Lovasbál és vágta

Felvonulás Fotó: Fischer István Alfréd
Felvonulás (Fotó: Fischer István Alfréd)

Január 23-án a farkaslaki kultúrotthonban szervezik meg az első udvarhelyszéki lovasbált az Udvarhelyszéki Vágta résztvevőinek. Teszik ezt hagyományteremtő szándékkal, hogy újabb közös időtöltéssel kovácsolják egybe a lovassport kedvelőit, s egyúttal megbeszélik az idei vágta programját is.

A bál célja elsősorban szórakozási lehetőséget nyújtani a lovasoknak, hogy ne csak versenyezzenek, ugyanakkor alkalom kínálkozik itt arra is, hogy még időben megbeszélhessék az idei futamokat, elképzeléseket, hogy ezek mentén alakítsák a szervezők a szezont. A bálra – bár zártkörű – nem csupán versenyzőket várnak, hanem mindazokat, akik valamilyen formában érintettek az Udvarhelyszéki Vágta szervezésében, illetve a helyi lovasélet részesei.

„Tizenöt településről várunk versenyzőket és lovasokat, gyakorlatilag Oklándtól Varságig, egyszóval mindazokat, akik részt vettek a tavalyi vágtán. Az egyeztetések alapján úgy néz ki, hogy száz-százötven személy jön el. Az első bálra – ebből is szeretnénk hagyományt teremteni minden év elején – Farkaslakán kerül sor, és akárcsak a döntőket, ezt is minden évben más-más településen szerveznénk meg” – mondta el Kovács Nemes László, az Udvarhelyszéki Vágta szervezője.

Lovas lányok naplementében (Fotó: Fischer István Alfréd)
Lovas lányok naplementében (Fotó: Fischer István Alfréd)

Udvarhelyszéken a lovasélet felfelé ível, majdnem kéthetente szerveznek lovastúrákat, és nagyon szép elképzelések bontakoznak ki a lovas világ megmozdítására. „Ezek még folyamatban lévő egyeztetések, tárgyalások, megmozdult valami a vágta nyomán, és hamarosan erről is tájékoztatjuk az olvasókat.” A vágta idén is ötfordulós lesz, és június első szombatján kezdődik a szentléleki réten. A helyszínek adottak, a tavaly elmaradt kápolnási futamról is egyeztettek a helyiekkel, tehát idén Kápolnásfaluban is lesz vágta. A szombatonként megrendezett vágta után szórakoztató programról is folyamatosan gondoskodnak majd a szervezők. A mostani bálon Z. Nagy István és zenekara biztosítja a muzsikát.

Karácsonyi lovastúrán is szerveztek

December 27-28-án kétnapos lovastúrát szerveztek a környékbeli lovasok több mint harminc fő részvételével. „A vasárnap reggeli, kecseti indulás után, Farkaslakán bevártuk az ottani résztvevőket, Geréb Pétert és kislányát, Ajnácskát, majd a Gordon hegyen a Jézus kilátó mögött haladtunk az Oroszhegy községhez tartozó Nyúlád irányába, melyhez, két kisebb pihenő után, az Urusos kút mellett elhaladva érkeztünk. Szerencsére senkinek nem volt szüksége a túrázók közül az Urusos kút csodatevő, gyógyító erejét kipróbálni. Miután az oroszhegyi lovasok, Bálint Imre és Tamás Viktor is csatlakoztak hozzánk, letáboroztunk a Viktorék féle havasi kaszálóra épített, nyári szálláshelyeként szolgáló háznál. Szalonnasütésre és evésre nem kellett senkit bíztatni, többen megerősítették, hogy a világ legfinomabb étele a szalonna, vöröshagymával, juhtúróval, kenyérrel és szilvapálinkával. A pihenő után Varság felé folytattuk utunkat, többnyire az erdőben, hol az erdei úton, hol a fák között, mert a tél itt már megmutatta hatalmát: jeges, havas, vizes volt a terep, helyenként rendkívül megnehezítve a haladást. Varságra érve, ki-ki az előre megbeszélt szálláshelyre vitte lovát, majd a Nagylak panzióba gyülekeztünk vacsorára. Ezt követően a baráti hangulatú beszélgetés népdalénekléssel, nótázással folytatódott, majd zárult. Hétfőn, 28-án, reggeli után útnak indultunk, az azelőtt való nap útvonalától kicsit északabbra haladtunk, Szencsedben álltunk meg szalonnasütésre és kis pihenőre, majd a Kalonda-tető és Pálfalva érintésével érkeztünk vissza Kecsetbe. A túra szervezőinek, a Demény testvéreknek, Istvánnak és Elemérnek figyelmessége a túra végén is éppúgy kiterjedt ránk, mint mindvégig a túra alatt, a távolabbról érkezőknek szállást biztosítottak, és egy nagyon finom bográcsgulyással fogadták az érkező lovasokat Elemérék házánál. A szakács Pál Attila (Páttya) volt” – számolt be a túra részleteiről Fischer István Alfréd. Fischer egyébként honlapot is működtet szekelylovas.ro címmel, amelyen követhetők az események.

Élő Székelyföld Munkacsoport/ Nagyálmos Ildikó

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.