Orbán Balázs nyomdokán Szentábrahám községben

Gagy menti hetknk plakat 2015 Keresztur okt
A kiállítás plakátja

A Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont és Szentábrahám Község Polgármesteri Hivatalának együttműködése eredményeként került megszervezésre sorban a XXIX. Orbán Balázs szemével elnevezésű dokumentációs fotótábor, melynek a fent említett község adott otthont 2013. október 11–18. között.
Hargita megye nyugati részén fekszik Szentábrahám község, a Gagy patak völgyében, a Nyikó mente és a Küsmöd völgye között. Közigazgatásilag ide tartoznak Csekefalva (Cecheşti), Szentábrahám (Avrămeşti) községközpont, Magyarandrásfalva (Andreeni), Kismedesér (Medişoru Mic), Firtosmartonos (Firtănuş) falvak, illetve a solymosi (Laz-Şoimuş) és martonosi – román fordításból ferdített firtosi – láz (Laz-Firtănuş) tanyák. Lakossága alig haladja meg a két és fél ezret, többségében magyarok, illetve cigányok és néhány román.
A patakvölgyben jól művelhető szántóföld aránylag kevés van, a magasabb domboldalakon legelők, kaszálók terülnek el, a településeket lombhullató erdők övezik. Fő foglalkozási ágak: mezőgazdaság, kisebb részben alkalmazottként dolgoznak a közeli Székelykeresztúron meg a helyi vállalkozásoknál. A népi mesterségek mind kevesebb családnak tudják megteremteni a létfeltételeket.
Főbb látnivalói az egymás felé megdőlt csekefalvi templomok (a pizai és sükői mellett), Szentábrahám mai unitárius műemléktemploma (XIX. sz. eleje), Gagyban az egykori Szentkirályi-kúria, ma Hegyi István tulajdona, a központban Fodor Béla kezdeményezésére létrehozott kopjafacsoport a cigányzenészek emlékére, Gagy keresztje részen húzódott az énlaki castrumot a Kis-Küküllő völgyével összekötő római út, a néphit szerint Tündérek útja, Kismedesér melletti Láz és a solymosi láz elszórt tanyatelepülései, Firtosmartonosban az 1905-1906-ban felépült temploma; a falutól északra levő hegy tetején római castrum nyomai látszanak, a Gagyvize feletti Beszér nevű hegy alatti Hetes nevű tisztáson pedig római település nyomai vannak. A meghívott fényképészek: Antal Levente (Sepsiszentgyörgy), Bartók Izabella (Sepsiszentgyörgy), Gábor Lajos (Máréfalva), Kibédi Sándor (Székelyudvarhely), Papp Elek (Nagykőrös – Magyarország), Péli László (Dabas – Magyarország), Tordai Ede (Marosvásárhely), és a tábor szervezője, Balázs Ödön (Székelyudvarhely) végigjárták és számos dokumentum értékű fényképet készítettek erről a vidékről, amelyből e gyűjteményes anyag is válogatódott.
A községnek olyan képi ábrázolásáról van szó, melyhez hasonló sosem készült eddig, hiszen az épület- és szociofotóktól a portrékig, táj- és tárgyfotókig számtalan műfaj, téma fellelhető azokon. A több száz felvétel felbecsülhetetlen eszmei értéket, örökséget jelent majd, hasznosítása sokféle lehet képeslapoktól fotóalbumig.
A tárlatanyag, ez év májusában a XI. Hargitai Megyenapok keretében már bemutatásra került a székelyudvarhelyi Művelődési Ház Kortárs galériájában. Most pedig a VI. Székelyföld Napok rendezvénysorozat részeként Székelykeresztúron, a Molnár István Múzeum kiállítótermében tekinthetik meg az érdeklődők.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.