Felavatják Kustaly várát – FRISSÍTVE!

A vár - Gyöngyössy János víziójában
A vár – Gyöngyössy János víziójában

Kétségtelen, hogy lokálpatrióta és idegenforgalmi szempontból egyaránt fontos, ha egy újabb értékes látnivalót helyeznek a figyelem középpontjába. Még nagyobb öröm, ha egy meglévő objektumot illesztenek vissza a helyiek és a látogatók látóterébe. Ez történik most Kustaly várával is: Oklánd község önkormányzata és a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum “váravató” ünnepséget szervez a Rika-erdőben. Köszöntőt mond: Cseke Miklós, Oklánd polgármestere, Ilkei Árpád, homoródújfalvi unitárius lelkész. Kustaly várának történetéről és a régészeti programról dr. Sófalvi András régész-történész beszél.

Kustaly vára egyike volt Erdély legkorábbi kővárainak, mely még a tatárjárás előtt épült a Rika-erdőben. Az Orbán Balázs által felfedezett toronyvár romjait sajnos 1902-ben útépítésre kitermelték, és a vár területét alaposan megrongálták. Később, az 1970-es években végzett régészeti kutatások alapvető tudományos információkat hoztak napvilágra, viszont – a korabeli sajátos szemléletnek megfelelően – a nyitva hagyott szelvények a vár további pusztulását idézték elő. 2015-ben egy régészeti tábor keretében került sor a vár területének elsőfokú rendezésére, mely a növényzet kiirtásával és a régi szelvények visszatöltésével járt. A program célja e méltatlanul elfeledett középkori erősség turisztikai hasznosítása és bemutatása a szélesebb közönség számára. A várhoz
tanösvény vezet, a területén elhelyezett információs tábla pedig alapvető tájékoztatást nyújt az érdeklődőknek a vár történetéről.

Sófalvi András régész ide vonatkozó tanulmányából itt olvashatnak részleteket.

A rendezvényre a Rika-erdőben található Kustaly várában kerül sor 2015. november 5-én, csütörtökön, 12.00 órakor. A helyszín megközelíthető az Oklánd–Vargyas közti megyei útról, GPS koordináták: 46°08.720 É, 25°28.340 K.

A program támogatói:
Hargita Megye Tanácsahargita_megyeOklánd Község Önkormányzata
Oklándi Kis-Homoród Közbirtokosság
Homoródújfalvi Várbükk Közbirtokosság

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.