Hagyományos stílusjegyeket hordozó otthonaink lesznek?

Az atyhai népház - vázlat, 1907, nem készült el
Az atyhai népház – vázlat, 1907, nem készült el

Azért tettünk kérdőjelet a cím végére, mert az utóbbi bő másfél év alatt, az Élő Székelyföld Füzetek minden egyes számában közzétettük a Hargita Megyei Tanács kezdeményezéséről szóló összefoglalónkat a Modern Székely Házról, hogy népszerűsítsük az elképzelést, de ezidáig azonban – bár többször hívtuk a megbízott tervezőirodát, többször írtunk nekik leveleket a megadott elektronikus postacímekre – semmilyen választ nem kaptunk arra vonatkozóan, hogy ez a program létezik-e? Arról viszont hallottunk, hogy családi házat építő emberek hiába keresték a kapcsolatot a Vallum Építőirodával és a megyei tanáccsal, de senki nem jutott el arra a szintre, hogy az ígért tervet kézbe vehesse és használhassa.

A népi építészetben használt formák közismertek, még látni a székely falvakban a hagyományok egy-egy nyomát, a helyben fellelhető anyagok is rendelkezésre állnak, úgyhogy azokat bárki hasznosíthatja, ha akarja, s mindenki láthat az elődök szemével, gondolkodhat az ősök szellemében.

Példáért nem kell a szomszédba mennünk, Udvarhelyszéken bőven találunk példákat
Elrettentő példáért nem kell a szomszédba mennünk, Udvarhelyszéken bőven találunk példákat

Konferenciát tartottak ebben a témában

November 4-én, szerdán szakmai megbeszélést tartottak Hargita Megye Tanácsánál a Modern Székely Ház, valamint a faluképvédelmi program ügyében. A csíkszeredai megyeházára meghívott polgármesterek, tervezők és tanácsosok próbáltak megoldást találni az eddig felmerült problémákra, valamint a programok továbbgondolására és a kész tervek kivitelezésére. Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke ismertette a eredményeket: már elkészült a Modern Székely Ház kilenc mintaterve megvalósíthatósági tanulmány szintjén, ezek tájspecifikusan tükrözik Gyergyó (1), Csík (4), Kászonok (2) és Udvarhely (2) vidékének jellegzetességeit. Az elnök kifejtette, hogy ma már a fiatalok többségét kevésbé az útviszonyok, mint inkább a saját önállóságuk kialakítása érdekli, egy biztos otthon és a család megalapítása, megteremtése jelent prioritást, de mivel ez akadályokba ütközik, elhagyják térségünket, és külföldön kényszerülnek munkát vállalni.

Egyelőre kilenc variáns készült, de helyi formák és stílusjegyek használatával sokkal több típust lehet majd tervezni
Egyelőre kilenc variáns készült, de helyi formák és stílusjegyek használatával sokkal több típust is lehet majd tervezni

 Hargita Megye Tanácsa éppen ebben próbál segítséget nyújtani, akár egy jövőben  megvalósuló terv által, amellyel támogatást biztosít olyan hagyományos és mégis modern, helyi alapanyagokból készülő kis házak építésében, amelyek ideálisak két személy részére, és a család növekedése esetén bővíthetők, valamint az összes ifjúságra irányuló program révén, amely segíti a munkahelyek teremtését és a fiatalok szülőföldön maradását is. “Ebben szeretnénk eredményeket elérni a nemrégiben összeállított, a Régiók Bizottságában előterjesztendő raportőri jelentésemmel is” – jelentette ki Borboly Csaba.

Tájház
Az is előfordult megyénkben, hogy egy-egy évtizedeken át dédelgetett és a közösségre hagyott tájház az új rendszerben visszakerült a ‘jogos’ tulajdonosokhoz és megsemmisült

Jó lenne a pályázati rendszer

A Modern Székely Házak megvalósításával, valamint a régi hagyományos házak felújításával kapcsolatban több kérdés is felmerült, érintve a tervezeteket, a jogi kötelezettségeket, valamint az anyagiakat. A résztvevők többsége egyetértett abban, hogy tudatosítani kell a  tervezők munkájának fontosságát, valamint létre kellene hozni valamilyen formában ingyenes tanácsadást ezzel kapcsolatosan, hogy bárkinek lehetősége legyen tájékozódni mind a jogi területről, mind a konkrét kivitelezésekről, megvalósításokról. 

Jakabfalván, a helyi önkormányzat előtt található ez az elrettentő tábla
Jakabfalván (Iacobeni, Jakobsdorf bei Agnetheln/Giukesdref – Szeben megye) a helyi önkormányzat előtt található ez az elrettentő tábla. A Művelődési Minisztériumnak időnként csak erre futja, mert a kártékony projektekből mások garázdálkodnak…

Megoldásként merült fel az önkormányzatok, valamint a helyi közbirtokosságok együttműködése, mert ha mindez társulni tudna a pályázati segítséggel, akkor sok fiatal számára elérhetővé válna az otthonteremtés. Olyan előre elkészített, de igény szerint módosítható háztervekben is gondolkodtak,  amelyek részét képezik a hagyománynak, megőrzik a faluképet, de portánként  mégis igen változatos lehet.

... a községháza maga pedig az elrettentő példa, arra, ahogyan nem szabadna hozzányúlni ezekhez az épületekhez
… a jakabfalvi községháza pedig referencia, maga az elrettentő példa, arra, ahogyan nem szabadna hozzányúlni ezekhez az épületekhez

Fontos a tájékoztatás és a tudatosítás

A hosszabb és rövidebb távú célok között szerepel a tájékoztatás, az igények kialakítása, az iskolákban az értékekre való figyelemfelhívás, mivel így már fiatalkorban  tudatosodhat a helyi építészeti örökség értéke. Fel kell hívni a figyelmet arra, hogy egy jól megtervezett és kivitelezett ház anyagi vonzata hosszú távon megtérül, szükség van a megrendelők igényeinek a pontos felmérésére, valamint minél hamarabb el kellene jutni a megvalósításokig.

Vajon, ha a szászok idehaza élnének, hogyan javítgatnák a házaikat?
Vajon, ha a szászok idehaza élnének, hogyan javítgatnák a házaikat?

A továbbiakban folyamatosan egyeztetnek az önkormányzatokkal, tervezőkkel és kivitelezőkkel egyaránt, hogy megoldásokat találjanak régi házak felújítására vagy új hagyományos és egyben korszerű házak építésére, hangsúlyt fektetve a hagyományos faluképre. Borboly Csaba szerint fontos szempont, hogy mindezt elérhető áron, de a minőségi szinteken maradva gondolják tovább, jelentős szerepet biztosítva az anyagi lehetőségeknek és az emberek szemléletváltásának ebben a témában.

Akkor lenne igazán értelme ennek a programnak, s a cél biztonsággal akkor valósulhatna meg, ha vonzó is lenne hagyományos formájú Modern Székely Házat építeni. Arra gondolunk, hogy nem csak vázlatot vagy látványtervet, hanem gépészetileg, statikailag megfelelő, engedélyezett tervet kaphatnának a vidéken letelepedők – legyenek pályakezdők vagy idősebbek –, s a helyi önkormányzatok is valamilyen formában támogatnák ezeknek a házaknak létrejöttét.

A mentalitáson kell változtatni – a civil társadalom, az iskola és az egyházak együttműködésével

Számolni kell azzal, hogy az Európai Unió által kiírt projektek többnyire nem alkalmasak a helyi értékek megtartására, hiszen az elmúlt 10-12 évben tanúi lehettünk, hogy mennyire tájidegen és esztétikailag is megkérdőjelezhető értékű objektumok épültek olyan mennyiségű pénzekből, amelyekből meg lehetett volna menteni az azóta elpusztult épületeket, illetve családi hajlékok százai jöhettek volna létre a megyénkben. Nem létezik Hargita megyében olyan frissen kialakított közterület, utca, épületegyüttes, amely markánsan képes lenne felmutatni a továbbéltetett hagyományt oly módon, ahogy bő évszázaddal ezelőtt a Mezőgazdasági Minisztérium közép-erdélyi és székelyföldi minisztériumi kirendeltsége, illetve a Vallás- és Közoktatásügyi Minisztérium kezdeményezésére sikerült – nyilván egy teljesen más állam intézményrendszereinek koncertje révén –, amikor a Kós Károly vagy a Toroczkai-Wigand Ede és követői által fémjelzett formavilág érvényesülhetett oly markánsan, annyira hatásosan, hogy ezek az elkészült és fennmaradt munkák ma már valóságos szimbólumok.

Lehet
Lehet ízlésesen is építkezni és házat felújítani. Homoródalmáson a Kerti-háznak sikerült megtartani úgy a formáját, hogy vendéglátó-helyet és sajtmanufaktúrát helyeztek el benne. Csak generációk összefogásával, a családban felhalmozódott tudással és az anyagi források céltudatos hasznosításával lehet emlékezetest alkotni.

Az ‘építészeti imperializmus’, az idegen formák és (mű)anyagok ellen minden formában – civilekként és teljes intézményrendszerünkkel egyaránt – jó lenne tiltakozni. Üdvös lenne, ha képesek lennénk valamelyest elhárítani az idegen hatásokat, a giccset és az ízléstelenséget, hiszen minden csúnya épület egy-egy seb, és hosszútávon, folyamatos rombolás mellett megszűnik az eladható táj, amelyet látványként őrizne meg és vinne magával a látogató. Csúnya tájban, ronda épületekben élni pedig nekünk sem jó. Fel kellene fognunk, hogy igénytelenségre vall, ha úgy építkezünk, hogy az évek során teljes házsorok emelkednek a régi helyén úgy, hogy azok mindegyikét, talán egész falusi házsorok képét, építőanyagokat reklámozó katalógusok illusztrálására lehetne használni, mondjuk Argentínában és Ausztráliában, vagy éppenséggel a konzumidiotizmus korát élő Szibériában egyaránt.

Élő Székelyföld
Munkacsoport/Simó Márton

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.