Merénylet az egyetemes értékek ellen – FRISSÍTVE!

Párizsi utca a robbantásokat követően (Fotó: Philippe Wojazer/Reuters)
Párizsi utca a robbantásokat követően (Fotó: Philippe Wojazer/Reuters)

Nemcsak Párizs és Franciaország népe, hanem az emberiség és az egyetemes értékek ellen intéztek terrortámadást – jelentette ki péntek este a Fehér Házban Barack Obama amerikai elnök a Párizsban elkövetett merényleteket követően.

Obama, aki a támadásokat az “ártatlan polgári lakosok terrorizálására irányuló gyalázatos kísérletnek” minősítette, leszögezte, hogy az Egyesült Államok minden segítséget megad legrégebbi szövetségesének, Franciaországnak a terrorizmus és a szélsőségesség elleni harcban, és mindent megtesz az elkövetők felelősségre vonásáért.
Az amerikai elnök francia partnerének, Francois Hollande-nak telefonon is kifejezte részvétnyilvánítását. Kijelentette, hogy az Egyesült Államok megingathatatlanul támogatja Franciaországot. A két vezető a Fehér Ház tájékoztatása szerint megfogadta, hogy közösen, és a világ országaival is összefogva harcolni fog a terrorizmus ellen.
Barack Obama washingtoni nyilatkozata megtételekor nem kívánt találgatásokba bocsátkozni a támadók kilétét illetően. Az elnök együttérzését fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak.
New York, Washington és Los Angeles rendőrségét készültségbe helyezték az összehangolt párizsi terrortámadások nyomán, Bostonban pedig fokozott éberségre szólították fel a biztonsági szolgálatok munkatársait.
Elítélte a terrortámadásokat és a franciák melletti szolidaritását fejezte ki mások mellett Joe Biden alelnök, valamint John Kerry, a külügyi és Loretta Lynch, az igazságügyi tárca vezetője, továbbá Bill de Blasio, New York polgármestere.
Andrew Cuomo, New York állam kormányzója pénteken elrendelte, hogy a 2001. szeptember 11-i terrortámadások által ledöntött Világkereskedelmi Központ (WTC) helyén megépült One World Trade Center torony csúcsát a francia trikolór színeivel világítsák meg. Cuomo a történteket gonosz emberek gyáva cselekedetének nevezte, akik szerint “a radikális gyűlölet mindenek fölött áll”.

Forrás: MTI

Amint arról a híradásokból értesülhettünk, legalább 126 ember vesztette életét a párizsi terrortámadások során, amelyek egyazon időben öt helyszínen zajlottak. Három robbanás történt a Stade de France stadionnál, ahol éppen a német és a francia futball-válogatott játszott barátságos mérkőzést. A terroristák túszokat ejtettek egy koncertteremben és három étteremben nyitottak tüzet a vendégekre. A merényletek során legalább 126 civil halt meg. A rendőrség és a terrorelhárítás egységei 8 terroristák lőttek le, egy öngyilkos merénylő is meghalt. Az áldozatok összesítése és azonosítása jelen pillanatban is zajlik. A sebesültek száma 101 fő, akik közül többnek is kritikus az állapota.

A feltehetően afrikai és közel-keleti származású terroristák feltűnően fiatalok voltak, Allah Akbart kiáltottak és egymás közt franciául beszélgettek. Román vagy magyar állampolgárságú áldozatokról nem tudunk, tény viszont, hogy két magyarnak sikerült kimenekülnie az egyik érintett étteremből. Az Európai Unió tagállamaiban fokozott határőrizetet és riadókészültséget vezettek be.

Franciaországban több millió muszlim él, akiknek jelentős része képtelen beilleszkedni az európai és keresztény értékeket képviselő társadalomba. Az utóbbi hónapokban több százezer menekült is érkezett, akiknek honosságáról és szándékairól nem sokat tudnak a hatóságok. Feltételezhető, hogy az illegálisan ott tartózkodók, a bujkálók száma is jelentős.

A Francia Köztársaság teljes területén kihirdették a szükségállapotot, lezárták a határokat és készenlétbe helyezték a hadsereg egységeit. Életbe lépett a Vörös Alfa Terv, amelyet arra az esetre dolgoztak ki, amikor Franciaországot egyszerre több helyszínen éri terrortámadás.

FRISSÍTVE!

Az utóbbi híradásokból megtudtuk, hogy a France 24 televízió munkatársa, a román állampolgárságú Andrei Marian Mihai is súlyosan megsebesült a merényletekben. Válságos állapotban szállították kórházba. Az áldozatok száma időközben 158 főre emelkedett. A francia legfelsőbb vezérkar szóvivője közölte az AFP hírügynökséggel, hogy a merényleteket nyolc terrorista követte el, akik közül heten öngyilkosságot követtek el, egyet pedig a rendőrök lőttek le. Franciaországban a legmagasabb készültség van továbbra is érvényben. Nagy erőkkel kutatják az esetlegesen bujkáló terroristákat Párizs minden kerületében és vidéken.

FRISSÍTVE!

A Realitatea TV francia forrásokra hivatkozva megerősítette azt a hírt, amely szerint életét vesztette a párizsi merényletek során két román állampolgár. A France 24-nek dolgozó Andrei Marian Mihai jelentkezett, hogy jól van, s az ismerősei által kezdett híresztelés az ő esetében vaklármának bizonyult.

Románia Külügyminisztériuma nem ajánlja állampolgárainak a Franciaországba való utazást, a kint tartózkodóknak pedig felhívja a figyelmét arra, hogy saját érdekükben tartsák be az ottani hatóságok által elrendelt szigorításokat, a kijárási tilalmat és minden olyan korlátozást, amely biztonságukat szolgálja.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.