Programok Udvarhelyszéken a Székelyföld Napok keretében

gereben-szn-2015-optAz október 8–18. között zajló VI. Székelyföld Napok rendezvénysorozat másfél hetében a vidék több településén lépnek fel udvarhelyszéki ifjúsági tánccsoportok: a székelykeresztúri Kispipacsok, a székelyudvarhelyi Boróka és a Gereben. Műsorukon székelyföldi és a magyar nyelvterület táncrendjei szerepelnek. Pompázatos viseleteikben jelenítik meg a népi kultúra legismertebb területeit (viselet, dalkincs, táncmotívumok). Az ifjúsági néptánccsoportok turnéját a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont és Hargita Megye Tanácsa szervezi, partnerségben Szentegyháza, Lövéte, Parajd és Székelykeresztúr polgármesteri hivatalával.

A Kispipacsok néptáncegyüttes előadása
2015. október 9., péntek, 18 óra, Szentegyháza, Gábor Áron Művelődési Ház
2015. október 9., péntek, 20 óra, Lövéte, Népház
A székelykeresztúri Kispipacsok néptáncegyüttes a felnőtt Pipacsok néptánccsoport utánpótlásaként jött létre, vezető koreográfusa: László Anna Ildikó és László Zsolt. Hazai és külföldi fellépéseiken erdélyi és magyarországi táncrendeket mutatnak be. Ez alkalommal velük együtt fellép a Picur Pipacsok és a felnőtt táncosok Ördögszöge csoportja is. Műsoron sóvidéki, kalotaszegi, mezőségi és Nyárád menti, illetve a Küküllő mentéről gyűjtött magyar és román néptáncok.

A Boróka néptáncegyüttes előadása
2015. október 10., szombat, 17 óra, Parajd, Művelődési Ház
Az Eötvös József Iskolaközpont Boróka Néptáncegyüttese 1997-től működik. A táncosok diákok, szabadidejükben táncolnak. Az együttes vezetője: Kelemen Erzsébet tanárnő. Számos bel- és külföldi fesztiválon, rendezvényen léptek fel székely és magyar táncokkal. Műsoron: felcsíki és Küküllő menti néptáncok. Szólóénekesek: Bíró-Ambrus Emőke és Simó Mariann. Szakmai és művészeti tanácsadó Lőrincz Hortenzia néptáncpedagógus.

A Gereben néptáncegyüttes előadása: Zeng a lélek
2015. október 13., kedd, 19 óra, Székelykeresztúr, Művelődési Ház
Az 1991-ben alapított Gereben Néptánccsoport a Tamási Áron Gimnázium tanulóiból szerveződik Laczkó György igazgató és dr. Osváth Imola tanárnő vezetésével. A lelkes táncosok heti rendszerességgel vesznek részt próbákon, külön a kezdő és a haladó csoport. Az iskolai rendezvényeken kívül hazai és külföldi meghívásoknak tesznek eleget. Táncoktatók: Boros Béla és Boros Hilda.
A Zeng a lélek című folklórműsorukban széki, mezőségi, Küküllő menti és felcsíki táncokat mutatnak be, szólóénekkel és zenekari számokkal.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.