Bálint András-emlékdíj 2015

Bálint András munka közben
Bálint András munka közben

Húsz éve már, hogy minden év decemberében a csíkszeredai székhelyű Bálint András Alapítvány emlékdíjjal tünteti ki azokat a székelyföldi, vagy innen elszármazott írókat, költőket, szerkesztőket, akik tehetséggel, felelősséggel, példaszerű tartással és elkötelezettséggel szolgálják és képviselik a régió magyarságának érdekeit.

Az idei emlékérmet december 18-án, délelőtt 11.00 órakor a Székelyföld folyóirat csíkszeredai szerkesztőségében Sántha Attila költő, valamint Szabó Attila televíziós riporter veheti át.

Ezt a díjat a Hargita napilap egykori szerkesztője, publicistája, a Sóvidékről származó Bálint András (1943–1994) emlékére alapították, aki – egykori kollégái szerint – szerkesztőként mindig azt szorgalmazta, hogy az újságíró legyen szemfüles, felkészült, ismerje a terepet, az írása legyen szép és igaz, kerek és tartalmas, közérthető és gondolatébresztő.

Két évtizede, hogy ebben a szellemben jutalmazzák a szólásszabadság napszámosait. Az emlékplakettet, oklevelet, ajándékot és a pénzjutalmat mindig Bálintné Kiss Jolán, Bálint András özvegye adta át a kitüntetetteknek. Sajnos, az idei, a 21. díjátadón már nem lehet jelen. Alig egy hónapja, hogy végső búcsút vettünk tőle. Bálintné Kiss Jolánra ma nemzedékek sora gondol hálával, hiszen tanárként, osztályfőnökként úgy adott át ismereteket diákjainak, hogy azok egy életre beépültek és irányt mutattak. Azok számára, akiket Jolán tanárnő tanított irodalomra, emberi tartásra, a világ kitágult. Megtanulták, hogy szellemi szomj nélkül, szép versek, alkotások nélkül az emberi élet nem lehet teljes.Az ő ötlete volt, hogy a Bálint András-emlékdíj érmén az oxfordi napóra jelmondata legyen: Pereunt et imputantur, azaz: Az órák múlnak, és mi felelősek vagyunk értük.

Sántha Attila költő, szerkesztő, újságíró
Sántha Attila költő, szerkesztő, újságíró

Sántha Attila Kézdivásárhelyen született 1968-ban, a Babeş-Bolyai Tudományegyetemen szerzett magyar-angol szakos tanári oklevelet, majd a Szegedi Egyetemen folytatott doktori tanulmányokat. Ezidáig hat kötete látott napvilágot. Verset, esszét, irodalomtudományi írásokat egyaránt közöl. A Csíki Székely Krónikával 1999 óta foglalkozik.

Szabó Attila
Szabó Attila

Szabó Attila 1978-ban Marosvásárhelyen született, azonban már kisiskolás korától Székelyudvarhelyen nevelkedett. 1996-­ban a Tamási Áron Elméleti Líceum informatika szakán érettségizett, majd a nagyváradi Ady Endre Sajtókollégiumban szerzett újságírói diplomát, 1999­ és 2003 között a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Karán is tanult kommunikáció­-magyar szakon, de tanulmányait nem fejezte be, 2003-­ban ugyanis megnősült, és hazaköltözött Székelyudvarhelyre. Azóta három gyerek, egy kisfiú és egy lány ikerpár büszke édesapja. 2004-2005 között a székelyudvarhelyi INTERFILM produkciós irodában dolgozott szerkesztő-riporterként, főként a Magyar Televíziónak és a Duna TV-nek, de az országos kereskedelmi adóknak is számtalan hírt, tudósítást, riportot küldött. 2005-ben megalapította saját produkciós irodáját, az Aves-médiát, létrehozta az Erdélyi Nimród Természetvédelmi Magazin online változatát – amelynek ő a főszerkesztője, de egy olyan felelős szerkesztővel dolgozik, mint a nemzetközi hírű szaktekintély Dr. Kiss J. Botond. Továbbá, az általa verbuvált csapattal – egyebek mellett – számtalan díjnyertes ismeretterjesztő és dokumentumfilmet készített.

Legújabb nagy hatású és több helyen vetített alkotásában is, a Méregzöld mesék című filmmel rávilágít a székelyföldi illegális erdőkitermelés legdurvább pillanataira, a gyilkosságokra is.

Filmjében nem kíméli a fatolvajlásban érintetteket, akkor sem, ha az éppen a regnáló Hargita megyei rendőrfőnök az, vagy annak jó barátja a korábbi belügyminiszter, aki a film bemutatásakor éppen a román honvédelmet vezeti, később – szerencsére csak két napig – a kormányzó szociáldemokraták átmeneti miniszterelnök jelöltje. Szabó Attila egy nagyon bátor, igazságot kereső, kemény filmet készített. E Bálint András-emlékdíj ennek a filmnek az elismerése, ugyanakkor annak is, ahogyan a díjazott gyöngéd és költői is tud lenni. Az első és utolsó hó című írásában, a globális felmelegedésről ír két és fél éves kisfia, Atipati történetén keresztül. Kedvesen, olvasmányosan, írása szép és igaz, kerek és tartalmas, közérthető és gondolatébresztő. Tehát, Szabó Attila mindenképp rászolgált a Bálint András-emlékdíjra.

Farkas Antal

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.