ÉPÍTSÜNK MODERN SZÉKELY HÁZAT!

mszh

Immár több éve beszélnek megyei szinten a Modern Székely Ház projektről. Az Élő Székelyföld Munkacsoport 2014 óta önkéntesen felkarolta ezt az elképzelést, hiszen egyike az általa leginkább támogatott és népszerűsített folyamatoknak.

Több alkalommal is tárgyaltak erről az illetékesek, ám komoly előrelépés nem történt, nem sorakoznak falvainkban az ilyen jellegű új építésű házak. Úgy látszik azonban, hogy mégiscsak történt hivatali szinten is némi előrelépés az ügyben. Borboly Csaba, a Hargita Megyei Tanács elnöke a minap nyilatkozott és saját honlapján is közzétette ide vonatkozó gondolatait.

Utcakép Homoródkeményfalván
Utcakép Homoródkeményfalván (Fotó: Farkas Antal)

A modern kor elvárásainak megfelelően – mondotta a megyeelnök –, de a hagyományos székely építészet elemeit felhasználva építkezhetnek azok, akik igénybe veszik a Hargita Megye Tanácsa által koordinált Modern Székely Ház programot. Mint arról korábban beszámoltunk, a programban elkészült kilenc mintaterv megvalósíthatósági tanulmánya – ezek tájspecifikusan tükrözik Gyergyó (1), Csík (4), Kászonok (2) és Udvarhely (2) vidékének jellegzetességeit –, illetve a 9-es számú, Csík területre tervezett mintaház kivitelezési projektje. Ezek a projektek tartalmaznak három különböző szerkezetű és beosztású mintaházat, lehet például földszintes 100–120 négyzetméteres, vagy akár beépített tetőszerkezetű is. A csomag tartalmazza az építészeti, statikai és gépészeti (víz, fűtés, villany) terveket.

A ma már nem működő Czímeres kocsma Homoródkeményfalván
A ma már nem működő Czímeres kocsma Homoródkeményfalván (Fotó: Simó Márton)

A kiválasztott tervvel kapcsolatosan fel kell venni a kapcsolatot annak készítőjével, mivel az elméleti helyszínre készült, ezért az igénylő által kiválasztott telekre kell adaptálni. Ez maga után vonja a terv bővítését és helyszínre szabását (amibe beletartozik az alapozási terv, helyszínrajz, betájolási rajz és esetleges más dokumentáció is, illetve mindezek költsége is).

2.9 PROIECT MODEL 9.PDF
A 9. számú terv csak egyfajta ajánlás, referencia, hiszen nem sorházakról van szó, hanem a terep adottságainak megfelelően minden egyes épület más és más, mint ahogyan a falvak településképében azt megszokhattuk. Érdemes a megyei tanács által készített összeállítást megtekinteni, kiindulási alapnak mindenképp jó lehet (www.epitettorokseg.ro)

A tervek megtekinthetők a www.epitettorokseg.ro honlapon, illetve nyomtatott formában a csíkszeredai megyeházán, Hargita Megye Tanácsa főépítészi hivatalában.

A leendő tulajdonosnak az alábbi dokumentációt kell beszereznie: 1. A helyi önkormányzattól a telekre vonatkozó urbanisztikai bizonylatot. (Ebben a dokumentumban megnevezik az építkezési engedélyhez szükséges engedélyeket. Ezek értelmében lehet továbblépni a tervet illetően, megfelelve a bizonylatban előírtaknak.) 2. A kiválasztott területre vonatkozó topográfiai felmérés elkészítése szakember által; 3. Talajtanulmány (geotanulmány) elkészítése szakember által; 4. A terv elkészítése után a kért engedélyek.

Ha nem a 9-es számú tervet választja az ügyfél, elhelyezkedéstől függően (Csík, Udvarhely, Gyergyó) szükséges a tervek kidolgozása az építkezési engedélyhez építészeti, gépészeti és statikai szempontból. A tetőtér beépítése vagy a pince kialakítása esetén meg kell szerezni a statikai szakvéleményt is.

– A Hargita Megye Tanácsánál kifejtett munkánk egyik legfontosabb célja a fiatalok itthon tartása, ennek érdekében több síkon is azért dolgozunk, hogy számukra élhető körülményeket biztosítsunk. A program célja, hogy modern székely házban teremtsenek otthont a fiatalok, illetve a kész tervekkel is segítsük a házépítés folyamatát. Most már konkrétumokkal tudunk szolgálni a terv megszerzéséhez, és remélem, minél többen élnek a lehetőséggel – nyilatkozta Borboly, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

Úgy tudjuk, hogy magánkezdeményezés szintjén már több ilyen “típusház” építéséhez is hozzáfogtak. A következőkben ismét visszatérünk a témára, hiszen a program katalizátorává szeretnénk válni.

Farsangtemetés Alsósófalván 2015-ben - nem a felvonulókra érdemes itt figyelne, hanem a nagy változásokon átesú utcaképre, a modern anyagok által megnyomorított házakra és teljesen más modorú
Farsangtemetés Alsósófalván 2015-ben – nem az Ilyést cipelő felvonulókra érdemes itt figyelni, hanem a nagy változásokon áteső utcaképre, a modern anyagok által megnyomorított házakra és a teljesen más modorú új épületekre… (Fotó: Simó Márton)

Kíváncsian várjuk a visszajelzéseket az építtetők részéről, hogy sikerült-e végigjárniuk az engedélyeztetési procedúrát, s azt, hogy milyen összegekbe kerül egy-egy családi hajlék. Lehetőségeink szerint igyekszünk olyan szakmai fórumokat is létrehozni, amelyeken megvitatjuk a programot és igyekszünk helyi partnereket (önkormányzatokat, civileket és vállalkozókat) bevonni, hogy minél hamarabb láthassuk és érzékelhessük egy-egy település képének pozitív alakulását, amely mentesül a tájidegen formáktól és anyagoktól.

A Székelyföld egy-egy településén voltak és vannak hasonló jellegű próbálkozások. Készültek itt-ott igényes ifjúsági lakások, illetve olyan közösségi szállások, amelyek árva vagy szociálisan nehéz helyzetben élő gyermekek otthonául szolgálnak. Magyarországon legutóbb a vörösiszap-katasztrófa után Devecserben és Kolontáron történt olyan szervezett, állami segítséggel megvalósuló, tömegében is jelentős építkezés, összesen 120 családi ház, amely külső formájában, illetve funkcionálisan is ötvözi a hagyományos népi építészet elemeit.

sorhazViszont a Kós Károly Egyesülés jeles építészekből álló csoportja ott – bár igyekezett egyéni igényeket is teljesíteni – nem gondolta át megfelelően azt a tényt, hogy vidéki környezetről lévén szó, a családi házakhoz jó lenne gazdasági épületeket hozzárendelni, illetve azok megépítését a lakókra bízta, akik más forrásból egészíthetik ki a házat garázzsal, műhellyel, ólakkal vagy más melléképületekkel.

A felvételek és a rajz a www.epiteszforum.hu honlaról való. Az építkezéseket a Kós Károly Egyesülés koordinálta
A felvételek és a rajz a http://www.epiteszforum.hu honlaról való. Az építkezéseket a Kós Károly Egyesülés koordinálta

A két katasztrófa-sújtotta településen ún. “lakónegyenedeket” építettek, amely tulajdonképpen “alvóvárosként” funkcionál, ahová a bérből és fizetésből élő családok hétköznaponként, a munkaidő lejárta után egyszerűen pihenni járnak haza. Székelyföldi falvak esetében érdemes azt is szem előtt tartani, hogy túl az építkezésen, jó lenne, ha törekednének a vidéki életforma megőrzésére, amelyhez mindenképp hozzárendelendők a mai kor igényeinek megfelelő gazdasági épületek és azok a közösségi helyiségek, szakrális építmények, boltok, szolgáltatási egységek, terek is, amelyekre az életvitelszerűen ott élőknek mindenképp szükségük lehet.

Simó Márton/ Élő Székelyföld Munkacsoport

Egy gondolat “ÉPÍTSÜNK MODERN SZÉKELY HÁZAT!” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.