Beteljesült álom Zeteváralján

zetevaralja1_uj_templom

Ez év májusában beszámoltunk arról, hogy az egyházközség örvendetes gyarapodása miatt szükség van Zeteváralja templomának bővítésére. A munkálatokat a búcsút követően elkezdték, s az utóbbi hónapokban azok jelentős része le is zajlott. A hívek november elején használatba vehették a templomot. Mátyás Gábor plébános úr akkor elmondta, a templombelsőt mintegy száz négyzetméterrel fogják bővíteni, nagyjából harminc négyzetméterrel lesz tágasabb a kórus, padlófűtést vezetnek be, új orgonát, új tetőszerkezet építenek, ólomüveg- és tetőtér-megvilágító ablakok készülnek, s az egész templom aspektusa Makovecz-motívumokat fog tartalmazni, az organikus építészet stílusjegyeit hordozza majd. A munkákhoz annak rendje-módja szerint, egy pontos ütemterv szerint hozzáláttak, s a tervezett mozzanatokat nagyjából be is tartották.

Igen látványos volt a bontás, hiszen két hét alatt kifödték a régi épületet és a szentélynél kibontották a falat. Mondtuk is akkor tréfásan a tisztelendő úrnak, hogy sokkal egyszerűbb lenne hirtelen bevásárlóközponttá alakítani, mert az hozna egy-két év alatt annyi pénzt, hogy vissza lehessen födni az Úr Házát. A főtisztelendő úr mosolyogva nyilatkozta, hogy a rendelkezésre álló összeg 80%-a rendelkezésre áll. Ezt el is hittük, hiszen az ‘építő pap’, Zeteváralja, Ivó, Sikaszó és Libán első plébánosa, pályafutása során az anyaegyházközségében és a filiáiban minden templomot újjáépíttetett és több alkalommal is felújított. Akkor is épített, amikor nem szabadott. Sikerült megszereznie bukaresti és budapesti állami forrásokat, Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök is jelentősen támogatta, a megyei és a helyi tanács, a hívek, a közbirtokosság, s az a sok száz, talán több ezer vendég is, aki az elmúlt két évtizedben megfordult a plébános Alleluja panziójában, amely tulajdonképpen nem más, mint a plébánia hitéleti és Kárpát-medencét átfogó turisztikai jellegű meghosszabbítása. Külön öröm, hogy az Élő Székelyföld Munkacsoport az elektronikus média segítségével segíthette a munkájukat, s amikor elkészült a Zeteváralját népszerűsítő falufüzet, abban jelentős helyet kapott az egyházközség templomépítő igyekezete is.

A hátralevő tereprendezési és utómunkálatokat a tél és a tavasz folyamán fogják végzik el, s a gyönyörűen felújított templomot a búcsúkor, 2016. május 1-én, Munkás Szent József ünnepén fogják újraszentelni.

Élő Székelyföld Munkacsoport/Simó Márton 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.