A székely Mikulás városa

mikulasok

December negyedike délelőttjén egyetemnépszerűsítő előadást tartottam a Salamon Ernő Gimnáziumban. Továbbindulásom előtt igyekeztem magamba szippantani a kisváros mikulásjárásra, városnapokra és vasárnapi ünnepi szentmisére készülődő hangulatát. A székely mikulás városa nyújtotta hangulot. Mert amiként másokkal együtt azt vallom, hogy a sok mikulás közül az igazi Lappföldről, Rovaniemiből indul hosszú útjára, a szívemben azt érzem, hogy Szent Miklós városából rajzik szerteszét a székelyföldi gyermekek mikulása.
Utam először a főtéri parkba, Miklós püspök szobrához vezetett, ahol rövid hálaadó imát mormoltam el. A finn és a székely mikulásokért, akiknek a megtestesítőjét gyermekeim is oly nagyon várják évről évre. Persze, én már nem hiszek abban a mikulásban, akiben ők többé-kevésbé hisznek. De hiszek a szeretetben, sőt: én magam vagyok családom puttonyos ajándékhozója.

varosnapok1_bIgy hát, nem hagyhattam ki a kínálkozó lehetőséget, hogy ne nézelődjek a standoknál, és ne gyarapítsam az ajándékok számát. Ráadásul meleg szívvel gondoltam azok készítőire, a vásárlásom által támogatásban részesített csíkbánkfalvi asszonyokra, hátrányos helyzetűekre, csibészekre és székely ízeket honosítókra. Aztán, mint ki dolgát jól végezte, megkóstoltam egy másoknak is ajánlandó finom sajtos-tejfölös lángost. Miközben majszolgattam, áttanulmányoztam a városnapok plakátját. Az ünnepi tanácsüléstől a Magna cum Laude koncertjéig igen változatos programokkal. A városnapok fő helyszíne péntektől vasárnapig a gimi előtti színpad és a sétálóutca.

gyergyoi-varosnapok-3-nap-16260Előünnepi hangulatomban sétáltam vissza a líceum mellett leparkolt autómhoz. Miközben megcsapott egy másik valóság télies szele. Szerettem volna nem látni azt, amit észrevettem, amibe „belebotlottam”.
Mindenekelőtt a sétalóutca, a székely rovásírással is feltüntetett strada Miron Cristea (sétáló)utca siralmas állapotát. Természetesen azt megértem, hogy az utca elnevezése nem a többség akaratán múlott, amiként a hagymakupolás honfoglalás sem székely találmány. Jelen esetben azonban nem azonosulhatok azzal a mondással, miszerint „amilyen a mosdó, olyan a törölköző”. Hiszen bárhogy is hívják, egy város sétálóutcája – névjegykártya az oda látogatónak. Márpedig turistalétem során ilyen elhanyagolt sétálóutcát aligha láttam.
De egyáltalán nem rólam van szó. Leginkább a városlakók igényeiről és a lakosok iránti igénytelenségről. Költői kérdés: Gyergyószentmiklóson nem járnak magas sarkú cipőben a hölgyek, a gyerekkocsival pedig messze ívben elkerülik az enyhe kifejezéssel egyenetlennek nevezhető sétálóutcát? Ezt a nemcsak autómentes, hanem már-már babakocsimentes és tűsarkú cipőmentes övezetet.
Miközben férfilétemre könnyen szelem a métereket, váratlanul félrelépek. Még szerencse, hogy egyedül vagyok, a feleségem nem látja félrelépésemet…. Előttem egy házaspár tucatnyi kátyún átgázolva jut el az OTP Bank bejáratáig. Gondolom, bent már nincsenek gödrök, ott a pénz beszél.

Készülő hungaricum (www.kisujsag.ro)
Készülő hungaricum (www.kisujsag.ro)

Elérkezek a hagymakupoláig. A vaskerítésen túl a néhány napja lezajlott nemzeti ünnep koszorúi és trikolórjai. A templom mellett egy férfi szorgoskodik. Az udvar végében a pópa tűzifája szárad. Szemlélődve betérek jobbra, a kerítés és a tömbházsor közé. A kátyúsor véget ér, földút sarában lépkedek. Ha nagyobb tócsa lenne, a szemből jövő autó még le is spriccolna. Gyorsan visszatérek hát a sétálóutca kátyúsorára. Még néhány méter, és a sarkon újra megpillantom a többnyelvű utcanévtáblát. Szemben álldogálok a gimivel. Előtte a színpadot szerelik, a közelben egy tartalmi feltöltésre váró stand vaskos felirattal: „Társam az Udvarhelyi Híradó!” Jobbra fémhirdetőtábla, rajta jól olvashatóan – többek között – a Karpat (Kárpát) Stone burkolóanyag-reklámja és az Euro Job & Business vállalkozási tanácsadó kft. hozzáférhetősége.

eros_zsoltKözben azon morfondírozok, hogy nemsokára elérkezhetne az alkalom, amikor a kisváros legjobb iskoláját, a Gyergyón kívül kevésbé ismert szocialista költőről elnevezett Salamon Ernő Gimnáziumot átkeresztelhetnék Erőss Zsolt Gimnáziumra. Legalábbis, a Gyergyói-medencén túlról nézve, felemelőbb és pedagógiai szempontból is jelzésértékűbb lenne Erőss Zsoltról elnevezni. Őt szinte minden magyarnak, székelynek ismernie kellene.
Egyelőre egy hatalmas kőtömbbe elhelyezett fekete emléktábla hirdeti, hogy innen indult Erőss Zsolt (1968-2013). Nem volt barátom, felületesen ismertük egymást, mégis kevés embert tiszteltem, szerettem úgy, mint őt. Bár a sziklamászáshoz egyáltalán nem értek, Zsolt a példaképem. Mennybemenetelekor én magam is megemlékeztem róla, többek között ezt írtam: „Személyes példaképünknek tarthatjuk, amikor „saját nyolcezres csúcsainkat igyekszünk megmászni”. És a személyekre szabott életcélok elérésén túl közösségi „csúcshódításaink” során is utat mutat. Figyelmeztet és arra késztet, hogy a nemzet és ügyeinek érdekében áldozatokat kell hozni, a csúcsra kemény küzdelemmel lehet csak feljutni, és a sikerért akár életünket is érdemes feláldozni.”

salamon_erno_gimnazium

A gimnáziumtól az autóm felé haladok. Piros padok előtt visz az utam, a festés nagyon kopott és repedezett. Csak egy-egy kicserélt lécdarab virít friss színekben. Eltérő mikulási színárnyalatok. De vajon hoz-e festéket az idei székely mikulás Gyergyószentmiklóson? Vajon a városnapok szervezői, társszervezői, partnerei, támogatói gondoltak-e erre az „apróságra”? Esetleg akad-e olyan szponzor, magán jótevő, aki beszerzi a két kiló piros festéket, némi oldószert és egy ecsetet, sőt a padok újrafestését is megoldja. Hogy ne kelljen a szociális segélyért sorbaálló, a padfestésért már valószínűen nem tülekedő számosakra várni.
A Himalája szent hegycsúcsa, a Kancsendzönga megmászásánál sokkal kisebb áldozatot kellene hozni…
Vagy maradnak a kátyús városnapok és a mikulásszínű kopott padok?
Áldott Adventet, boldog mikulásjárást és szeretetteljes karácsonyt kíván a székely mikulás városa lakóinak:

dr. Ábrám Zoltán

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.