Csak tiszta forrásból – látogatóban Ilyés-Vészti Mihályéknál

hazszamKorond igazi kincs. Neve elválaszthatatlan a kerámiától, a népi fazekasság egyik erdélyi központja. A hagyományos fazekasság napjainkig való fennmaradása a településnek kereskedelmi és idegenforgalmi fellendülést hozott. Becsületes, dolgos székely emberek tették világhírűvé. Mondják, hogy amikor az amerikaiak a holdra szálltak, a korondiak már szembe jöttek velük.

Út menti sokadalom

Ha azt mondom, Korond, mindenki tudja, hogy azt Székelyföldön kell keresni. Erről a településről – egyben fogalomról –, az embereknek a hagyományos mázas edények jutnak eszükbe, a színes, falra akasztható bokályok, a derékig érő virágos mestervázák. A sóvidéki nagyközség szimbólum lett, az ajándékvásárlás központja, ahol mindenki talál kedvére valót.

Generációk óta folytatják az ősi mesterséget (Balázs Árpád felvételei)
Generációk óta folytatják az ősi mesterséget (Balázs Árpád felvételei)

Egy állandó kirakodóvásár központja, ahol a fazekasságra alapozzák a kereskedelmet, az idegenforgalmat, a megmaradást, a kultúrát, majd ebből hajt virágot újra és újra a cserepeken megörökített hagyományos mintavilág.
Nyáron Korond inkább hasonlít egy felbolydult méhkashoz. A főút két oldalán, a házak előtt, a fából készült pavilonoknál asszonyok kínálják portékáikat, ám nem árt jól odafigyelni, milyen ajándéktárgyat választunk, mert ide is betört a bóvli, a kínai áru. Ha nyár, akkor főszezon, tele az út széle nézelődő, kíváncsiskodó turistákkal. Nem számít, milyen nyelven beszélnek, a korondiak mindenki nyelvén értenek. Azt vallják, ne csurogjon a pénz, de cseppenjen minden nap – az nekik éppen elég. Nagypiac a falu főutcájának két oldala, úgy próbál mindenki megélni, ahogyan tud. Ha nem vesznek cserepet, akkor ott a felcímkézett házi áfonyapálinka, de a székely zászló is menő árucikk. Ebből él, mondhatni, az egész falu. Itt tényleg apáról fiúra szállt az ősi mesterség, a fazekasság.

csak-tiszta-forrasbol-merit-17334Ha nem otthon, akkor a közismert turistatelepeken vannak jelen portékájukkal, „még a Holdon is árulnak” – mondják viccesen, ezért nem tudnak soha a korondiak világtalálkozót tartani.

Vendégváró porták

Ilyés-Vészti Mihályéknál egy impozáns „kötött” székely kapu fogadja tárva-nyitva a vendégeket. – Ez vendégváró kapu, azért vágták ki a fát, hogy újraszülessen a kapu alatt járók örömére, ez a ház dísze –, mondja mosolyogva a gazda.

Az udvaron szintén fából készült pavilonban van kialakítva a „vásárcsarnok”, ahol a kínálat elkápráztatja a turistákat. Szebbnél szebb, hagyományos és modern mintákkal festett edényekben, bögrékben, gyertyatartókban, kancsókban, főzőedényekben, virágtartókban és számtalan más kerámiában gyönyörködhet a látogató.
Nem véletlenül esett erre a portára a választásunk, itt nem látni bóvlit, „ipari” terméket. A házigazda a fazekasműhelybe invitál, ahol a szemünk láttára formálja, szelídíti a korongra tapadt agyagot (palát) használati edénnyé.

csak-tiszta-forrasbol-merit-17319A korongot már régóta nem lábbal rúgják, hanem villanymotor forgatja. Pillanatok alatt életre kel a forma, miközben a nézelődő csak azt látja, hogy a mester simogatja az agyagot. Mihály az édesapjától tanulta a fazekasmesterséget, aki egykor szintén nagy mestere volt az agyagformálásnak. Könnyen megállapítható, hogy nem esett messze az alma a fájától. Azt mondja, mindig arra törekedett, hogy tiszta forrásból merítsen formákat, mintákat, azt próbálja továbbadni, amit az elődöktől örökölt. Azt már Rózsikától, a feleségétől tudjuk meg, hogy a fazekasmester nemcsak a korong mellett, hanem a közeli pálpataki tanyán is szívesen időzik, ahol szürke szarvasmarhák legelésznek a pisztrángos tó partján.

Rózsika, a mindenes

Rózsika, a feleség veszi át a szót, és mindjárt beavat a kerámiakészítés rejtelmeibe, ízes szavakkal meséli a munkafolyamatot. – Hiába jó az agyag, ha a mázolás nem sikerül, oda az egész munka. Itt mindent kétszer kell kiégetni, ha valamit elrontottál, egy egész heti munka kárba vész. Nem mindegy, hogy milyen minta kerül a tárgyakra, ezért a „virágozó” asszonyok felelnek. Főiskolára nem jártak, de behunyt szemmel is tudnak rajzolni mesemadarakat, csodaszarvasokat, amelyek a kiégett cserépedényeken élnek még nagyon sokáig.

Családi vállalkozás a fazekasság, s annak minden kísérője, a vendégvárás, a portéka-ajánlás és az értékesítés
Családi vállalkozás a fazekasság, s annak minden kísérője, a vendégvárás, a portéka-ajánlás és az értékesítés egyaránt

A legtöbb vendég nemcsak vásárolni tér be, hanem arra is kíváncsi, hogyan készül a kerámia, látni akarják a mesterembereket munka közben. Ki akarják próbálni a korongozást, a díszítést, főleg a gyerekek jeleskednek ebben, de a felnőttek is kedvelik az agyagozást. Nincs könnyű dolga az Ilyés Vészti családnak, de ők erre születtek, mondja nevetve Rózsika, bár az édesanyja varrónőnek taníttatta.
A férj, a feleség és a gyerekek a kerámiák készítésével, árusításával és többek között – de nem utolsósorban – vendégek fogadásával foglalkoznak. Munkájuk révén nemcsak a család, hanem Korond hírnevét is öregbítik. Minden vendéget szeretnek, de a visszatérő vendégnek különösen örvendenek.

csak-tiszta-forrasbol-merit-17344
A polcokon szebbnél szebb bokályok sorakoznak katonás rendben. Nézem a karcsú kerámiák színeit, formáját, szép tartását, emberi alakját. A korondi kerámia mindenütt a legrangosabb díjakat és elismeréseket kapja. A hírnevet megszerezni viszonylag könnyű, de megtartani már nehezebb.
Búcsúzóul büszkén mutatja fotósunknak kedvenc tányérját a háziasszony…
A korondiak évente kétszer rakodnak ki: pünkösdkor a községközpontban, minden év augusztus első szombat-vasárnapján az árcsói fogadónál tartanak kerámiavásárt. Nehéz nem vásárolni, ha egyszer bekerülünk a forgatagba. Otthon már mindenféle cseréptárgy akad a korábbi bevásárlásokból, de a nézelődés és az asszonyokkal való csevegés valósággal feltölti az arra járókat. Mondja is a turista: minden nagyon szép, ha tehetném, mindent megvennék, legszívesebben az egész falut vinném. Korond viszont nem eladó, a kerámia ellenben igen!

csak-tiszta-forrasbol-merit-17348

Örökségmentés szövetségben

Menteni a menthetőt jelmondattal 2006 júniusában alakult meg az „Életfa” Korondi Fazekasok Szövetsége a helyi fazekasmesterek kezdeményezésére, annak érdekében, hogy megőrizzék apáik, nagyapáik örökségét, és a község megmaradjon a tiszta forrásnál. Tagjai szerint a korondi váza, az asztalon álló bokály, a falra aggatott tányér, amelyet a fazekas és a „virágozó” asszony szorgos keze munkája ajándékoz új tulajdonosának, szebbé, emberibbé, magyarabbá teszi a vásárló hajlékát.

tanyer_a_kapunAz agyagba zárt művészi szépség reményt ad a megújulásra, ha az élettől, a mindennapok terhétől fáradtan érünk haza. A fazekas formát ad az agyagnak, s ezáltal formálja a világot, így lesz az ősi hagyományok továbbvivője.

Balázs Árpád

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.