A Tomcsa Sándor Színház előadásairól

totek

A székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház november folyamán is sok szeretettel várja bérletes és alkalmi nézőit. Ebben a hónapban minden korosztály bőven talál néznivalót az udvarhelyi teátrum színpadán.
Tersánszky Józsi Jenő Kakuk Marci című, kétrészes bohóságával vendégszerepel Udvarhelyen a Csíki Játékszín, november 6.-án, pénteken, 19.00 órától. Erre az előadásra érvényes a Méhes György felnőttbérlet.kakuk
A Thuróczy Katalin-Csurulya Csongor szerzőpáros által színpadra alkalmazott Mátyás mesék című gyermekelőadást idén is meg lehet tekinteni családi programként. A Mátyás mesék tanulságos történetek láncolata, amely bevezeti a gyermekeket az igazságos magyar uralkodó mondavilágába. Az előadásra a felnőttek 10 lejes jegyet válthatnak, a szülőkkel vagy nagyszülőkkel érkező gyerekek számára a belépés ingyenes. Jegyek elővételben válthatók hétköznaponként 11.00-14.00, illetve 15.00-17.00 óra között a színház jegypénztárában személyesen vagy a 0266-212-131-es telefonszámon.

matyas_mesek
Ezt a meseelőadást a következőkben egy héten át gyermekbérleteseknek játsszák.
november 9., hétfő
10.00 óra – Süsü gyerekbérlet, nagyterem
13.00 óra – Pumukli gyerekbérlet, nagyterem
november 10., kedd
10.00 óra – Vuk gyerekbérlet, nagyterem
12.00 óra – Nyilas Misi gyerekbérlet, nagyterem
november 11., szerda
10.00 óra – Bambi gyerekbérlet, nagyterem
12.00 óra – Árvácska gyerekbérlet, nagyterem
november 12., csütörtök
10.00 óra – Füles gyerekbérlet, nagyterem
12.00 óra – Kis herceg gyerekbérlet, nagyterem
november 13., péntek
10.00 óra – Csipike gyerekbérlet, nagyterem
12.00 óra – Micimackó gyerekbérlet, nagyterem.

szomszedneni
A Szomszédnéni Produkciós Iroda az Egyemazúzádat! című humoresttel november 11.-én, szerdán, 19.00 órától kezdődően vendégszerepel a nagyteremben. Erre a szabadelőadásra jegyek elővételben válthatók.
Az égig érő fa című népmese-adaptációt bábelőadás bemutatóját tekinthetik meg november 16.-án, hétfőn, 10.00 és 12.00 órától, szabadelőadás formájában a koncertteremben.
magyar_virtus

November 17.-én, kedden, 19.00 órától szabadelőadásként, a nagyterem tekinthető meg az erdélyi turnén vendégszereplő HungarOperett előadása, a Magyar virtus, az operettek csillagaival.
Harsányi Zsolt rendezésében játssza az udvarhelyi társulat Örkény István Tóték című tragikomédiáját november 27.-én, pénteken, 19.00 órától a nagyteremben, érvényes a Kovács György felnőttbérlet.

Örkény István katonaruhában
Örkény Istvánnak volt némi rálátása a háború olykor tragikomikus helyzeteire is, hiszen – nemzedékével együtt – maga is részt vett a ‘hon külföldi megvédésében’, 1942-ben munkaszolgálatosként, a Don-kanyarnál esett fogságba. Háborús és hadifogsági élményeit már az 1940-es évek második felében megírta és kiadta. A Tóték kisregényváltozata 1966-ban jelent meg, színpadi változatát egy évre rá, 1967-ben mutatták be a pesti Thália Színházban

Bár Örkény István elsősorban hamisíthatatlan humorú, rendkívül rövid, tömör, filozofikus vagy épp groteszk egyperceseivel vívta ki a közönség elismerését, a magyar drámairodalom egyik alappillérének számító tragikomédiáját, a Tóték című drámáját talán senkinek sem kell bemutatni. Amellett, hogy iskolai tananyag, sokakban visszacsengenek az 1969-ben készült, Isten hozta, őrnagy úr! címen bemutatott filmes adaptáció kulcsmondatai, Latinovits Zoltán (őrnagy) és Sinkovits Imre (Tót) alakításai felejthetetlenek.

A történet a második világháború idején játszódik, a mindenkori emberi természet korlátait feszegető helyzetei viszont kortalanok és ebben rejlik időtállóságának, maradandóságának titka. Ezt talán maga a szerző fogalmazza meg legtalálóbban: „A Tóték… a magam szándéka szerint a kiszolgáltatottak tragikomédiája. …Kölcsönös függőségben élünk, egy személyben vagyunk zsarnokok és áldozatok. …hitem szerint az Őrnagy és a Tűzoltóparancsnok valójában egy személy. Ahhoz persze, hogy ebből drámai mű lehessen, össze kellett szikráztatni a benne rejlő pólusokat… …A mű azt kérdezi, hogy véges-e vagy végtelen az elnyomottak tűrőképessége, és azt válaszolja: van ennek is végpontja, amelyen túl béketűrésünk elfogy, és föllázadunk.”

A mű a Proscenium Szerzői Ügynökség Kft. engedélyével kerül bemutatásra. Az előadás létrejöttét a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

A jegypénztár hétköznapokon 11.00-14.00 valamint 15.00-17.00 óra között tart nyitva, előadások napján 11.00-14.00 óra között illetve előadások előtt egy órával nyit.
Bérletes előadásokra korlátozott számban jegyek is válthatók.

logo_oldal

A jegyfoglalás érvényét veszti, amennyiben a lefoglalt jegyeket az előadás előtt fél órával nem váltják ki!
Telefon: 0266-212-131, kozonsegszervezo@szinhaz.ro
Online jegyvásárlás: http://www.biletmaster.ro

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.