Kustaly várának védelmében

DSCN4998

Az oklándi önkormányzat, Homoródújfalu unitárius gyülekezetének képviselői, a Haáz Rezső Múzeum munkatársai, a község iskolásainak egy jelentős csoportja, vargyasi, sepsiszentgyörgyi és máshonnan érkezett lelkes érdeklődők vették birtokba csütörtök délben Kustaly várát.

A jelenlevőket Ilkei Árpád lelkész, Cseke Miklós polgármester és Sófalvi András régész köszöntötte. A várvédők képviseletében Sashalmi Fekete Tamás, nem az Árpád-kort, hanem Mátyás király idéző fegyverzetben
A jelenlevőket Ilkei Árpád lelkész, Cseke Miklós polgármester és Sófalvi András régész köszöntötte. A várvédők képviseletében Sashalmi-Fekete Tamás, nem az Árpád-kort, hanem Mátyás király idejét idéző fegyverzetben

Nem látványosak ugyan a romok, mert az Orbán Balázs által leírt erősség maradványainak jelentős részét 1902-ben útépítésre használták fel. Zajlottak ugyan itt ásatási munkálatok a múlt század hetvenes éveiben, de csak a legutóbbi években kutatták meg szakszerűen a területet, Sófalvi András, a Haáz Rezső Múzeum régésze vezetésével. Sófalvi szívügyének tekinti Udvarhelyszék földalatti templomainak és erődítményeinek feltárását, hiszen tudja, hogy a múltra, a múlt üzeneteire szükségünk van, ha teljes értékű életet és mi magunk is értékeket akarunk hagyományozni az utánunk következőkre.

DSCN5046

“Amikor megpróbáltuk Kustaly váránál elrendezni gondolatainkat, és a felfelé igyekvő tömeg lassan a fák mögül előlépett, olyan érzés támadt bennünk, mintha a fák mögül a történelem lépne elé a színre. Egy-egy élet, arc, emlék…” – mondta beszédében Ilkei Árpád, homoródújfalusi unitárius lelkész. Valaki közben megjegyezte, hogy a várban talán akkor voltak ennyien, amikor még védők tartózkodtak benne, s valaki a főemberek közül idelátogatott. Kustaly vára a Persányi-hegység (ennek az Olttól északra fekvő része, a Rika-erdő) főgerincének nyergében, 763 m tengerszint feletti magasságban helyezkedik el, a Heveder-hegyese és a Gyepübükke között. A mára nagymértékben elpusztult toronyvár Erdély legkorábbi kővárai közé tartozik a közeli Attila-várával és Réka-várával együtt.

DSCN4995Már az 1970-es években, a Ferenczi István régész által vezetett munkálatok során egyértelműen kiderült, hogy a 12. században, két ütemben épült. Korábban azt feltételezték, hogy a székely gyepürendszerhez tartozott, határvédelmi célt szolgált, ám a mai álláspont szerint királyi birtokokat felügyeltek innen. Kustaly vára mintegy száz éven át szolgált. Az Árpád-ház kihaltával nem használták, így hamarosan feledésbe merült. A mindössze 0,1 ha területi erősség körüli sáncok mai kivehetők. A régészek javaslatára kivágták a területről a fákat, de a gyökérzetet a földben hagyták. A szakemberek szerint meg kell várni, míg a csutakok és a földben található gyökerek elkorhadnak, aztán el lehet kezdeni a feltárást és az esetleges rekonstrukciót. A megyehatár felé vezető műútról leágazó dűlőúthoz eligazító táblát helyeztek, turistajelzéseket festettek a fákra, hogy a turisták könnyebben tájékozódhassanak. A várrom mellett is háromnyelvű ismertető található, rajta Gyöngyössy János rekonstrukciós rajzával.  A község lakói azt szeretnék, hogy ez a hely kerüljön fel a környékre látogatók turistatérképeire, s úgy az önkormányzat, mint az egyház, illetve az oklándi és az újfalusi közbirtokosság is minden segítséget megad a jövőben, hogy ez megtörténjék. A múzeum szakemberei is készek a további együttműködésre.

A vár egyébként mintegy 2 km-re található a megyei úttól, gyalogosan mintegy negyedóra alatt megközelíthető, száraz időben terepjáróval is viszonylag könnyedén fel lehet menni a közelébe.

Simó Márton

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.