Siculicidium

Madéfalván a helyi önkormányzat szervezett megemlékezést, amelyen részt vettek az egyházak képviselői, helyi és megyei tisztségviselők, országgyűlési képviselők, illetve társadalmi és civil szervezetek képviselői, valamint a helyiek egy jelentős csoportja (Forrás: Madéfalva község honlapja)
Madéfalván a helyi önkormányzat szervezett megemlékezést január 7-én, amelyen részt vettek az egyházak képviselői, helyi és megyei tisztségviselők, országgyűlési képviselők, illetve társadalmi és civil szervezetek küldöttei, valamint a helyiek egy jelentős csoportja (Fotók forrása: Madéfalva község honlapja)

Az 1764. január 7-i madéfalvi vérengzés során a császári csapatok több száz székelyt mészároltak le. A támadás előzménye, hogy Mária Terézia császárnő 1760-ban elrendelte a székely határőrség újbóli felállítását. A székelyek sérelmezték, hogy az új szabályok szerint idegenben is kell majd szolgálniuk, német nyelvű vezénylet alatt, és nem nyerhetik vissza régi szabadságjogaikat katonai szolgálatuk fejében. Sokan közülük elbujdostak az erőszakos sorozás elől, mintegy kétezer-ötszázan azonban összegyűltek Madéfalván, és tiltakozó petíciót fogalmaztak Mária Teréziának.

menetA császári csapatok 1764. január 7-én hajnalban váratlanul támadtak Madéfalvára. A támadás megtörte a székely ellenállást.

Székelyföld szerte megemlékeztek a Siculividiumról. A madéfalvi emlékműnél százak koszorúztak és hajtottak fejet az ott meggyilkolt ősök emléke előtt.

A székelyek elleni 1764-es madéfalvi vérengzés 252. évfordulója előestéjén tartott megemlékezést a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) szerda este a marosvásárhelyi kultúrpalotában.

Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke a székely közgondolkozás átalakításának a szükségességét hangsúlyozta beszédében. Hibának tartotta, hogy a marosvásárhelyi kétnyelvű utcanévtáblák kihelyezéséből, majd egyes táblák – hatósági megfélemlítés következtében történt – eltávolítása ügyéből a köztudat nem a bátrak helytállását, hanem a megfélemlítettek hátrálását jegyezte meg.

„A közgondolkodásnak kell átalakulnia oly értelemben, hogy megértse mindenki, ezer bátor ember kevesebb veszélynek van kitéve, mint száz, tízezer pedig maga a biztos siker” – jelentette ki Izsák Balázs. Úgy vélte, „a múlt tanulságainak összegzése a jövő számára, maga a cselekvő gondolat (…) mely képes irányt szabni a történelemnek”. Hangsúlyozta: a székelység számára Székelyföld területi autonómiája a közös szabadságeszmény.

tomeg2

„Nem akarunk a világ migránsai lenni”

Bíró Zsolt, a Magyar Polgári Párt (MPP) elnöke beszédében, Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke pedig írásban elküldött üzenetében egyaránt arra emlékeztetett, hogy a madéfalvi vérengzést a székelyek tömeges elvándorlása követte. Mindketten megemlítették, hogy 1990 után is elindult a székelyek kivándorlása, melynek megállításához jogok kellenek a közösségnek. „Nem akarunk a világ migránsai lenni, idehaza keressük jogainkat” – fogalmazott Tőkés László. Biró Zsolt kijelentette: a székelység csak annyi jogot kér, amennyit az Európai Unió más közösségei, például az olaszországi Dél-Tirol osztrák lakosai élveznek. A két közösség közötti hasonlóság jeléül megemlítette: Dél-Tirol fővárosában, Bozenben a német ajkú lakosság, Székelyföld fővárosában, Marosvásárhelyen pedig a székelység került kisebbségbe.

Titkosított pártdokumentum 1985-ből, amely előirányozza a város etnikai összetételének tervszerű megváltoztatását (Forrás: Wkipédia)
Titkosított pártdokumentum 1985-ből, amely előirányozza a város etnikai összetételének tervszerű megváltoztatását (Forrás: Wikipédia)

Forrás: MTI, Wikipédia, Magyar Hírlap

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.