Lókodi fel-feltámadások (1.)- FRISSÍTVE!

lokod_avatoAmikor megvalósítanak valamit egy olyan kis faluban, mint Lókod, arra felfigyel a környék is. Nem volt ez másképp péntek délben sem, amikor biomasszával működő hőközpontot avattak, s egyúttal bemutatták a technológiát és azokat a megvalósításokat is, amelyek közösségi összefogással a LIA Alapítvány, a Civitas és más partnerek segítségével jöhettek itt létre.

Lókodi utcakép
Lókodi utcakép (A szerző felvételei)

Ha nincsen közösség valamely településen, akkor építeni kell

Lókodban is ez történik. A Hagyományokon Alapuló Vidéki Szociális Vállakozások Hálózata (RESoRT), amely tulajdonképpen az ARCS egyesület, valamint a Civitas Alapítvány kolozsvári fiókszervezete, a temesvári CAR, a Krajovai CRONO, a jászvásári CMSC, a székelyudvarhelyi Civitas, a Giurgiţa-i Rudezis egyesület (Dolj megye) által alkotott “konzorcium”, amely a 2015. január 1. és 2015. december 31. közötti időszakban – elsősorban falusi környezetben – 11 szociális vállalkozást hoz létre, amelyek elsősorban a helyi munkaerőt hasznosítják. A projekt során négy fejlesztési régióban 32 veszélyeztetett csoporthoz tartozó személyt foglalkoztatnak, tanácsadást, pályaorientációs szolgáltatást és 240 fő számára képzést biztosítanak számukra a munkaerő-piacra való beilleszkedés céljából, ugyanakkor 180 vezető, szociális szakembernek és oktatónak tartanak képzéseket és műhelybeszélgetéseket, helyi és regionális vásárokat szerveznek, népszerűsítik a szociális vállalkozásokat, a munkahelyek létrehozását és megtartását, hálózatot és minőségbiztosítási rendszert építenek ki a vidéki és kisvárosi szociális vállalkozások fenntarthatóságának javítása céljából.

A lókodi öregotthon
A lókodi öregotthon

Közismert, hogy Lókodban immár 1992 óta működik a Kiss Rozália Ökuménikus Öregotthon, amely ma 45 személy befogadására alkalmas. Ez a folyamatosan fejlődő intézmény volt évekig a legjelentősebb munkaadó, de aztán elkezdte (1996) itteni tevékenységét a Lókodi Ifjúsági Alapítvány (LIA), amely kezdetben az állami gyermekotthonokból kikerült fiatalok számára biztosított lakhatást, majd védett lakóotthont hozott létre, családi házakat vásárolt, amelyekben a rászoruló fiatalok élhetnek, és ma már ifjúsági falu is működik, ahol rendszeresen kulturális programokat és táboroztatásokat szerveznek.

A tájház
A tájház

A LIA hozta létre a tájházat, a mellette található rózsakertet, és egyre intenzívebben bekapcsolódik a hagyományos konyhakertek génbankját őrző mozgalomba is, amely helyi magvak használatát célozza meg, kiváltva így a nagy cégek által forgalmazott szaporító- és a hozzájuk rendelt vegyi anyagokat, olyannyira, hogy ennek a kezdeményezésnek már országos és nemzetközi hálózata, “csomagküldő szolgálata” van, illetve időnként rangos konferenciákon elemzik az eddigi eredményeket és latolgatják a kínálkozó lehetőségeket. Mivel a LIA műhelyeket, oktatóközpontot is üzemeltet, magától értetődő volt, hogy épületeikben minél gazdaságosabb és magasabb hatásfokú fűtésrendszert alakítsanak ki.

Új projektet indítottak 2014-ben: biomasszával működő fűtési rendszer megépítését határozták el az alapítvány műhelyeiben.

DSCN5253Helyi zöld- és fahulladékot hasznosítanak, hogy azt ne a szántókon és kaszálókon égessék el az emberek, de ugyanakkor hasznos munkát végezhetnek a legelők karbantartása terén is, hiszen azt pénzért végzik és a keletkező biomasszát maguk értékesthetik.

Úgyhogy teljesen indokolt volt, hogy a Civitas Alapítvány székelyudvarhelyi irodája által szervezett tanulmányút innen induljon.

Ez a vállalkozás nem csak a lókodiak számára fontos

Túl azon, hogy pályázati pénzből traktort, darálógépet és hőközpontot vásároltak és szereltek fel, a biomassza-gyártás túllépheti a település és a község határait. Akkora a kapacitásuk, hogy alkalmanként máshol is vállalhatnak legelő- és vágtér-tisztítást, illetve elkezdhetik a piac felkutatását, hiszen közintézmények, termelőműhelyek, sportcsarnokok, üveg- és fóliaházak fűtését viszonylag könnyen elvállalhatják. Homoródszentmárton község falvaiban, de akár másutt is.

A kazán számítógép vezérli, tiszta, biztonságos a rendszer
A kazán számítógép vezérli, tiszta, biztonságos a rendszer

A számítások szerint mintegy 30-60 kilométeres körzetben gazdaságos lehet a tevékenységük, ha máshol vállalják a hulladékfeldolgozást, illetve a legelő- és vágtér-tisztítást. Ilyen vonatkozásban már tárgyaltak varsági, zetelaki és erdővidéki települések képviselőivel és vállalkozásaival. A kapacitás lefed egy bizonyos területet. Később, amikor létrejön egy kiterjedt hálózat, környezetbarát, olcsó és magas hatékonyságú fűtésrendszerek sokasága épülhet meg, amely kiváltja a fával vagy a gázzal való fűtést.

Daráló
Daráló

Az Európai Unió támogatja az ilyen programokat. A Párizsban éppen most zajló klímakonferencia is foglalkozik a témával, igyekeznek olyan szabályozásokat bevezetni, amelyekkel csökkenthető a károsanyag-kibocsátás és 1 °C alatt tartható a globális felmelegedés szintje.DSCN5254

Sokan arra gondolhatnak, hogy a Székelyföldön korlátlan a rendelkezésre álló tűzifa, és senkinek semmi köze ahhoz, hogy ki mennyit használ belőle, ha ereje van, bármennyit vághat, illetve pénzért bármennyit beszerezhet, s a manapság egyre divatosabb, családi házaknál is üzembe helyezhető kazánokból akár 200-300 négyzetméteres lakásokat is fűthet. Akár indokolt, akár nem a helyiségek folyamatos felfűtése, a tüzek a téli időszakban folyamatosan égnek, s azzal sem nagyon foglalkozik senki, hogy a kéményeken mekkora mennyiségű és milyen összetételű füst távozik.

A tájházban található lekvárium polcán sorakozó befőttes-üvegek
A tájházban található lekvárium polcán sorakozó befőttesüvegek

Egy régió fejlettségét a környezettudatos szemlélet is meghatározza. Személyes tapasztalatok során is meggyőződhet erről az ember, ha nyitott szemmel jár Ausztria vagy Svájc hasonló adottságokkal rendelkező vidékein. Vannak települések, ahol évtizedek óta ismerik és használják a most Lókodban bevezetett rendszert, amelynek szociális vállalkozás formájában való fennmaradásának megvannak az esélyei. Bízzunk benne.

DSCN5294

Jó érzés volt látni, hogy Lókodban egyre inkább megvalósulni látszik az önfenntartó ökofalu. Mintaértékű kezdeményezések egész sorozata látható itt, amelyek soha nem jöttek volna létre, ha lelkes civilek nem ragadják meg a kínálkozó alkalmakat. Amikor egy falu vagy község nem rendelkezik kellő kapacitással és vállalkozókedvvel, akkor külső beavatkozással is lehet és kell segíteni rajta, hogy a közösség újratermelje önmagát, s a veszendőnek látszó értékeket a jövő szolgálatába állítsa. Szerencsés választás volt Lókod, a csoport feltöltődve, bizakodóan indult tovább, hogy bepillantson a hasonló fogantatású kezdeményezésekbe.

Simó Márton 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.