Tovább emelkedett a bukaresti tűzvész áldozatainak száma

A kórházakban ápolt sérültek közül 46-an közvetlen életveszélyben vannak. (Foto: enational.ro)
A kórházakban ápolt sérültek közül 48-nak igen súlyos, válságos az állapota (Foto: enational.ro)

Egy héttel a tragédia után a bukaresti Club Colectivnél történt tűzeset után 41 főre emelkedett az áldozatok száma, ugyanis szombaton 9 áldozat halt bele sérüléseibe. A tűzvész 16 súlyos sérültjét két – kórházzá alakított – katonai repülőgéppel Rotterdamba, illetve Brüsszelbe vitték szombatra virradóan. A Hollandiába szállított sérültek közül ketten a repülőgép földet érése után meghaltak. Hét sebesült a bukaresti kórházakban halt meg.

Szombaton további két sebesültet vittek a SMURD rohammmentő-szolgálat repülői Bécsbe. Vasárnap a SMURD gépeit Norvégiába és Finnországba indítják egy-egy sérülttel. Sorin Cîmpeanu ideiglenes miniszterelnök szombaton bejelentette, hogy a kormány minden külföldi kórházakba küldött sérült kezelésének költségét, valamint egy-egy hozzátartozójuk külföldi szállásköltségét és ellátását fedezi, függetlenül attól, hogy milyen hosszú időszakról van szó. Az ilyen súlyos égési sérülések esetében páciensenként 100-150 ezer eurós kezelési költséggel lehet számolni, így a tragédia sebesültjeinek kezelési költsége 13-15 millió euróra emelkedhet, amit főleg a kormány tartalékalapjából fedeznek – közölte.

Szombat reggel a tragédia 107 füstmérgezést és égési sérüléseket szenvedett sebesültjét ápolták bukaresti kórházakban, közülük 48-nak az állapota súlyos, életveszélyes. Az ideiglenes kormányfő szerint vasárnap Romániába érkezik egy francia, hétfőn pedig egy német orvoscsapat, hogy felmérjék egyes sérültek átvételének lehetőségét. Hozzátette: valószínűleg Nagy Britannia is vállalja néhány ember kezelését.

Az érintett bukaresti kórházigazgatókkal és az egészségügyi miniszterrel közösen tartott szombati tájékoztató végén Cîmpeanu bejelentette: a sajtóértekezlet közben értesült arról, hogy Magyarország is felajánlotta segítéségét. A magyar honvédelmi miniszter felajánlása szerint Budapest a bukaresti tűzvész öt sérültjének kezelését tudná átvenni – közölte az ideiglenes miniszterelnök.

A bukaresti Colectiv klubban október 30-án egy rock-koncerten használt tűzijáték pillanatok alatt lángra lobbantotta a terem gyúlékony anyagból készült hangszigetelését. A helyiségnek nem voltak vészkijáratai. A rendezvény több száz résztvevője közül sokan nem tudtak idejében kimenekülni az egyetlen használható kijáraton: 26-an a helyszínen meghaltak, több mint 150 ember pedig füstmérgezéssel és égési sérülésekkel került kórházba. Hatan az első négy napon haltak bele sérüléseikbe, majd napokig nem volt újabb áldozat, a nyolcadik napon azonban további kilenc sebesült hunyt el.

Forrás: MTI

FRISSÍTVE:

Vasárnapra virradóan és a reggeli órákban a bukaresti tűzeset 3 sérültje hunyt el,  délután, egy 16.20-kor a Svájcba indított Cessna Citation típusú román felségjelű repülőgép, a fedélzetén szállított súlyos beteggel, körülbelül egyórás út után visszafordulni kényszerült. A gépen szállított válságos állapotú Bogdan Enache, a Goodbye to Gravity dobosa életét azonban nem tudták megmenteni, így a bukaresti Club Colectivban történt tűzvész következtében elhunyt áldozatok száma 45 főre emelkedett. A zenész vérkeringése és szívműködése minden orvosi és műszeri beavatkozás ellenére leállt.

A hét végén  21 súlyos sérültet sikerült Belgiumba, Hollandiába, Izraelbe, Ausztriába és Németországba szállítani, de a bukaresti kórházakban fekvő sérültek közül 30 állapota továbbra is válságos, közülük többen nincsenek szállítható állapotban.

A székelyföldi templomokban a lelkészek külön imádkoztak a sérültekért, és arra kérték a híveket, hogy a későbbiekben is mondjanak imákat felépülésük érdekében. A nagyobb városokban továbbra is külön véradásokat szerveznek. A székelyudvarhelyi Poliklinikán kedden és csütörtökön lehet vért adni a Colectiv klubban megsérült áldozatoknak.

Forrás: Agerpres

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.