A Székelyföld folyóirat idei díjazottjai

A szerkesztőség sok fontos közéleti és irodalmi esemény színhelye (Nagy Koppány Zsolt felvétele)
A szerkesztőség sok fontos közéleti és irodalmi esemény színhelye (Nagy Koppány Zsolt felvétele)

Hagyománnyá vált, hogy a csíkszeredai Székelyföld című folyóirat év végén kitünteti azokat a munkatársait, akik a korábbi hónapokban – az előző és az idei október közötti időszakban – a legértékesebb, a leginkább figyelemre érdemes írásokat publikálták a folyóirat hasábjain. A szerzői hűséget és a kitartást is elismerik ilyenkor. A Székelyföld gárdája ilyen szempontból is integrál, egyesíti az öt vagy hatágú sípon át megszólaló magyar literatúrát. Ennél a folyóiratnál a versnek és prózának, a dokumentumközlésnek és az esszének egyforma rangja van. És nincsen nemek szerinti diszkrimináció sem a rosszízű akadémizmus jegyében. Idén Adorjáni Anna, Obrusánszky Borbála, Borsodi L. László és Szepesy Attila részesült elismerésben.

Adorjáni Anna átveszi a Székelyföld-díjat Fekete Vincétől, a folyóirat főszerkesztő-helyettesétől (Fotó: www.hargitamegye.ro)
Adorjáni Anna átveszi a Székelyföld-díjat Fekete Vincétől, a folyóirat főszerkesztő-helyettesétől (Fotó: http://www.hargitamegye.ro)

Adorjáni Anna (1985), a Balassi Intézet bukaresti irodájának november 1-én leköszönt titkára debüt-díjat vehetett át a lapban megjelent prózai írásaiért.

ITT meghallgatható a bukaresti rádió magyar adásának interjúja Adorjáni Annával.

Obrusánszky Borbála (1972) néprajzkutató, orientalista, bár Ózdon született és többnyire Magyarországon él és dolgozik, ahol a Journal of Eurasian Studies főszerkesztő-helyettese, több jelentős tanulmányt is közzétett már a Székelyföldben. Szakterülete Mongólia kultúrájának kutatása, de figyelme gyakran a hunok története felé fordul.

Obrusánszky Borbála orientalista
Obrusánszky Borbála orientalista

Így ír róla Molnár Vilmos, a Székelyföld szerkesztője: “…érdekes életpálya az övé, munkája zömét nem az íróasztal mögött, hanem terepen végzi. Kutatási területe átfogja a mongol pusztákat és a Tibet magas hegyei között megbúvó völgyeket, a Kaukázus környékét és Erdélyt is, mindenhol elődeink nyomait keresve.”

Szepesi
Szepesi Attila költő, publicista (www.mma.hu)

Szepesi Attila (1942) Ungváron született. Szegeden és Budapesten végezte tanulmányait. Több jelentős irodalmi jellegű elismerés birtokosa, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) tagja. Korábban az Új Magyarország főmunkatársa volt, ma a Magyar Nemzet tárcaírója. A Székelyföld szerkesztőségével hosszú évek óta ápol élénk kapcsolatokat. Jelentős vereseket, önéletrajzi visszaemlékezéseket publikált a Csíkszeredában megjelenő folyóiratban.

Borsodi L. László átveszi a díjat Lövétei Lázár Lászlótól. A háttérben, középen ül Szepesi Attila. (www.hargitamegye.ro)
Borsodi L. László átveszi a díjat Lövétei Lázár Lászlótól. A háttérben, középen ül Szepesi Attila. (www.hargitamegye.ro)

Borsodi L. László (1976) Csíkszeredában született, ma is ott él. Irodalomtanári munkássága mellett jelentős költőként tartják számon. Költői próbálkozásait annak idején Fekete Vince főszerkesztő-helyettes irányította. Házi szerzőnek számít. Ez alkalommal az utóbbi években közölt recenzióiért, a pályatársakról írott kritikáiért díjazták.

Élő Székelyföld Munkacsoport 

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.