A korondi fürdő feltámadása

korondi_furdo2

Civil kezdeményezés jóvoltából sikerült felújítani Korondon a helyi fürdőt. Hosszú évek óta hallani, hogy tervek készültek az egykori fürdő újjáépítésére, amely hajdanán olyan szép volt, hogy a szovátai telep létrehozásakor innen vették a mintákat. Ahhoz, hogy a három medencésre tervezett “igazi” feredő elkészüljön, komoly beruházásra lenne szükség. Ez a mostani akció elsősorban arra jó, hogy Szováta és Parajd mellett, Korondot is vissza lehessen illeszteni a fürdővel rendelkező települések sorába.

Ünnepi pillanatok - csütörtökön délben került sor a szalagvágásra. A háttérben - a hófödte magaslaton - Atyha látható, ahol az idegenforgalmi értékek kihasználtsága nulla. Talán egyszer majd ráébrednek a hely lakói, hogy miflyen alternatívái vannak a vidéki létnek a szarvasmarha-tartás és a kisgazdáknak járó szubvenciós keretek lehívásán túl
Ünnepi pillanatok – csütörtökön délben került sor a szalagvágásra.  Elégedett civilek és önkormányzati tisztségviselők. A háttérben pedig  – a hófödte magaslaton – Atyha látható, ahol az idegenforgalmi értékek kihasználtsága nulla. Talán egyszer majd ráébrednek a hely lakói, hogy milyen alternatívái vannak a vidéki létnek a szarvasmarha-tartás és a kisgazdáknak járó szubvenciós keretek lehívásán túl

Néhány évvel ezelőtt több településen is sikerült kalákában kitakarítani egy-egy népi fürdőhely környezetét, újjáépültek a medencék (például a Barátok-feredője Csíksomlyón, Dungó-fürdő Homoródkarácsonyfalván), de túl ezen, nem nagyon foglalkoztak az üzemeltetéssel és a karbantartással. Ingyens, önmaguktól “működő” objektumokat képzeltek el a lelkes civilek. Nem minden esetben vált be az ilyen elképzelés.

kapu

A korondi fürdőnél azonban már most körvonalazódni látszik a jövő: a Korond-Parajd Természetvédelmi Gondnokság (KORPA) fogja üzemeltetni, zuhanyzó, öltöző, mellékhelyiség is rendelkezésre áll, úgyhogy a következő szezontól az Unicum sósfürdő is bekerül a Korondi Séta programkínálatába, illetve abba a rendszerbe, amelyet ez az egyesület kínál a Sóvidékre érkezőknek.

Erősödhet így a község turistamegtartó-képessége. Az átutazás és a gyorsan lebonyolított vásárlások mellett ide akár 2-3 napra is el lehet majd jönni, bőven van látnivaló, akár több kirándulás is szervezhető, testiekben-lelkiekben gyarapodhat a vendég.

Simó Márton

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.