Milyen lesz 2016?

Szilveszteri tűzijáték - Székelyudvarhely (Fotó: Szabó Károly)
Szilveszteri tűzijáték Székelyudvarhelyen (Fotó: Szabó Károly)

Minden bizonnyal cifra és váratlan fordulatoktól hangos, mint amilyen 2015 volt. Egy gyorsan átalakuló világban élünk, amelyben úgy látszik, hogy a klasszikus értékek kiveszőben.

Az aljasság apostolai hirdetik a sátáni igét. Úgy érkeznek a százezres tömegek Európába, hogy fogalmuk sincsen arról, hogy mit jelent az itteni munkakultúra és a demokratikus rend. Miközben jogokat, helyet és jólétet követelnek maguknak, sokan közülük a minket célzó megsemmisítő csapásokra készülnek. Ilyen helyzetben a konfliktusok fel-, s a mi kisebbségi dolgaink leértékelődnek. Olykor egybemossák jogos kéréseinket a hangosan követelőzők fröcsögő szavaival. Magyarságunkban veszélyben vagyunk és leszünk a továbbiakban is, európai polgárokként azonban egyáltalán nem, hiszen az afrikai átlagnál alig több itt a beharangozott átlagbér, az 1250 lej mindössze 300 euró, amelyre az idetévedt két fő menekült sem vágyott túlságosan. Dolgoznunk kell 2016-ban is, nagyobb figyelemmel és következetességgel, mint másoknak. Talán így jobban fogunk élni, vagy pedig egyszerűen nem marad időnk sem a más, sem a magunk bajával foglalkozni.

Románia szász gyökerű elnöke a románokat köszöntötte újévi beszédében. Úgy általában.

Idén a kilencven másodperces videó nem a szabadban, hanem az elnöki hivatalban készült, klasszikusnak mondható díszletek között – pulpitus az ország címerével, a háttérben jellegtelen falakkal, drapériával és jellegzetes trikolórokkal -, s ha lehet mondani, még visszafogottabb, még óvatosabb volt, mint az egy évvel korábbi.

(Nyilvánvaló, hogy ezen a manipulált felvételen a kellékeket kicserélte a rosszindulatú grafikus, de azért a románul beszélők a lényeget így is értik, a román állam nyelvét nem ismerőknek pedig alább ott áll a kivonatolt lényeg röviden! – A Szerk.)

Ebben a beszédben benne foglaltatott, hogy a 2015-ös esztendő a normalitás éve volt – nem tudni pontosan, hogy mit ért normalitáson, ennek kifejtésére itt nem maradhatott idő – és az is, hogy a most kezdődő 2016-ra nagy bizalommal és várakozással tekint. “Azt szeretném, hogy a változások jól körvonalazottak és tartalmaktól telítettek legyenek. Tőlünk függ, hogy kihasználjuk-e a kínálkozó lehetőségeket, hogy haladhassunk, és Romániát olyan országgá tehessük, amilyenre vágyunk.” Ezek után jött még egyszer a világban élő románokat köszöntő mondat. A végén az elnöki mosoly nem sikerült, de a 90. másodpercnél véget ért a felvétel. Úgyhogy mindannyian ráfordulhattunk az idei rögös útra.

Semmi jó nem sejthető számunkra ebben az évben. Ha legalább úgy szóltak volna hozzánk, hogy “polgártársak”, vagy legalább annyi lett volna benne a szövegben, hogy “nemzetiségre való tekintet nélkül”. Még az átkosban is részesei voltunk az elnöki “kegynek” újévkor, mint “együtt lakó nemzetiségek” vagy “magyar anyanyelvű román állampolgárok”. Hadd ne mondjuk, hogy milyen rafinált diplomáciai érzékkel nyalt alánk a posztkommunista hatalom anno, még 1990 küszöbén, amikor nemzetalkotó tényezőként kezelt egy rövid ideig.

Az elnöki üzenettől nem sokban különbözik a király mondanivalója sem. I. Mihály egykori román királynak is szokása, hogy ünnepekkor és különleges alkalmakkor – amikor katasztrófa sújtja az országot, vagy életbevágóan fontos események következnek be, kormányválság vagy tartós utcai tiltakozások zajlanak, mint amilyen a Club Colectivben pusztító tűzvész után is történt – nyilatkozik vagy írásos üzenet bocsát ki.

A volt román király karácsonyi üzenete
A volt román király karácsonyi üzenete (Forrás: http://www.familiaregala.ro)

I. Mihály, aki ma már csak jelkép, egy életben levő volt államfő, hiszen semmiféle közjogi hatalommal nem rendelkezik, legalább felsorolta a különböző társadalmi kategóriákat – anyákat, pedagógusokat, rendőröket, katonákat stb. -, akiket további munkavégzésre buzdított, és ugyanakkor megcirógatta a Moldvai Köztársaságban élők lelkét.

Mi a saját bajainkkal maradtunk. Illetve mindazzal, ami Pest-Budáról átjött.

Áder János köztársaság elnök üzenete 2:06-tól, előtte a Himnusz. Megfontolt és udvarias szavai körültekintő államférfira vallanak.

A román parlament utolsó tavalyi ülésén elfogadta a dohányzásellenes törvényt, amely – ha Johannis már aláírta – a Hivatalos Közlönyben való megjelenést követő 45. napon lép életbe. Ez is egy olyan momentum, amely Európához való tartozásunkat igazolja. A székely azonban akkor is szív majd. Nem így, ahogy az alábbi kisfilmben láthattuk annak idején, hanem másképp. Ez biztos! Még nem tudjuk. Majd meglátjuk. Csak éljünk addig, hogy tudjunk majd visszanézni esztend’ilyenkor!

Simó Márton  

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.