Az Élő Székelyföld első éve a világhálón

Év végi kilátások (Bálint Elemér Imre fotósorozatából)
Év végi kilátások (Bálint Elemér Imre fotósorozatából)

Kereken egy esztendeje annak, hogy útjára indítottuk ezt honlapot, amely jellegénél fogva blognál több, de küllemét tekintve még nem portál. Rendelkezik ugyan saját domain-névvel, de még azt sem használja. Az indulás pillanatában azt írtuk, hogy ez az orgánum a székelyföldi falvakkal kíván foglalkozni, amolyan gyűjtőportál lenne, amely a már megjelent Élő Székelyföld Füzetek anyagait is tartalmazza, de folyamatosan friss írásokat is publikál, illetőleg valamiféle kitekintést is nyújt a világra, amellett, hogy tükre próbál lenni a ma, általunk érzékelhető és bemutatható székely világnak.

keresztfaval

Induláskor terveink között szerepelt, hogy menet közben arculatot váltunk, hogy bővülünk, színesedünk, ám ezt a grafikai jellegű változtatást még nem tudtuk megejteni. Az eltelt tizenkét hónapban azért – úgy érezzük – valamelyest mégiscsak fejlődtünk. Egyrészt megtartottuk és bővítettük munkatársi gárdánkat, illetve olvasókat is “toboroztunk” magunk köré; igyekeztünk a legkülönbözőbb műfajokban írni, illetve tematikánkat is bővítettük. Mivel többrétű anyagokat tettünk közzé, s párhuzamosan minden székelyföldi kisrégióról tudósítottunk – bár azért udvarhelyszéki jelenlétünk volt a legerősebb –, olvasóink ma mindhárom székelyföldi megyében, Erdélyben fellelhetők, de büszkék vagyunk arra, hogy további 94 országban olvasnak bennünket. Nyilvánvaló, hogy az olvasók száma eléggé magától értetődően tükrözi a mai munkamigrációs szokásokat. A határokon túl ott olvasnak minket sokan, ahol erős székelyföldi diaszpórák élnek.

Jelen pillanatig 109.478 megtekintést számlál a statisztikánk; ezek közül 49.016 (44,77 %) hazai, 46.403 magyarországi (43,38%), 2.329 németországi (2,12%), 1.999 egyesült királysági (1,82%), 1.351 ausztriai (1,23%), 1.152 egyesült államok beli (1,05%) olvasónk volt, a 6,6% pedig megoszlik a többi állam között (amelyek közül Szerbiában, Szlovákiában, Svédországban, Svájcban, Olaszországban, Hollandiában, Dániában és Ausztráliában élő nemzettársaink produkáltak fél-fél százaléknyi, azaz évi 500-600 látogatást).

Nem kívántunk világpolitikai eseményekkel foglalkozni, de úgy döntöttünk a nyár folyamán, hogy a migránsok, az új telepesek témakörével is kell valamelyest foglalkoznunk, hiszen milliós tömegben árasztották el idén kontinensünket, illetve nem mehetünk el érzéketlenül amellett sem, hogy a bukaresti hatalom időnként teljesen megfeledkezik az 1918. december 1-én megfogalmazott többségi ígéretekről, s a titkosszolgálatok révén időnként elragadtatja magát, és képes “hadat viselni” a székelység, a székelyek ellen. A megfélemlítésnek vannak klasszikus és vannak teljesen új eszközei, amelyekkel nap mint nap szembesülhetünk. Sokan szeretnék, hogy ne érezzük jól magunkat ebben az országban, s azt is, hogy soha ne lehessen teljes az az emberi méltóság, amelyet itt székely-magyarokként megélhetünk. Ezekről a negatívumokról mindenképp szólnunk kell, bár a saját érdekeink hangoztatásán túl, nem kívánunk semmiféle párt vagy szervezet szócsöve lenni.

fogarasok

Fő célunk bemutatni a jelent, a kallódó vagy éppen új életre keltett hagyományainkat, illetve olyan orgánummá igyekszünk válni, amely adott esetben továbbra is katalizátora lehet a vidéki életnek. Ilyen célkitűzéseink a gazdasági élet fellendítésében való részvétel, a szövetkezeti mozgalom és a hagyományos népi építészet értékeinek őrzése, illetve közvetítése. Ha ezidáig népi mozgalmat nem is gerjesztettünk, de volt néhány szép megmozdulásunk Atyhában, Zeteváralján, Kadicsfalván és Homoródszentpálon. Van a tarsolyunkban néhány készenlétben levő falufüzet, néhány olyan ötlet, amelynek megvalósításával már csak a megfelelő alkalomra kell várnunk. És itt van ez a “portál”, amely egyre inkább beépül a köztudatba, helyet kérve magának a hazai elektronikus orgánumok sorában.

Feladatunk továbbra is az olvasóbarát, a közhasznú és köz javát tevőlegesen szolgáló írások közlése és a vidéki rendezvények szervezése lesz. Úgy néz ki, hogy a Merkúr és Szuper Áruházlánc mellett találtunk még stratégiai partnereket, akik sokat segítenek majd abban, hogy elképzeléseink megvalósulhassanak. Úgy legyen!

kilato

Ezekben az évet lezáró pillanatokban nem marad más hátra, mint boldogabb új esztendőt kívánni olvasóinknak és munkatársainknak egyaránt! Tesszük ezt a folytatás és az előrelépés reményében.

Élő Székelyföld Munkacsoport 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.