Gondolatok az önellátásról

csinodi_ut

Sokan tudhatják korábbi írásainkból, illetve más forrásokból is, hogy Sepsiszéki Nagy Balázs néprajzkutató, író, szerkesztő feladta városi életmódját és falura költözött. Pontosabban az Úz-völgyébe, egy viszonylag zárt és zord, ám annál izgalmasabb és sértetlenebb vidékre, több év óta, családjával együtt Csinódon él. Most induló sorozatában az önellátás lehetőségeit mutatja be olvasóinknak. Balázs nem dolgozatot ír, nem néprajzosként tevékenykedik, hanem pragmatikus értelmiségiként azt a “projektet” mutatja be, amelyben családjával együtt létezik. Fokozatosan, szép sorban elsajátítja és gyakorolja azt a tudást, amelynek segítségével őseink sok nemzedéke élte azt a természetközeli életet, amelyben képesek voltak az önellátásra, de úgy, hogy bizonyos termékeket értékesítve, cserélve alig-alig volt szükségük pénzre. A hagyományos paraszti élet olyan tudást feltételez, amelyet csak hosszú időn át lehet elsajátítani, de úgy, hogy nincsenek hozzá hivatalos iskolák, hanem a tanítómester maga az élet és a természet, a folyamatosság kényszere és késztetése, amelyben az ember úgy szerzi meg a betevőt, a felvenni való ruhát, a tüzelőt, hogy azzal minél kevesebbet ártson a környezetének. Itt nem értelmiségi fellángolásról van szó, hanem ösztönös cselekvésről, amely sokunk számára követhetővé válhat.

Gyönyörű táj nyílik meg szemeink előtt, ahol a remény és a kellő életakarat is megvan a helyben maradáshoz és a gyarapodáshoz
Gyönyörű táj nyílik meg szemeink előtt, ahol a remény és a kellő életakarat is megvan a helyben maradáshoz és a gyarapodáshoz

Ötödik esztendeje élek egy olyan havasi tanyán, ahol lehetőségem nyílik a kertészkedésre, az állattartásra, a gyűjtögető gazdálkodásra. Gyermekkoromat jórészt egy megyeszékhelyi tömbházlakásban töltöttem, majd Budapesten laktam több mint fél évtizedet. Mindig éreztem a városi kiszolgáltatottságot, és arra vágytam, hogy egyszer majd önellátó legyek, hogy ne függjek a mindenkori rendszerektől. Most lehetőségem adódott ennek elérésére, ugyanakkor a gyakorlati megtapasztalások megtorpanásokra, elgondolkodásra késztetnek.
Manapság az önellátáson elsősorban a saját fogyasztásra szánt élelmiszerek előállítását értjük, pedig ez a fogalom ennél jóval tágabb.

Alternatív községtábla
Alternatív községtábla

Falun élő elődeink nemcsak a fazékba meg gyomorba valót termelték meg maguknak, hanem használati tárgyaik és ruházatuk jó részét is képesek voltak előállítani. Ma már ez a fajta önellátás nem működik. Székelyföldön is egyre több az olyan falusi család, amelyik még saját célra sem termeszti meg a zöldségféléket, inkább a helyi boltban vagy városi raktáráruházakban vásárolja meg a főzéshez szükséges, többnyire külföldről behozott murkot, hagymát és egyéb zöldségféléket. Legtöbb udvaron már nincsen kemence, s ahol még nem bontották el, ott is ritkán hevítenek be kenyérsütéshez. A szövés, a kötés, a varrás és a hímzés tudományát az anyák és nagyanyák adták át leányaiknak, unokáiknak, de ma hány fiatalasszony képes ezekre a munkákra? Úgy tűnik, hogy nincs is szükség ilyen ismeretekre, hiszen a távol-keleti ruhaipar termékei elárasztották a piacokat, boltokat, s a turkálóknak is nagy a forgalmuk. Sikerült elhitetni még a falusi emberekkel is, hogy ebben a korban, így van ez rendjén.

Csinód nyáron
Csinód nyáron

Még a hasukat szerető székelyek is bedőltek a globális beetetésnek, ugyanis kosarakat tologatva állnak sorba a sokat utaztatott és agyontartósított élelmiszeripari termékekért, amelyek egészséges tápláléknak aligha nevezhetők.

A falusi vegyesboltokban is minden fellelhető manapság, mi szem-szájnak ingere, csak éppen semmi köze az vidékhez és az egészséges életmódhoz
A falusi vegyesboltokban is minden fellelhető manapság, mi szem-szájnak ingere, csak éppen semmi köze a vidékhez és az egészséges életmódhoz. (Képünk illusztráció.)

A tömeg általában azt teszi, amit felkínálnak, amit diktálnak neki, s meg van győződve arról, hogy ez a helyes, ez a jó. De mindig vannak olyanok, akik szembe mernek úszni az árral, és nem hagyják magukat ide-oda sodródni, majd egy sziklának csapódni. Az ilyen emberek törekednek az önellátásra. Az önellátás ma nem könnyű feladat és nem is valósítható meg akárhol. Ha csak a minőségi táplálék előállítását tekintem a kitűzött célnak, már ennek megvalósítása is sok időt meg munkát igényel, ráadásul az éghajlati viszonyok is befolyásolják az eredményességét.

kenyerek
Mi ezer méter tengerszint feletti magasságban lakunk. Sikerült kialakítanunk konyhakertet, fűszeres- és gyógynövényes kertet, málnást és ribizlist, pityókás kertet, csicsóka ültetvényt gondozunk és még az érőfélben lévő trágyadombokat is kihasználjuk töktermesztésre. Ezeken a pár áras területen megterem a családunknak szükséges hagyma, murok, petrezselyem, zöldborsó, paszuly, retek, karalábé, zeller, káposzta, tök és cékla. Jó esztendőben elegendő az, ami a hegyen terem, de van, amikor pótolni kell máshonnan a készleteket.

Állatokat is tartunk, de az etetésükhöz szükséges takarmány egy részét szintén máshonnan kell beszereznünk. A dús kaszálókon esős nyáron lesz elegendő széna meg sarjú, de a lovaknak a zabot, a majorságnak meg a nyulaknak való búzát és a kukoricát nem tudjuk megtermelni. A kecskék csak ollózáskor kapnak darát. A tönkölybúza talán a hegyen is beérne, de az aratása, cséplése bonyolult.

sajt

A havasra történt felköltözésünk óta sikerült elérnünk azt, hogy húst, tojást, tejterméket nem kell üzletből vásároljunk, de ennek az az ára, hogy a gabonát máshonnan kell megvásárolnunk. Ha a saját munkánkat nem számoljuk pénzben, akkor még így is megéri háztájit tartani. Tapasztalatom szerint a teljes önellátást mi nem tudjuk megvalósítani, de bizonyos terményekből történő túlteremelés esetén a fölösleget elcserélhetjük vagy értékesíthetjük. Így hozzájuthatunk ahhoz, ami itt nem terem meg, és egyre kevesebb pénz szükséges a hiányzó élelmiszerek beszerzéséhez. Egészségi és lélektani szempontból pedig felbecsülhetetlen a saját magunk által megtermelt táplálékok értéke!

A kenyeret szombatonként mi sütjük tönkölybúza lisztből. Ez a kovásszal készülő kenyér eláll egy hétig, és nagyon laktató. Belőle két szelettel egy felnőtt ember jól lakik. A lisztet ugyan vásároljuk, de a kenyér, amit naponta fogyasztunk, finom és egészséges.
Az erdei gyümölcsökért és a gombákért nem kell messzire menjünk, mert a kertünk kinyúlik az erdőig. Évente teszünk el fenyőrügyből és málnából készült szörpöt, szederdzsemet, áfonya lekvárt, rókagombát sós vízben, tiszta kútvízben vörös áfonyát és szárítunk medvegombát. Teafűért sem kell pénzt kiadnunk, mert a környezetünkben jó pár gyógynövény őshonos. Szívesen fogyasztunk kankalinból, kakukkfűből, eperlevélből, orbáncfűből és mentából főzött teákat.

Elerdősödött kaszálóink biztosítják a téli tüzelőt. A fát csak össze kell gyűjteni, be kell hordani a fásszín közelébe, és fel kell vágni. Ez a munka is hozzájárul az egészségünk megőrzéséhez.

Azt is megtapasztaltuk, hogy érezhetően finomabb a főzőcsempe tetején készült ebéd, mint a gázláng feletti fazékban főtt étel.

Önellátási szintünket úgy növelhetjük, hogy még több energiát fektetünk be a gazdálkodásba, s a megtermelt fölösleg elcserélésével hozzájuthatunk olyan terményekhez, amelyek nálunk nem teremnek meg.

Távlati célunk az energiafüggőségünk megszüntetése is, de ez nagyobb befektetést igényel, mind egy áramfejlesztő napkollektor, mind egy szélturbina vagy egy elektromos autó esetében.

Nagy Balázs és családja az ökuménikus kápolna avatásán
Nagy Balázs és családja az ökuménikus kápolna avatásán

Ma sokan mondják azt, hogy nem érdemes semmit sem termeszteni, nem érdemes állatokat tartani, mert nincs ára a hazai terményeknek. Én pedig úgy látom, hogy ez a jelenlegi állapot egy próbatétel, mert hosszú távon azok a családok tudnak majd fennmaradni, akik minőségi élelmiszert tudnak előállítani. Egyrészt ők fognak kevesebb mérgező anyagot fogyasztani és egészségesebbek lesznek, másrészt tőlük fognak egyre többen vásárolni a ébredezők közül. Mert egyre többen jönnek rá arra, hogy igazából nem arra van szükségük, amit reklámokkal rájuk tukmálnak.

Sepsiszéki Nagy Balázs

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.