„A nap, amikor meghalunk” – FRISSÍTVE!

A mintegy 600 főt befogadó klubnak egyetlen kijárata volt
A mintegy 500-600 főt befogadó, de csak 80 főre engedélyezett klubnak egyetlen kijárata volt

A Magyar Nemzetnek nyilatkozott a péntek éjszakai bukaresti szórakozóhelyen bekövetkezett baleset magyar túlélője. A székelyföldi lány párjával és annak bukaresti barátaival ment a Goodbye To Gravity metálzenekar ingyenes lemezbemutató koncertjére, és mivel szülei nem tudják, hogy ott volt a tragédiánál, nem adta nevét a beszélgetéshez.
„A koncert a meghirdetett kilenc órás kezdés helyett egy órás csúszással indult. Barátainkkal voltunk négyesben, rajtuk kívül sok ismerősünk volt jelen. Mi a kijárattól legtávolabb lévő helyen álltunk” – mesélte a húszas éveinek elején lévő lány, majd így folytatta: „Fél órával azután, hogy elkezdődött a koncert (az új, péntek este bemutatott album első számának címe The day we die, vagyis a nap, amikor meghalunk – a Szerző), hirtelen a semmiből rosszullét tört rám, és arra kértem a páromat, hogy kísérjen ki a levegőre. Alig értünk a bejárathoz, egy percen belül arra lettünk figyelmesek, hogy emberek kezdenek kifele rohanni a klubból, majd röviddel azután megláttuk a mögöttük felcsapó lángokat és a gomolygó füstöt. Leégett ruhájú emberek jöttek, óriási hangzavarral. Volt olyan, aki tőlünk kérdezte meg, mennyire égett meg az arca. Óriási volt a káosz, pár másodperc alatt a klub előtti tér is megtelt tömény fekete füsttel. Az emberek alig tudtak botorkálni – egyikük, aki kijött, azt mondta, az ajtóban másfél méter magas emberkupac alakult ki a testekből, azon kellett átmásznia. Mi vártunk a barátainkra, de azok nem jöttek: egyikük biztosan meghalt, a másik testének hetven százaléka megégett és a tüdeje is sérült, élet és halál között lebeg, a gépek tartják életben. A klub előtt súlyosan megégett emberek könyörögtek járókelőknek, hogy valaki vigye el őket autójával a kórházba, amikor megjött az első mentőautó. Én voltam a legszerencsésebb ember a tömegből” – fejezte be a történtek kapcsán még mindig érezhetően feldúlt lány.

146 sérült a kórházakban

A péntek éjszakai tragédiában egyébként 27 ember halt meg, köztük az együttes két gitárosa is. Szombat délután tizenkét bukaresti egészségügyi intézményben összesen 146 sérültet ápoltak – az együttes további három tagja is kórházban van. A fővárosi Floreasca Sürgősségi Kórház igazgatója azt nyilatkozta, hogy legutóbb a romániai forradalom idején volt akkora mozgósítás az intézményben, mint a mostani alkalommal.

A szórakozóhelyről: Bukarest negyedik kerületében, egy volt gyárépületben működött az egyre népszerűbb Club Colectiv, ahova az utóbbi időben kezdtek külföldiek is járni. Azt egyelőre nem tudni, hogy az eddig azonosítatlan hét áldozat között van-e külföldi, de a Román Hírszerző Szolgálat a sérültek között két spanyol és egy olasz állampolgárról számolt be.

Lezárt vészkijárat

A menekülést nehezítette, hogy a vészkijáratok le voltak zárva, így egyetlen ajtón kellett a legalább ötszáz fős tömegnek kijutnia. A román tűzvédelmi szabályzat szerint ahol ötszáznál több ember szórakozik, ott minimum hat vészkijáratnak kell lennie – itt összesen kettő volt, abból az egyik zárva. A koncertnek helyet adó klub szeptember végén büntetést kapott amiatt, hogy szakképzetlen személyzetet alkalmazott a bárpultokban.

A katasztrófa után háromnapos gyászt hirdettek az országban, a román művészek sorra mondják le koncertjeiket szolidaritásuk jeléül.

Lukács Csaba/Magyar Nemzet

FRISSÍTVE:

A péntek esti bukaresti tűzvész újabb sebesültje halt bele sérüléseibe, ezzel hétfő estig harmincegyre emelkedett a bukaresti Colectiv klubban történt tragédia halálos áldozatainak száma. Ezt Gabriel Oprea, a belügyi tárcát is vezető miniszterelnök-helyettes jelentette be. A Mediafax hírügynökség szerint az utolsó olyan sebesültről van szó, akinek nem sikerült megállapítani a személyazonosságát.

Forrás: MTI

FRISSÍTVE:

Közösségi portálokon többen is azzal gyanúsították a Magyar Nemzet főmunkatársát, Lukács Csabát, hogy a sajnálatos tűzesetről szóló beszámolójában blöffölt, és a Club Colectivből sértetlenül távozó székelyföldi fiatal párt csak azért említette, hogy hitelesebbnek és hatásosabbnak tűnjék az írása. Időközben kiderült, hogy a szerencsésen megmenekült fiatal lány nem más, mint Bokor Andrea, a Csíki Játékszín művésznője.

Egy gondolat “„A nap, amikor meghalunk” – FRISSÍTVE!” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.