Madárles és tavikamera Homoródszentpálon

A Homoródszentpáli Halastavak és a környéke (Andorkó Attila felvétele)
A Homoródszentpáli Halastavak és a környéke (Andorkó Attila felvétele)

A László Gyula Közművelődési Egyesület és a székelyudvarhelyi Otus Egyesület együttműködik a homoródszentpáli természetvédelmi övezet értékeinek népszerűsítésében. A programot a PolgárTárs Alapítvány támogatja. A civil szervezetek munkatársai lest építettek, amely a parttól néhány méterre, cölöpökön áll. Néhány hete tavikamera is az érdeklődők rendelkezésére áll, amellyel interneten követhetik az ottani jelenségeket az érdeklődők.Szabó József, a homoródszentpáli madárpihenő gondnoka, aki több évtizede követi figyelemmel a halastavak élővilágát, kifejtette, Európa-szerte párját ritkítja a terület, 266 madárfajt figyeltek itt meg. A szám évről évre változik, ahogyan egyre több fiatal madarász kapcsolódik be a tevékenységbe, és így több fajt észlelnek.

Sorakozó Fotó: dr. Szabó József
Sorakozó (Fotó: dr. Szabó József)

Mint Szabó József rámutatott, Romániában eddig 400 fajt észleltek, ezért is kiemelt fontosságú élőhelyek a 200 hektáron elterülő halastavak. A ragadozók közül jelenleg a barna rétihéja a leggyakoribb, amely a legtöbb vízimadárra veszélyes, főleg a legyengült példányokat támadja, ezáltal kiemelt szerepe van a többi faj állományának szabályozásában. De például a búbos vöcsköket nem zavarják a héják körözései, és a vízi tyúkra nézve sem jelentenek veszélyt.

A nádas titkai Fotó: dr. Szabó József
A nádas titkai (Fotó: dr. Szabó József)

Sok faj csak vonuláskor keresi fel a madárpihenőt, a kiterjedt nádasok az itt fészkelőknek nyújtanak biztonságot. A szentpáli halastavak élővilágát a világhálón is lehet követni. Felszereltek egy kamerát, amelyet magyarországi filmesekkel közösen működtetnek . Az alábbi linken állandó online közvetítés segítségével kísérhető figyelemmel, különböző madárfajok, gémek, gólyák, szárcsák, vöcskök élete: http://www.ustream.tv/channel/homorodszentpal-tavikamera-birdwatching-observator-de-pasari.

.

Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.