Átadták a Bálint András-díjat

Sántha
Sántha Attila átveszi Bálint Csabától, a kuratórium képviselőjétől az elismerést, a háttérben a másik kitüntetett, Szabó Attila operatőr-producer (Simó Márton felvételei)

December 18-án, a csíkszeredai Székelyföld Galériában, meghitt ünnepélyes keretek között adták át a néhai Bálint András (1943-1994) újságíró emlékére, a család és tisztelői által létrehozott díjat. Huszadik alkalommal került sor az elismerés odaítélésre, amelyet székelyföldi, vagy onnan elszármazott írók, költők, szerkesztők, újságírók, riporterek kaphatnak „akik tehetséggel, felelősséggel, példaszerű tartással és elkötelezettséggel szolgálják és képviselik a régió magyarságának érdekeit”. Arról korábban már beszámoltunk, hogy idén Sántha Attila költő, szerkesztő, publicista és Szabó Attila filmrendező-operatőr veheti át az elismerést.

Farkas Antal televíziós szerkesztő-rendező
Farkas Antal televíziós szerkesztő-rendező

Sántha Attilát Molnár Vilmos író, a Székelyföld szerkesztője köszöntötte, aki részletesen kitért a kitüntetett sokoldalú tevékenységére. Sántha, mindamellett, hogy kiváló költő, esztéta, napilapot szerkeszt és ír Kézdivásárhelyen, ezen kívül pedig az elmúlt években – többek között a Székelyföld folyóirat hasábjain, illetve más rangos kiadványokban – komoly és nagy visszhangot keltő tanulmányokat közölt kutatásairól, amelyekben arra kereste a választ, hogy hol lehetett a “Campo Chigle”, a “Campul Chilia”, a “Csiglamező”, ahová Attila hunjai visszavonultak. Ide vonatkozó munkásságáról éppen két nappal azelőtt, december 16-án számolt be az Erdélyi Múzeum Egyletben tartott kolozsvári előadásán. Nyelvészeti vizsgálatok által jutott arra a következtetésre, hogy a krónikákban leírt Chigle vagy Chigla, a Duna legészakibb ágával, az Ukrajnához tartozó Kiliával lehet azonos. Régészeti leletekkel egyelőre ezt a feltételezést nem lehet igazolni, viszont a krónikák feljegyzésein alapuló következtetései helytállóak és választ adnak olyan kérdésekre, amelyek hosszú ideje izgatják a kutatókat.

A íj egy emlék
A díj egy oklevél, egy emlékplakett és egy szerényebb pénzösszeg, ami a kuratórium szerint azért valamennyivel mindig több, mint a nem túl vastag egyhavi erdélyi újságírói fizetés

Az a véleménye, hogy a téma akadémiai szintű kutatóinak ki kell lépniük legszűkebb kutatási területeik megszokott bástyái közül, s a társtudományok, az egyéb, olykor igen távoli diszciplínák eredményeit hasznosítva, idővel maguk is értelmezhetőnek tarthatják az általa adott válaszokat, amelyek megdönthetnek bizonyos kánonokat és a székelység itteni jelenlétének folytonosságát igazolhatják. Úgyhogy Sántha Attila tulajdonképpen sokrétű tevékenységért és úttörő jellegű kutatásai elismeréséül vehette át ezt a díjat.

Szabó Attila filmesként több mint másfél évtizede van a pályán. Évekig Magyarországon dolgozott, több filmes és televíziós műfajban kipróbálta magát. Az őt méltató Farkas Antal hangsúlyozta, hogy komoly szakmai sikereket ért el Budapesten, de a szülőföld és a család hazavonzotta. Székelyudvarhelyen Aves Media néven saját produceri irodát nyitott, ma is vannak “köznapi” televíziós munkái, de leginkább azokat a dokumentumfilmeket kedveli, amelyekkel egy-egy jelenségre igyekszik ráirányítani a figyelmet. Legutóbb, a Méregzöld mesék című filmmel világított rá az erdőirtásokra, a falopásokra, s annak is a legdurvább vonatkozásaira, a gyilkosságokra is. A filmrendező munkájának ez a díj jelenti az első hazai elismerését.

Simó Márton

2 gondolat “Átadták a Bálint András-díjat” bejegyzéshez

 1. Bálint András: Egyenlet

  Adva van egy ország, zárójelbe téve.
  Hatványon a népnek X liternyi vére.
  Törtvonal,
  alatta két tépett fűcsomó.
  = ki az elnyomó?
  (1968)

  Jóbarátom volt!

  Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.