének, népviselet), Kincses Olga (jelmez, jétéktér).

A Székely Dorottya poema chorea-heroico-comicum bemutatójára 2016. február 12-én, 17.00 órától kerül sor a székelykeresztúri Művelődési Házban.

Élő Székelyföld Munkacsoport/ Simó Márton

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.