Székelyderzs újabb esélyei

DSCN5218

Vasárnap lovagot avattak Székelyderzs templomában, majd az istentisztelet után bemutatták azokat a tárgyakat – fegyvereket, címereket, vérteket, sisakokat -, amelyeket az Arany Griff Rend Egyesület készíttetett. Sashalmi-Fekete Tamás, az egyesület vezetője rövid előadását követően a teázgató közönség – hiszen az évszaknak megfelelően, borongós novemberi kora délután volt – működés közben, párviadalokban láthatta ezeket a muzeális tárgyakat.

DSCN5164

A fegyveres emberek és a fegyverek azért kerültek a templomba, mert ez egy teljesen rendkívüli alkalom volt – mondotta Demeter Sándor Lóránd unitárius lelkész -, annak idején eleink kint hagyták a kardjaikat az előtérben. Csak akkor került be kard a templomba, ha ünnepélyes eskütétel zajlott. Most jött el a pillanat, amikor az egyesület egyik tagja a felkészülés olyan szintjére jutott, hogy lovagi rangra emelhették.

DSCN5199

Nem sokkal a péntekről szombatra virradó éjszakán történt tragikus események után, amikor Párizs városában 129 halálos áldozattal járó mészárlást követtek el az IÁ agymosott terroristái, elhangzott Sashalmi-Fekete Tamás részéről, hogy a Griffek a keresztény értékeket, a legnemesebb hagyományokat őrzik, hiszen a lovagok az erkölcs, az igazság védelmezői voltak, akik legvégső esetben folyamodtak az erőszakhoz. Elképzelhetetlen számukra, mélységesen elítélendő az a magatartás, amelyet a ködös ideológia által fertőzötten a menekültekkel beszivárgó gyilkosok képviselnek.

DSCN5211

Az Arany Griff Rend három éve tevékenykedik Udvarhelyszéken. Az egyesület “harcosokból” áll, akik folyamatosan képezik magukat a történettudomány, a szakirodalom és a fegyverforgatás terén, illetve kiegészülnek egy reneszánsz zene- és tánc iránt érdeklődő műkedvelői csoporttal, akikhez újabban csatlakozott a székelyudvarhelyi zenetanárokból verbuválódott Riverenza együttes is.

DSCN5222Az egyesület fegyver- és ruhatára egyre gazdagabb, képesek arra, hogy bemutatókat tartsanak különböző helyszíneken – több meghívást teljesítettek ezen a nyáron is – és gyakran színesítik a környék kulturális rendezvényeit is. Egy újabban megnyert pályázati támogatás jóvoltából székelyföldi múzeumokban fellelhető tárgyak másolatait készíttették el, amelyeket a székelyderzsi erődtemplom egyik bástyájában, állandó kiállítás keretében kívánnak majd őrizni.

DSCN5107Épp zajlik az erődtemplom felújítása, úgyhogy a lehetőség nyitott, épp ideje a Szent László-freskók mellé olyan vizuális élményeket ajánlani a turistáknak, amelyek növelik a hely idegenforgalmi vonzerejét, hiszen a környéken alig van vendéglátásra alkalmas objektum. Hiába vannak felbecsülhetetlen értékű építészeti értékeink a közelben, ha még Székelyudvarhely városa is csak a tranzitturizmus egyik állomásaként fungál, amelyen az idelátogatók – jó esetben – egy félóra alatt túlteszik magukat.

DSCN5132

Az Arany Griff Rend terve és a hasonló kezdeményezések sok jót tehetnek a környéknek, s bízzunk benne, hogy a helyi lakók iránt tiszteletlenül, csak államnyelven kommunikáló felújítási projekt (Ministerul Culturii şi Cultelor Program Naţional de Restaurare Institutul Naţional al Patrimoniului Ansamblul bisericii unitariene Dârjiu, jud. Harghita, monument istoric cod. HR-II-a-12813… stb.) végül eléri a célját és a székelység érdekeit (is) szolgálja majd. Elképzelhető, hogy a máramarosi kivitelező, csíkszeredai segédlettel nem a romániai Disneyland egyik szemléletes példáját fogja a látogató elé tárni, amelyet nemzedékek nézegethetnek majd hiányérzettel, s várhatják, hiába, hogy kültéri burkolatukat patinássá nemesítse az idő…

Simó Márton

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.