Hungarikum lett a kürtőskalács

Kovászna Megye Tanácsa és a Nemzetközi Kürtőskalács Szaktestület végezte a népszerűsítőmunkát és vállalta fel a jogi
Kovászna Megye Tanácsa és a Nemzetközi Kürtőskalács Szaktestület végezte a termékkel kapcsolatos népszerűsítőmunkát és vállalta fel a jogi procedúrák bonyolítását (Fotó: Henning János)

A Hungarikum Bizottság egyhangú döntéssel hungarikummá nyilvánította csütörtöki ülésén a kürtőskalácsot – jelentette be Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter sajtótájékoztatón Budapesten. 

A Magyar Távirati Iroda közleménye azt is tartalmazza, hogy a Hungarikum Bizottság minden segítséget megad a kürtős kalács jogi védelméhez – tette hozzá a miniszter, aki az erdélyi, a székely és a magyar hagyomány részének nevezte ezt az édességet.

Erdélyben a magyar identitás kifejezője a kürtős kalács, amely a régi konyha kreativitását is jelképezi.

A kürtőskalács 1990 után indult világhódító útjára és ma már sok országban megtalálható – indokolta a miniszter a hungarikumok közé sorolását.

Forrás: MTI

Kovászna Megye Tanácsának ezzel kapcsolatos közleményében arra emlékeztetetett, hogy a Nemzetközi Kürtőskalács Szaktestület másfél évvel ezelőtt indítványozta a budapesti Földművelésügyi Minisztérium keretében működő bizottságoknál az elismerés megítélését, amelyhez elég kanyargós út vezetett, de végül a kezdeményezést siker koronázta.

Albert Zoltán, a Nemzetközi Kürtöskalács Szaktestület ügyvezetője a döntést sikernek nevezte. „Törekvéseink szerint a hungarikummá nyilvánítás csak az első lépés. Indítványoztuk a kürtőskalács Hagyományos Különleges Termékké nyilvánítását is, amely révén a hagyományos receptúra, a minőségi kalács európai uniós védelmet kap. Azáltal, hogy a kürtőskalács hungarikummá vált, bízok benne, hogy további lehetőségek nyílnak meg a Hungarikum Bizottság anyagi támogatásával, a Szaktestület munkájának folytatására” – fogalmazott Albert.

www.kurtos.eu

Élő Székelyföld Munkacsoport

 

Egy gondolat “Hungarikum lett a kürtőskalács” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.