A civilek mutatkozó ereje

Kolumbán Gábor, Orbán Árpád és Forró László a vasárnap esti fogadáson
Kolumbán Gábor, Orbán Árpád és Forró László a vasárnap esti fogadáson (Fotó: Kis Zoltán/ Civitas)

Vasárnap este a székelyudvarhelyi Civitas Alapítvány felkérésére játszotta Örkény István Tóték című tragikomédiáját a Tomcsa Sándor Színház társulata. A Civitas meghívottai – partnerek és szimpatizánsok – voltak jelen, mintegy háromszázan a majdnem teltházas előadáson. Ezt követően az Ábránfalvi Fény Szociális Egyesület tartott állófogadást a Művelődési Ház koncerttermében, amelyen rövid beszédet mondott Forró László, az egyesület elnöke, Kolumbán Gábor, a Civitas Alapítvány elnöke, valamint Orbán Árpád, a Civitas Alapítvány székelyudvarhelyi regionális igazgatója.

Forró László nagy örömmel szólt az általa kezdeményezett mozgalomról, amely a négy állandó lakóval rendelkező kis településen szociális jellegű vállalkozást honosított meg, a Fény Szociális Egyesület hat főt foglalkoztató műhelyt üzemeltet, amely postaládákat gyárt. A roppant  hasznos tevékenység jóvoltából szociálisan hátrányos helyzetű emberek jutnak munkához. A “Minden háznak egy postaládát” kiváló ötletnek bizonyult, de a postaládák mellett különféle célokat szolgáló dobozokat is készítenek fémből, reklám- és kulcstartókat, moduláris postaládákat és több rekeszből álló levélszekrényeket is tömbházak részére.

IMG_7499_resizeA Fény Szociális Szövetkezeten nagyot lendített, hogy 2015-ben támogatásban részesült a SISES – A szociális gazdasági szervezetek integrált támogatása című program révén. (A projekt száma: POSDRU 168/6.1/S/143849.) Így kerülhetett sor a termelőegység kialakítására, a dolgozók és a menedzser képzésére, illetve pénzügyi forrásokhoz jutottak, amelyből a bér- és egyéb jellegű kifizetéseket tudják megoldani ebben az évben. Ez a vállalkozás jó úton jár ahhoz, hogy a piacgazdasági feltételek mentén is fennmaradjon.

A közelmúltban a Civitas Alapítvány tanulmányutat szervezett, amelyen Olt, Mehedinti és Kolozs megyében működő szociális jellegű vállalkozásokat látogattak végig a székelyföldi érdeklődők. Erről az utazásról egy ötrészes riportsorozatban számoltunk be, amely betekintést nyújt más vidékek civil kezdeményezéseibe is.

Simó Márton  

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.