Korrekta Médiaműhely – az első képzés

Az első képzés alkalmábal
Az első képzésen húszan jelentek meg (Fotó: Beliczay László)

„Van igazság, és van hazugság, s ha akár az egész világ ellenében is az igazsághoz ragaszkodunk, még nem vagyunk őrültek.” Ez az orwelli mondat jellemezte leginkább a Korrekta Médiaműhely első, főként televíziós és rádiós újságíróknak meghirdetett képzését, amelyet október 9-11. között Székelyudvarhelyen tartottunk.
A húsz résztvevőnek olyan szakmai, főként gyakorlati tudást kínált a három nap, amely segít a mindennapokban az igazság feltárásában, a tények hiteles közlésében. Az Erdély különböző szegletéből érkező résztvevők a szakmában ismert és elismert oktatóktól sajátíthatták el a hírszerkesztés, az információgyűjtés alapvető szabályait, lehetőségeit.

Suvewges_Gergo

Süveges Gergő az interjúalanyokkal szembeni magatartást jellemezte, rávezette a riportereket, hogyan kérdezzenek célirányosan, hogyan kerüljék el a kitérő válaszokat, hogyan reagáljanak váratlan helyzetekben. Lukács Csaba az önmenedzselés szükségességére hívta fel a figyelmet, szerinte ez elengedhetetlen az újságírói függetlenséghez, akárcsak az, hogy az újságíró ne várjon szerkesztői utasítást, maga találja meg a számára érdekes, izgalmas témákat, ettől hitelesebb lesz a tudósítása vagy publicisztikája.

Lukács Csaba
Lukács Csaba

Sipos Zoltán a tényfeltáró újságírás alapját jelentő közérdekű adatigénylésről beszélt, arról, hogyan rendelkezik a román törvénykezés az információkhoz való hozzáférésről, illetve hogyan juthat adatokhoz az újságíró a közintézményekre jellemző, átláthatatlan működési rendszerben. Végtelennek tűnő tapasztalatával és megnyerő modorával Fiók Évának sikerült konkrét, gyakorlati tudást átadni a hírszerkesztőknek. A tudósítások formanyelvéről, stilisztikai elemeiről, képi világáról, a „rendőrnyelv” magyarításáról közérthető, interaktív előadást tartott, olyan szakmai titkokat osztva meg a hallgatósággal, amelyet már másnap hasznosíthatnak az újságírók.

Marossy Géza
Marossy Géza elméleti és gyakorlati bemutatót tartott

Marossy Géza a szerkesztők és operatőrök viszonyáról, a kép és szöveg egymást kiegészítő szerepéről, a helyszínválasztás, a világítás alapvető szabályairól beszélt, ezeket konkrét szituációkban mutatta be. Illyés Gergő politológus, a Korrekta Médiaműhely társalapítója, a médiafogyasztási szokásokról, az erdélyi médiatér politikai viszonyairól, Bukarest és Budapest meghatározó szerepéről tartott előadást. Baranyi László a több mint két évtizedes televíziós és hírügynökségi tapasztalatát summázta, az élő tudósítások, a helyszíni jelentések gyakorlatába nyújtott betekintést.
A képzés végén mi, szervezők arra kértük a résztvevőket, hogy értékeljék az együtt töltött három napot. A válaszokból egyértelműen kiderült, hogy hasonló jellegű képzésekre igény van. A résztvevők értékesnek találták az interaktív előadásokat, és még több gyakorlati képzésre tartanak számot, hiszen valamennyien várják a folytatást. Felmerült az igény, hogy a műhely formális vagy informális csoportként működjön, olyan társadalmi csoporttá is alakulhatna, amely segíthet a szakma fiataljainak a kapcsolattartásban, az érdekképviseletben.Ilyes_Gergely Mi, szervezők örömmel nyugtázzuk, hogy a Korrekta Médiaműhely első képzése célt ért. Visszaigazolást nyertünk korábbi feltevéseinkre: az erdélyi médiában tehetséges, elkötelezett újságírók dolgoznak, akik kellő szakmai háttér és gyakorlati tudás nélkül bizonytalanul mozognak a pályán. Bátorítanak bennünket a pozitív visszajelzések, ezért igyekszünk a továbbiakban pályázati forrásokat találni arra, hogy a szakma kiválóságaitól tanulhassunk, ezzel hozzájárulva az erdélyi magyar média erősödéséhez. korrektaFeladatunknak tartjuk, hogy újra és újra felidézzük: mi újságírók arra köteleztük el magunkat, hogy közéletünk áttekinthetősége érdekében figyelünk és figyelmeztetünk. Akkor is, ha ez a szakma nem kényelmes.

Száva Enikő,
a Korrekta Médiaműhely alapítója

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.