Zeneszerzői est

gyorkos_koncert

Horváth Bálint magyarországi, Kodály Zoltán-ösztöndíjas zeneszerző estjére kerül sor 2015. november 12-én, csütörtökön, 19.00 órától a Györkös Mányi Albert Emlékházban. A Bukaresti Magyar Intézet által az NKA támogatásával szervezett erdélyi turné keretében Juhász Orsolya Anna magyarországi énekművész a partnere, akit maga a szerző kísér zongorán.

A fiatal művész estjén Juhász Orsolya Anna énekművész előadásában Buda Ferenc, Kányádi Sándor, Kovács András Ferenc, Weöres Sándor és más költők verseire komponált dalok, illetve zongoradarabok szólalnak meg, melyeket a szerző kísér és ad elő zongorán. A Bukarestben indított turné állomásai Sepsiszentgyörgy, Székelyudvarhely, Marosvásárhely, Nagyszeben, Brassó (november 9., 17.00 óra. Patria terem), Csíkszereda (november 10., 18.00 óra, Csíkszereda, Nagy István Művészeti Líceum aulája), Gyergyószentmiklós (november 11., 19.00 óra, Gyergyószentmiklós, Művelődési Ház nagyterme) és Kolozsvár.

A kolozsvári koncert műsora:

Régi és újabb dalok (2004-15)
D-E-A-C-variációk No. 1-3.–zongorára (2014-15).

Horváth Bálint
Zeneszerző, 1986-ban született Budapesten. A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában Fekete Győr István, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen Orbán György tanítványa volt. Kitüntetéses egyetemi diplomáját 2010-ben szerezte meg. Szóló-, kamarazenei, szimfonikus zenekarra írott és színpadi művei elhangoztak a legtöbb magyarországi kortárs zenei fórumon: az Ifjúsági Kortárs Zenei Esteken, a Budapesti Őszi Fesztiválon, a szombathelyi Bartók Fesztiválon, a szegedi Vántus István Kortárszenei Napokon, a Magyar Rádióban és a Zeneakadémia rendezvényein többek között a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, a Concerto Budapest, vagy a New York-i New Juilliard Ensemble előadásában. Jelenleg a budapesti Weiner Leó Konzervatórium zeneszerzés-tanára, az Editio Musica Budapest külső munkatársa. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem doktorjelöltjeként disszertációját román kolindák alapján készült zeneszerzői feldolgozásokból írja. 2012-ben és 2014-ben egy-egy fél évet Kolozsváron töltött, a Gheorghe Dima Zeneakadémián Adrian Pop irányításával végezte munkáját. 2004-ben az Országos Bartók Béla Zeneszerzésverseny első helyezettje, azóta is több országos pályázat díjazottja. Kutatásaihoz és kompozíciós munkájához támogatást nyújtott a Balassi Intézet és a Magyar Állam Doktori- és Kodály Zoltán Alkotói Ösztöndíja.

Juhász Orsolya Anna
Kóruskarnagy, énekművész, 1986-ban született Budapesten. A budapesti Városmajori Gimnázium ének-zene tagozatán végzett, majd a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Tanárképző Intézetében Szolfézs-zeneelmélet tanárként és Karvezetőként nyert képesítést 2008-ban, amelyet 2011-ben Kóruskarnagy-művész-szakos diplomával egészített ki. Működött a Magyar Rádió Gyermekkórusa asszisztenseként, szolfézst és zeneelméletet tanított a Kittemberger Kálmán Művészeti Iskolában és a Weiner Leó Konzervatóriumban. Alapító karnagyként vezette a nagymarosi Maroska Gyermekkórust és – jelenleg is – a Nagymarosi Férfikart. Interaktív zenei foglalkozásokat vezet a budapesti Művészetek Palotájában. Nemzetközi kurzusok résztvevője volt és folyamatosan dolgozik együtt kortárs zeneszerzőkkel, nevéhez számos ősbemutató kötődik.

Sok szeretettel várják a zenekedvelőket!

EMKE Györkös Mányi Albert Emlékház
Kolozsvár, 400015 str. Republicii/Majális u. 5/1.
Telefon/fax: +40 264 598102 (13:00-17:00)
emkegyorkoshaz@yahoo.com

Logók_jpghttp://www.emke.ro
http://www.facebook.com/emkegyorkoshaz1

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.