Felújítanák a Szejkén levő székelykapukat

kapuk

A Haáz Rezső Múzeum munkatársai szerint a Székely Anyaváros egyik szimbóluma, az Orbán Balázs sírjához vezető szejkefürdői kapusor minden darabja megérett a restaurálásra. A gondnokságról felelős intézmény célul tűzte ki a munka elvégzését, és a rendelkezésre álló források függvényében ütemezi be ennek kivitelezését. A lakosság, vállalkozók is segíthetnek – nyilatkozta az intézmény igazgatója, Miklós Zoltán néprajzkutató –,  partner kerestetik a munkálatok támogatására.
A Szejkén legutóbb a Haberstumpf-villa egykori kapujának a helyreállításán dolgoznak: a kaput új kőlábakra helyezték. Restaurálása után a tőszomszédságában található, 1869-es máréfalvi kaput állítják újra. A múzeum célja, hogy az összes kapu megújuljon, megszépüljön a Szejkén. Miklós Zoltán múzeumigazgató szerint rég tervbe vették a kapuk restaurálását, viszont a rendelkezésükre álló források függvényében tudják beütemezni a munkálatokat.

Orbán Balázs sírjánál, 1970 k. (Ozsváth Pál felvétele)
Orbán Balázs sírjánál, 1970 k. (Ozsváth Pál felvétele)

A szakmai érvek mentén felállított prioritási sorrend minél rövidebb időn belüli teljesítése azon múlik, mennyire találnak segítő partnereket a munkálatok támogatására. „A székelyudvarhelyi vállalkozókhoz eljuttatjuk Kovács Piroska Orbán Balázs kapui című ismeretterjesztő kiadványát egy levél kíséretében, amelyben megkérjük, legyenek partnerek a szejkefürdői székelykapuk restaurálási munkálatainak elvégzésében” – közölte az igazgató.

Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.