Korond kincse Dallasban

Az aláírásokat tartalmazó oldalpár (Fotók: Balázs Árpád gyűjteményéből)
Az aláírásokat tartalmazó oldalpár (Fotók: Balázs Árpád gyűjteményéből)

Rendkívül értékes relikvia került elő a dallasi McDermot egyetemi könyvtár (Eugene McDermott Library) különleges ritkaságokat őrző osztályáról, ahol egy átszervezés folytán olyan páratlan ajándékkönyvre bukkant Paul Oelkrug könyvtáros, amely az 1936-os Berlini nyári olimpiai játékok győzteseinek névaláírását, kézjegyeit őrzi, köztük a korondi születésű magyar aranyérmes, Lőrincz Mártonét is.

Lőrincz Márton
Lőrincz Márton

A ritkaságszámba menő könyv számunkra is kedves emléket őriz. Még nem tudni pontosan, hogy hány példányban készült, kik kaptak Németországtól ajándékba egyet-egyet, de az biztos, hogy Charles E. Rosendahl amerikai admirális a kivételezettek közé tartozott. Az ő jóvoltából került be a könyvtár féltve őrzött kincsei közé.

Az emlékkönyv borítója
Az emlékkönyv borítója

Az emlékkönyv két oldalon őrzi az aranyérmesek kézjegyeit és bejegyzéseit, köztük a korondi Lőrincz Mártonét, aki a görög-római stílusban szerezte meg a győzelmet a svéd Svensson legyőzésével. Lőrincz mellett ugyanekkor szerzett aranyérmet Zombori Ödön, Kárpáti Károly szabadfogású birkózásban, a 100 méteres gyorsúszásban Csik Ferenc, a női magasugrásban Csák Ibolya és Elek Ilona vívásban. A felsoroltak kézjegyét is őrzi az ajándékkönyv. A magyar csapat az olimpián összesen 10 arany, 1 ezüst és 6 bronzérmet szerzett, s ezzel Németország és az Egyesült Államok mellett a harmadik legeredményesebbnek bizonyult. Az arany kézjegyek között van többek között a legsikeresebb amerikai atléta Jesse Owens amerikai színes bőrű sprintelő aláírása, valamint Glenn Morris kézjegye, aki az olimpiai tízpróbában lett aranyérmes sportoló, mi több a Tarzan bosszúja című filmben ő játszotta a főszerepet, amelyet 1938 januárjában kezdtek forgalmazni.

Minket most Lőrincz Márton aláírása érdekel, hiszen családnevünk és keresztnevünk együttesen jelent bennünket. Elemezhetjük grafológiailag, mert az embert keressük, de nem értek hozzá. Egy biztos: nagyon boldog lehetett, amikor a nevét leírta, és büszke hazájára, Magyarországra, Korondra, Édesanyjára, akit rajongásig szeretett. Kevés olyan korondi akad – talán ő az egyetlen –, akinek az aláírását féltve őrzik egy dallasi könyvtár páncélszekrényében.

plakat

A korondi olimpikon szülőfalujában szombaton, január 24-én rendezik meg a 15. Lőrincz Márton Emlékversenyt, amelyen huszonkét birkózócsapat mintegy 250 versenyzője lép szőnyegre.

Az eseményről a későbbiekben részletesebben is beszámolunk!

Balázs Árpád

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.