Képek és értékek – Erdély néprajzi értékeinek képi reprezentációi

74404

A székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum meghívásának eleget téve – 2015. december 8-án, kedden délután  órától, a Képtár épületében – a Kriza János Néprajzi Társaság munkatársai ismertetik a huszonöt éves Társaságot, annak legfontosabb célkitűzéseit, projektjeit és eredményeit.

Az alapítók már az alakuláskor fontosnak tartották a romániai magyar népi kultúra szakszerű vizsgálatát, rendszeres terepkutatások megszervezését, az eredmények megjelentetését, a romániai magyar néprajzkutatók érdekvédelmét, a Kárpát-medencében élő magyar néprajzkutatókkal és intézményekkel való szabad kapcsolattartást, együttműködést, szakmai konferenciák, szemináriumok és kiállítások megszervezését, dokumentációs központ kialakítását, a magyar nyelvű néprajzi képzés elősegítését a kolozsvári tudományegyetemen, tudományos, oktatási és művelődési háttérintézmény kiépítését. Erdély és Moldva népi kultúrájának kutatási eredményei forrás- és szakkiadványokban, adatbázisokban láttak napvilágot.

Az értékfeltáró projekt bemutatásával a Társaság munkatársai az erdélyi, székelyföldi magyar helyi értékekre kívánják ráirányítani a résztvevők figyelmét. Az értékfeltáró mozgalom elindításának és működtetésének jogi hátterét; az értékfeltáró munka és az értéktár építés célját, az értékfeltáró munka végzéséhez szükséges szakmai elvárásokat/feltételeket, az értéktár bizottság létrehozásának és a helyi értékeknek az Erdélyi Értéktárba történő felterjesztésének menetét ismertetik. Ugyanakkor már
működő kezdeményezéseknek és ezek eredményeinek bemutatására is sor kerül.

A Képek és Értékek – Erdély néprajzi értékeinek képi reprezentációi című fotókiállítás az erdélyi magyar népi kultúra mára már letűnőfélben levő helyi értékeire irányítja rá a figyelmet. A válogatott képanyag a XX. század első felére jellemző erdélyi magyar népéletet és a népi kultúra értékeinek lehető legkülönbözőbb területeit vonultatja fel, kezdve a hagyományos népi mesterségektől és munkafolyamatoktól a népszokások, a hagyományos népi építészet és a népi tárgy- és öltözködéskultúra elemein át egészen a vallási élet központi helyeként számon tartott templomokig.

A kiállításon Vámszer Géza (1896–1976), Kós Károly (1919–1996), Szabó Tamás (1933), Péterfy László (1936), Vas Géza (1934) és mások képei láthatók.

A kiállítást tervezte, a kísérő szövegeket írta és a képeket válogatta: dr. Jakab Albert Zsolt – Kedves Anett – dr. Vajda András. Látványterv: Könczey Elemér – Szentes Zágon. A rendezvény házigazdája: dr. Miklós Zoltán, a Haáz Rezső Múzeum igazgatója.

Szervezők: Kriza János Néprajzi Társaság, Haáz Rezső Múzeum,
Székelyudvarhely Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala
Támogató: Bethlen Gábor Alap
Médiapartnerek: D3TV, Udvarhelyi Híradó, Udvarhely Napilap, Hargita Népe, Szekelyhon.ro, Uh.ro, Udvarhely.ma, Maszol.ro, Erdely.ma, Stár Rádió, Más
Rádió, Prima Rádió, Vox Rádió, Székelyudarhelyi Rendezvények, Udvarhelyszéki Hírmagazin.

HAÁZ REZSŐ MÚZEUM
535600 Székelyudvarhely
Tel./Fax: 0040 266 218375
Kossuth Lajos u. 29. sz. Pf. 22
info@hrmuzeum.ro
http://www.hrmuzeum.ro

A Múzeum fenntartója: Székelyudvarhely Megyei Jogú Város Önkormányzata
http://www.varoshaza.ro

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.