Püspöki vizitáció Homoródszentpálon

A homoródszentpáli unitárius templom
A homoródszentpáli unitárius templom

2015. október 10-11-én, majdnem 34 évvel az utolsó látogatás után a homoródszentpáli gyülekezetbe újra megérkezett a Püspöki Vizitáció.

A Püspöki Vizitáció
A Püspöki Vizitáció (Fotók: Andorkó Attila)

A Vizitáció tagjai: Bálint Benczédi Ferenc püspök, Boros János főgondnok, Simó Sándor esperes, Mezei Domokos és Dombi Gyula köri felügyelő gondnokok, Andrási Benedek és Székely Kinga Réka előadó-tanácsosok, valamint Pap Mária püspöki titkár. A látogatást előkészítő munkálatokhoz hozzájárult dr. Czire Szabolcs előadó-tanácsos, illetve Molnár Lehel, a Magyar Unitáriu Egyház levéltárosa. A Vizitációt harangszó, az egyházközség gondnokának, Burján Józsefnek a köszöntése, valamint a Pálffy Ákos nevét viselő egyházközségi dalárda ünnepi műsora köszöntötte. A Vizitáció számbavette és láttamozta az anyakönyveket, naplókat, klenódiumokat, majd megtekintette az egyházközség ingatlanait. A délután folyamán került sor az egyházközség elnökségével, illetve keblitanácsával való találkozásra, ahol közösen vették számba az elmúlt évek megvalósításait, nehézségeit valamint a gyülekezet eljövendő terveit.

Ünnepi istentisztelet
Ünnepi istentisztelet

Vasárnap délelőtt 11 órától az ünnepi istentiszteleten Simó Sándor esperes mondott imát és Bálint Benczédi Ferenc püspök prédikált. Püspök úr prédikációjában a jézusi tanítványság lángjának ébren tartásáról, önmagunkban, egymásban és közösségeinkben való erősítéséről beszélt, felekezettől függetlenül. A megmaradás, vallási és nemzeti kisebbségként, az ősi örökség megtartása és gyarapítása által lehetséges csak, mely szolgálatból mindenkinek vállalnia kell a maga részét.

nep
A prédikáció után Tódor Csaba lelkész köszöntötte a Vizitációt, vendégeket és a gyülekezetet, hangsúlyozva, hogy a Vizitáció látogatása a számonkérés és számvetés ideje, egyben figyelmeztetés a gyülekezetnek a felelősségteljes szolgálat vállalására.

Bálint Benczédi Ferenc püspök átveszi a gyülekezettől a jelképes ajándékokat
Bálint Benczédi Ferenc püspök átveszi a gyülekezettől a jelképes ajándékokat

Az önkormányzat részéről Kerekes Péter Tivadar homoródszentmártoni polgármester, az egyházkör részéről Dombi Gyula felügyelő gondnok úr köszöntése hangzott el. A köszöntésekre Boros János főgondnok válaszolt, aki a közösségeink életét meghatározó intézmények – egyház, civil szervezetek, önkormányzat – közötti jó együttműködés fontosságát hangsúlyozta a jelen kihívásai között, a jövő építésében. Simó Sándor esperes nyitotta meg az ünnepi közgyűlést. Beszédében a hit fáklyájának megtartását, a közös imádság és munka megtartó erejét emelte ki. A közgyűlésen elhangzottak az előadó-tanácsosok jelentései, valamint a Vizitáció feltette a hagyományos kanonikus kérdéseket.

A Pálffy Ákos nevét viselő vegyeskar
A Pálffy Ákos nevét viselő vegyeskar

Bálint Benczédi Ferenc püspök úr a közgyűlést záró szavaiban, megköszönte az eddig elvégzett munkát és további lelkiismeretes szolgálatra, felelősségteljes életre és munkára biztatva a híveket, Isten áldását kérte életükre.

A közgyűlés után Tódor Csaba lelkész bemutatta Pap és apostol, Ürmösi József homoródszentpáli lelkész életéről és munkájáról készült kötetet, valamint az Élő Székelyföld Füzetek sorozatban a Homoródszentpált bemutató kiadványt.

Az istentisztelet a Pálffy Ákos dalárda ünnepi műsorával zárult.

Gyöngyössy János bemutatja a templomról és a Kornis-kastélyról készült rekonstrukciós rajzokat
Gyöngyössy János bemutatja a templomról és a Kornis-kastélyról készült rekonstrukciós rajzokat

A közebéd előtt két vetítőképes előadásra került sor: Gyöngyössy József a homoródszentpáli templom történetéről illetve a Kornis-kastélyról, Simó Márton pedig az Élő Székelyföld munkacsoport létrejöttéről, tevékenységéről, célkitűzéseiről beszélt.

pappal_en
A Püspöki Vizitáció arra biztatta az egyházközség vezetőit és híveit, hogy tartsák meg hitüket, szeretetüket egyházunk és népünk iránt, keressék és erősítsék az együttgondolkodás és munkálkodás lehetőségeit a tágabb közösségben, figyeljenek és emlékezzenek elődeik példájára és áldozatára, hogy erőt és reményt nyerjenek a szolgálathoz családi és közösségi vonatkozásban egyaránt.

Forrás: www.unitarius.org

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.