Üvegbe formázva

uveggalambok

Székelyudvarhely szomszédságában Bethlenfalván egy lebontástól megmenekült régi székely tornácos ház középső szobájában találkoztam a fantázia-művésszel, aki nemcsak a fát, a csontot, de az üveget is elképzelései szerint formázza, szelídíti. Miközben odakint nagy pelyhekben elered a sűrű havazás, a duruzsoló kályha mellett az üvegművészet kínálta kimeríthetetlen lehetőségekről beszélgetünk a házigazdával.

Nincs a környéken, de a Kárpát-medencében is csak kevés olyan mesterember akad, aki az üvegmintázás, formálás e fajta technikáját alkalmazná. A konyha egyik sarkában a legszebb példányokat gyűjtötte össze, azért állította ki, mert véleménye szerint, az ő szemének is kell a gyönyörűség.

– Kovács Dénes eredeti szakmájára nézve szerszámgéplakatos, most mégis a művészet jelenti neki a megélhetést, a székely ezermesternek. Hosszú volt az út idáig?

kovacs

– Én egy egyszerű családból származom, lehet, hogy a kézügyességemet az édesapámtól örököltem, aki mint autószerelő, nagyon jártas volt a szerszámok, a gépek világában. Szerette a precíz munkát, ha valaminek nekifogott, nem hagyta abba, amíg be nem fejezte. Már kicsi koromtól érdekelt minden, ami a furás faragáshoz kapcsolódik, ezért az elemi iskola mellett párhuzamosan a  művészeti középiskolát is látogattam, itt rajz, festészet, szobrászat, művészet történelmet tanultam. Lakásunkban minden képzőművészeti alkotás az én kezem munkája, még a grafikákat is magam készítettem. Amikor szakmát kellett választani, ”a férfi embernek szakma kell a kezébe”, művész majd lehet, hangzott a jó tanács. Éppen akkor lett divat mifelénk az iparosítás, a legtöbb fiatal a fémforgácsoló szakmát választotta, én is így kerültem kapcsolatba a Matrica gyárnál a finommechanikával. Nem mondom, hogy nem szerettem, de bennem mindig ott mocorgott a kis ördög, nem tudtam egy helyen ülni.

– Értsem úgy, hogy kapott az első lehetőségen és tovább lépett?

– Pontosan, az Energo-Metr cég jóvoltából, indult egy új vállalkozás, ahol két üvegformáló szakember jóvoltából meg tanultam az üvegformázás mesterségét, ami éppen kapóra jött nekem. Nehéz időszak volt, hiszen egy egészen új világgal kellett meg ismerkednem, a törékeny üveg megmunkálásának lehetőségeivel. Nem hiába mondják, átlátható és tiszta, mint az üveg, ha viszont találkozik a fénnyel nagyon érdekes látványt tud produkálni. Bevallom őszintén, nem ment könnyen, mert az olvasztott üveg sokszor megtréfált, a nyújtást, a hajlítást nem lehet egyből elsajátítani. Azt is figyelembe kell venni, hogy az üveg törékeny, volt eset, amikor majdnem kész volt az ,,alkotás’’, de az utolsó pillanatban elrepedt, eltörött. Apró darabkákkal kezdetem:  homokóra, gyertyatartó, különböző üvegállat figurák és láttam, hogy az embereknek tetszik, nem kellett ennél több, elkezdtem őket gyártani, ez csúnya szó, és azóta sem hagytam abba.

– Hová sorolható be az Ön művészete?

– Az iparművészethez sorolnám a munkáimat, de a szakemberek véleménye sem egyöntetű. Én bebizonyítottam, az üveg is alkalmas művészi munkák készítésére. Időközben valami belső kényszer hatására elvégeztem a festészet-pedagógia szakot a kolozsvári egyetemen, mert többet akarok tudni arról a világról, amelyiknek megszállottja lettem. Nemcsak az üveget formálom, a fa és csontfaragás is a kedvenceim közé tartoznak. Ha belefáradok az egyikbe, ott a másik, az mindjárt új erőt és lendületet ad. Sosem az anyagiak érdekeltek, hanem a szépteremtő munka, ha nincs a feleségem támogatása, nem is tudom, hol tartanék. Mindig nagy támasz volt számomra.

uveg_es_agyag

– Azt hittem, a legfontosabb motiváció  az anyagiak…

– Téved, az egy szükséges rossz. Amikor elkezdtem sok volt a ráfizetés, a kiadás, igaz később megjelentek a vásárlók és az első megrendelések. Nézze ezt az állatfigurát, ez egy átlátszó üveg disznó, melynek belsejébe szilvapálinka kerül, a farkánál lesz a dugó. A  nagygalambfalviak rendelték a magyarországi testvértelepüléseknek, valami disznótoros rendezvényre, szépen alakul, de minden példányt napokig formázok, hegesztem, mert szeretném, ha elnyerné tetszésüket, nem csak tüdő kell ide, hanem szív is. Addig kell formázni, amíg meleg az anyag, ha kihűl, már nem lehet változtatni rajta. Az élet diktálja, hogy legyen ára, mert különben nem lehetne árat szabni neki.

– Nem gondolkodott egyéni kiállításban?

– Amikor lent volt a műhelyem a Székely Támadt vár tövében az Artera Alapítvány házában, ott volt állandó kiállításom, de én igazán a kirakóvásárokon érzem jól magam, ahol kapcsolatba tudok lépni a vásárlóval, az emberrel. Furcsa lehet önnek, de én tudni akarom, hogy ki lesz a gazdája az üveg, agyag, csont munkáimnak. Mindenikben ott egy kicsi belőlem.

– Ha az agyag szobrait nézem, mindenik a székely embert ábrázolja. Mi újat lehet még elmondani a székelyről ezekben a figurákban?

– Van egy kedves történetem, az egyik vásáron nézegette egy atyánkfia az agyagszobrokat, egyszer csak megszólal. Olyan eredeti ez a két részeg, hogy még az italszag is érzik rajtuk. Nem mondom, jól eső érzés volt hallani.

2011

– A csontot mikor fedezte fel?

– Mindjárt a fa után. Igyekeztem minden anyagot kipróbálni. Erre a legalkalmasabb a marhacsont, ezekből leginkább dísztárgyak készülnek.  Ez olyan pihentető, ha az üveg elfáraszt.

– Nem gondolt arra, hogy átadja tudását a fiataloknak?

– De igen, ezzel kapcsolatosan vannak terveim, a mostani csillagjárás ugyan nem kedvez neki, azt üzenik a csillagok, még várni kell vele. Talán, ha nagyobb lesz a fiam, ő is kedvet kap az üvegformáláshoz, még van idő, hogy eldöntse.

– Az alkotó embernek, mindig jól jön a kikapcsolódás, olyankor hol keressük Kovács Dénest?

– Van egy kicsi hétvégi házunk Ivóban, ahol a csend s a nyugalom össze szokott ölelkezni, itt érzem igazán otthonosan magam, a természetben, a bogarak, a madarak és a fák társaságában. Sokszor veszem a tarisznyámat és elindulok sétálni, ahogy tette Ábel is a kalyiba környékén a Tamási regényében, mert hiába élünk itt mellette, még sem ismerjük igazán azt a környezetet, amely körbe vesz minket. Milyen igazságtalan, ebből is próbálok egy keveset bepótolni.

Balázs Árpád 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.