Kiállítás Bordi András képeiből

Bernádi György portréja
Bernádi György portréja

A sepsiszentgyörgyi Erdélyi Művészeti Központ (EMűK) kiállítással emlékezik meg Bordi András (1905-1989) születésének 110. évfordulójáról. 

Bordi András 1905-ben született Héderfája faluban, édesapja asztalos volt. A budapesti képzőművészeti főiskolán Réti István, majd Rudnay Gyula volt a mestere, egy évet töltött Párizsban. Visszatért falujába, ott dolgozott, majd 1939-ben a család Marosvásárhelyre költözött, ahol művészeti líceumi tanárként dolgozhatott és 1940-1971 között a kultúrpalotát is igazgatta.

Gyermekek
Gyermekek

Tizenkét országban múzeumok és magángyűjtemények őrzik munkáit. Személyében Erdély egyik legnagyobb akvarellistájáról van szó, őt tartják az akvarelltechnika megújítójának Romániában. Életművének jelentős része vízfestmény, portré, a székely ember egyes típusait ábrázolja, a másik fele tájkép, amelyeket olyan általa kedvelt helyszíneken készített, mint a Gyilkos-tó, a Marosvásárhely körüli falvak. Azért választotta ezt a témakört a szocialista realizmus, a proletkult idején, mert ezt nem lehetett cenzúrázni. Nagy érdeme, hogy a II. világháború alatt a városi kultúrpalota igazgatójaként megmentette az elhurcolástól a gyűjtemény olyan híres alkotóinak munkáit, mint Munkácsy Mihály, Paál László, Fényes Adolf, Mednyánszky László, Kernstok Károly, Lotz Károly és Vaszary János. Életét kockáztatva ezeket a műveket befalaztatta a kultúrpalota pincéjében, a képek így élték túl a háborút, mert amit a különítményesek vagonokba raktak, mintegy 150 festményt, mind elpusztult, a vonatot ugyanis bombatámadás érte. A háború után Marosvásárhelyen a művészeti élet egyik vezető egyénisége lett. Két évtizeden át tanított a zenei és képzőművészeti középiskolában. Nyugdíjba vonulása után minden energiáját a festészetnek szentelte. Budapesten utoljára 1981-ben volt életmű-kiállítása a Magyar Nemzeti Galériában, amely alkalomból munkásságáról tudományos igényű katalógus is készült.

Kislány portréja
Kislány portréja

A mostani kiállítás megnyitójára az Erdélyi Művészeti Központban (Sepsiszentgyörgy, Olt utca 2. szám, földszinti kiállítótermek) 2015. november 29-én, szombaton, 17.00 órakor kerül sor. Megnyitóbeszédet mond Banner Zoltán művészettörténész, előadóművész

A kiállítást rendezte Vécsi Nagy Zoltán művészettörténész, az EMűK vezetője. Közreműködik Szabó Réka Fruzsina a Mikes Kelemen Elméleti Líceum X. osztályos diákja.

Vhar előtt - akvarell, 1968, 50 x 67 cm
Vihar előtt – akvarell, 1968, 50 x 67 cm

A tárlat megtekinthető 2015. november 29. és 2016. január 3. között, keddtől péntekig, 10.00-től 17.00 óráig, szombaton és vasárnap 10.00-től 14.00 óráig.

Simó Márton

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.