Az ígéret kötelez, még a síron túlra is

csaszar_gyongyi

2014 őszén elhunyt a szolnoki Szigligeti Színház társulatának egyik népszerű színésznője, Császár Gyöngyi. Budapest-Szeged-Zalaegerszeg-Szolnok volt az általa bejárt színészi életút. Szolnokon talált – mint kiderült végleges – otthonra, bár lehet, hogy itt sem kapta meg mindazt, amire igazán vágyott, amit megérdemelt volna… Színpadi szereplései során a nézők nem láthatták, nem hallhatták azt, amiről azok szereztek tudomást, akik a fellépés előtt vagy után, az öltözőben vele együtt lehettek, sminkelés, készülődés során, és hallhattak egy-egy általa elejtett szót, mondatot, élettörténetének egy-egy részletét. Közéjük tartozott a 2007-ben a Szolnokon is színpadra lépett vendégművész, a csodálatos Benedekffy Katalin színművész-operaénekes, és a szereplésével a szolnoki színházba járókat hosszú éveken át elbűvölő Huszárik Kata művésznő.

Miután mindketten látták a náluk idősebb Császár Gyöngyi magányosságát, depresszióra való hajlamát, Benedekffy Kata 2008 végén meghívta őt kikapcsolódni Erdélybe, a szülőfalujába, Nagygalambfalvára. Megismerkedett a székelyekkel, köztük Kata nagybátyjával, Kányádi Sándorral is. Lenyűgözte a tájak és a lelkek szépsége, tisztasága, az emberek közvetlensége, szeretete.

A kiránduláson Katával és családjával együtt járt fenn a székelyek szent hegyén, az 1801 m magas Madarasi Hargitán, ahova csak gyalog lehet feljutni. A kölcsön kapott turistafelszerelésben néha – szó szerint – négykézláb küzdött meg a nagy hóval és a számára szokatlan emelkedőkkel. A tetőn elé tárult a nagyvilág, és annak különböző részéről ide zarándokolt magyarok által állított, nemzeti színű szalagokkal, zászlókkal díszített kopjafák, feszületek sokasága. Ott fenn, a Hargita tetején.

Az egyik jellegzetes, beszélő székely kopjafa előtt álltak, amikor Gyöngyi így szólt: „Kis Katóm, ha egyszer meghalok, nekem csináltass egy ilyet…!” Kata – persze, bár bizonyára kissé zavarban volt – megígérte, hogy teljesíti a kérést. Mi mást is válaszolhatott volna? Egyikük sem gondolt közeli halálra, az elmúlásra, hiszen mindketten fiatalok voltak, és itt, ekkor, bizonyára jól érezték magukat.

2008 Szilveszterén Császár Gyöngyi a Himnuszt nem a Szigligeti Színház színpadán, hanem a Hargita egyik panziójában énekelte… Ekkor bizonyára boldogabb volt itt, mint lett volna bárhol máshol.

Ezzel a meghívással, kirándulással Kata emberileg nagyon-nagyon sokat tett a kolléganőjéért, aki éppen ekkor rossz passzban volt egy családi tragédia miatt. A vendéglátó nem gondolhatta, hogy néhány év múlva súlyos betegség áldozata lesz Gyöngyi is. A kirándulást követően Benedekffy Katalin már nem dolgozott a Szigligetiben. Császár Gyöngyi nagyon drukkolt azért, hogy Katából sikeres operaénekes váljon. Ezt Kata tudta, erejét fokozta az operaénekesi tanulmánya során. 2014. augusztusában meghívta a székesfehérvári székesegyházba,az első operaénekesi fellépésére.Gyöngyi ekkor már nagyon beteg volt. Nehezen jutott el Fehérvárra, de elment… Kata a könnyeivel küzdött, amikor meglátta a barátnőjét. Miután röviddel ez után haza készült Erdélybe, meghívta ismét Gyöngyit, de ő már elhárította a meghívást. „Akkor mit hozzak neked?” „Hozzál egy kopjafát … onnan.” A 2008. szilveszteri kérés megismétlődött. Mire Kata visszaérkezett, Gyöngyi már eltávozott. Örökre. Kató – így szólította Gyöngyi – úgy érzi, hogy vele van ma is… 2014. októberében meghatóan búcsúztatták Császár Gyöngyit egykori kollégai, barátai, tisztelői. Hamvait a végakaratának megfelelően a Tisza fogadta be… És ekkor Benedekffy Kata emlékeiben előtolultak a néhány évvel korábbi emlékek… Az ígérete… Miután azt lelkiismereti kérdésként kezelte, minden áron igyekezett teljesíteni. Hiszen megígérte… Akár el is felejthette volna… Napjainkban könnyen elképzelhető, hogy helyében sokan így tettek volna. Őt azonban az adott szó kötelezte, azt minden áron teljesíteni akarta.

Kata segítségére volt a szándéka megvalósításában Derzsi Pál, az egykori galambfalvai tanító bácsija, aki művészi szintű fafaragó szobrász is. Nagy segítséget kapott az egykori kolléganőtől és barátnőtől,Huszárik Katától, akit az édesanyja, Nagy Anna színésznő is a segítésre sarkallt, hiszen ő is jól ismerte, szerette Császár Gyöngyit.

Huszárik Kata már korábban elhagyta „szíve csücskét”, Szolnokot és Budapesten élt. A Tisza-parti városban töltött tucatnyi év után széleskörű ismeretséggel rendelkezett, szívesen nyújtott a segítő kezet a nemes cél teljesítéséhez. Levelet írt a polgármesternek, adományokat gyűjtött, kereste a kopjafa lehetséges helyét a városban, különösen a legméltóbb környéken, Gyöngyi egykori munkahelye, a színház, és a hamvait befogadó folyó közelében.

A faragott oszlop elkészítése, szállítása, felállítása, a Kányádi idézetet hordozó márványtábla előállításához szükséges nem kis összeg Huszárik Kata szorgos munkája eredményeként, színésznők, színészek, rendezők, fodrász, portás, színházi munkatársak, barátok, szolnokiak és budapestiek széles köre adományaiból állt össze, minden alapítványi, vagy egyéb hivatalos támogatás és vezetői közreműködés nélkül. Az emlékoszlop elhelyezésére a Tisza Szálloda előtti parkban a kínai tulajdonosi kör képviselője lehetőséget biztosított. Külön köszönet jár neki, és az ügyvezetőnek, akik megértették, hogy miről van szó…!

Szolnok gazdagodik. Nem csak egy emlékoszloppal, de az igazemberi magatartás szép példájával is.

A felállítottoszlop előtt egy márványtáblán Kányádi Sándor gondolatai a Hargitát idézik. Azt a tájat, ahol az igazán emberi történet elindult. Egy olyan történet, mely bizonyítja, hogy az ígéret napjainkban sem marad mindig csupán ígéret, ha igaz embertől származik… Még akkor sem, ha az, akinek az ígéret elhangzott, már nincs az élők sorában…

„vannak vidékek gyönyörű

tájak ahol a keserű

számban édessé ízesül

vannak vidékek legbelül…”

Szalóki István

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.