A magyar szórványért

marosszentimre

Új ünnepet illesztünk a magyar kultúra szövetébe: november 15-én az idei évtől a szórványközösségeket tiszteljük meg azzal, hogy beszélünk róluk. Az anyaországi közmédia is tematikus műsorokkal tiszteleg. Talán sikerül felhívni a figyelmet a sorvadó kisközösségekre, amelyeket olykor cserben hagyunk a nagy megmaradási igyekezetben.

Bethlen Gábor (1580-1629) erdélyi fejedelem születésének és egyben halálának évfordulója, 2015-től – a magyar parlament döntése értelmében – A Magyar Szórvány Napja is.

Dél-Erdély számos községében és városában, a Kárpátokon túl levő egykori ipari központokban, de a közvetlen közelünkben is élnek nemzettársaink olyan helyzetben, hogy körükben a magyar kulturális és nyelvi identitás folyamatosan kopik, változik és torzul. A nagyvilágban szanaszét több százezres, milliós kontingense él a magyarságnak, akik a jobb megélhetés reményében lassan elveszítik gyökereiket. Székelyföldön is számos olyan kisközösség tengődik, amelyhez nem jutnak el az információrobbanás korának áldásai, sem egyházi, sem oktatási szinteken nem rendelkeznek olyan intézményekkel, amelyek a jövő halvány reményét felcsillantanák.

A tizenötmillió magyar harmada szenvedi el a tudat, a nyelv és a kultúra erózióját. Ilyen szemszögből ez a nap nem ünnep, hanem figyelemfelkeltő és emlékeztető alkalom.

Élő Székelyföld Munkacsoport 

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.