Aradi tanulságok

aradi_vertanukMa, október 6-án, midőn felidézzük az aradi tizenhárom vértanú emlékét, alakját, hősies példáját, nem azért tesszük, hogy újfent haragra lobbanjunk és kezünk ökölbe szoruljon a népünket ért történelmi igazságtalanságok miatt. Ez a megemlékezés sokkal inkább alkalom arra, hogy ébren tartsa lelkiismeretünket, hogy együtt megerősödve, személyes és közösségi életünkre vonatkozóan is felszítsuk lelkünkben a lángot és megértsük a negyvennyolcas forradalom tanulságait.

Az aradi tizenhármak a nemzetet, a nemzetiségeket és a kereszténységet is képviselték. A dicső halált választották, hogy beteljesedjen életáldozatuk, és a vértanúság pecsétje hitelesítse hazaszeretetüket. A szabadság és az élet szent értékét egy még értékesebbre cserélték: az örök életre. Krisztusba vetett hitükről adtak bizonyságtételt. Szép deputáció állt az Isten elé, hogy a magyarok ügyében reprezentáljon- mondhatjuk Poeltenberg Ernő honvéd tábornokkal. Az aradi vértanúk életádozatukkal felülírták a faji vagy nyelvi alapon meghatározott, szűkkeblűen osztogatott hazafiság eszményképét.Mert a Szentkorona különféle nyelvű országai ugyanazt a magyar nemzetet testesítik meg.

Szent István keresztény népéhez tartoztak a sokféle nemzetiségű aradi vértanúk is. Akkor is ha szerb, horvát, örmény vagy német volt az anyanyelvük, minden erőszakos beolvasztás nélkül, lélekben magyarrá váltak. Magyar, s ugyanakkor egyetemes értékekért adták életüket, Istenbe vetett hittel. Példájuk arra sarkall, hogy fontoljuk meg Jézus Urunk szavait: „aki nincs ellenünk, velünk van!” Egy ember jellemét, tartását nem nemzetisége vagy származása dönti el, hanem erkölcsi meggyőződése, hite és az ebből fakadó tettei. Az, hogy mit tesz, mire képes a rábízottakért. Szereti-e őket? Békeidőben is. Vagy ha a helyzet úgy hozza, képes-e túllépni önző érdekein és szolgálni a közösséget…?

Egyébként Magyarország sosem volt egyfajú-egynyelvű nemzetállam. És ez nem jelenti a mai értelembe vett bűvös varázsigét, a multikulturalitást. Sokkal inkább azokat az örök javakat, amelyekért a vértanúk síkra szálltak vérük árán is. Nem engedtek a zsarnok erőszakos, elhallgattatni akaró parancsának.

Ezek a vértanúk mélységes meggyőződésű, hívő keresztények voltak, akik hittek a felebaráti szeretetben, a közös hazában, az egymás iránti szolidarításban. Még akkor is, amikor a sátán megkeverte a politika kártyáit. Keresztényként nemcsak haláluk, de életük is példamutató volt!

Erre az erkölcsi szintre, erre a színvonalra kell felnőnünk nekünk is, ha élni akarunk ebben a hazában. Márpedig ők azért haltak meg, hogy mi éljünk, szolgáljunk, szeressünk, és lakjuk be szülőföldönket. Vértanúságuk adjon erőt mindnyájunknak, hogy minden nap megharcoljuk erkölcsi küzdelmeinket Jézus tanításának fényében, őt követve s egymást segítve. Legyünk példaképei mi is gyermekeinknek, a körülöttünk élőknek. Ne féljünk az áldozattól, legyen erőnk, bátorságunk kitartani értékeink, hitünk mellett, hogy bármikor szól az isteni behívó, tiszta lelkiismerettel nézhessünk szembe Vele, és átléphessük a remény küszöbét.

Imádkozzunk értük együtt úgy, ahogy Urunk Jézus tanított: Miatyánk…

Sebestyén Péter

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.