Fölszállott a páva – lezajlott a döntő

Antal Adorján
Antal Adorján (Csíkmadaras, Hargita megye)

A péntek esti döntőben megszületett a Fölszállott a páva gyerekkiadásának végeredménye: énekes szólisták és énekegyüttesek kategóriában a bátonyterenyei Haraszti-ikrek, a hangszeres szólisták és zenekarok között a budapesti ifj. Ürmös Sándor, a szóló és páros táncosok mezőnyében az erdélyi Csíkmadarasról érkezett Antal Adorján, a táncegyüttesek körében pedig a szekszárdi Bartina Gyermekcsoport nyert.

Antal Adorján produkciója itt tekinthető meg:

http://www.mediaklikk.hu/video/antal-adorjan-donto#

Az MTVA és a Hagyományok Háza közös népzenei és néptáncos tehetségkutatójának döntőjében a közönség is szavazhatott kedvencére, ezt a díjat a dombrádi Hoksz Attila nyerte el.

A Haraszti-ikrek
A Haraszti-ikrek Bátonyterenyéről (Nógrád megye)

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere két különdíjat is felajánlott a középdöntőben kiesettek részére: egyet a legjobb határon túli produkciónak – ezt a kárpátaljai hegedűs, Kovács Dániel kapta -, egyet pedig a legjobb hazai nemzetiségi produkciónak; ezt a Biseri Drave Tamburazenekar vehette át.

A jelentős horvát anyanyelvű lakossággal rendelkező ormánsági Drávasztára községből (Baranya megye) érkező együttes egy korábbi produkciója YouTube videón:

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke a Lakiteleki Népfőiskola nevében 500 ezer forintos különdíjat ajánlott föl a kosteleki Vrencsán Anitának, és a politikus ehhez további 500 ezer forintot adott még.

Vrencsán Anita
Vrencsán Anita Kostelekről (Ágas község, Bákó megye/ Románia)

http://www.mediaklikk.hu/video/vrecsan-anita-produkcio/

Az OTP Bank a díjat nem nyert versenyzőket 1-1 millió forinttal jutalmazza, emellett a többi díjat is a pénzintézet finanszírozza.

A Duna Televízióban látható döntőben tizenegy versenyző állt színpadra. A második középdöntőből – hasonlóan az elsőhöz – csak öt produkció juthatott volna tovább, azonban Sebő Ferenc zsűrielnök a magával ragadó előadások magas színvonala miatt úgy döntött, hogy a gyimesi énekstílust megszólaltató Vrencsán Anitának és a Haraszti-ikreknek is helye van a döntőben.

A fináléba a szervezők a legemlékezetesebb produkciókat is visszahívták, továbbá a Csík Zenekar is fellépett Fitos Dezső társulatával kiegészülve.

Budapest, 2009. szeptember 21. Sebõ Ferenc elõadómûvész, zeneszerzõ, népzenekutató a sírnál. A Farkasréti temetõben avatták fel a 2006-ban elhunyt Lázár Ervin író síremlékét, Csíkszentmihályi Róbert szobrászmûvész alkotását. MTI Fotó: Földi Imre
Sebõ Ferenc Kossuth-díjas előadóművész, zeneszerző, népzenekutató, a szűri elnöke
(Fotó: MTI/ Földi Imre)

A zsűri elnöke Sebő Ferenc zenész, tagjai Timár Böske néptáncos, Kocsis Enikő táncművész-koreográfus, Eredics Gábor népzenész, Berecz István néptáncos és Sebestyén Márta népdalénekes voltak.

A Bartina néptáncegyüttes
A szekszárdi Bartina néptáncegyüttes (A versenyzőkről készült fotók a http://www.mediaklikk.hu honlapról származnak)

A népzenei és néptáncos tehetségkutató műsor harmadik évadában több mint kétezer, 6 és 14 év közötti ifjú tehetség állt a szakmai zsűri elé határon innen és túl.
Összesen 48, adásonként 12-12 produkció mutatkozhatott be a Duna Televízióban péntek esténként – a négy elődöntőt két középdöntő, majd a pénteki döntő követte.

Forrás: MTI

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.