Magyar szigetek és szórványok a Kárpát-medencében

elsoborito-10-2015 (1)A Korunk folyóirat október számát a szórványkérdésnek szentelik a szerkesztők. Ezzel a témával a lap 1990 után már több alkalommal foglalkozott. „A mindennapi szórványlét, szórványtapasztalat bőségesen elég okot szolgáltat a szerkesztőnek, hogy keresni kezdje a mélyebb összefüggéseket, amelyek ismeretében nem csupán történelmileg válhatnak világosabbá a dolgok, hanem a jövő is (talán) reálisabban ítélhető meg” – olvasható az 1991 novemberében megjelent első Korunk-szórványszámot záró Szerkesztői szó kezdőszekvenciájában. Az első lapszámokat továbbiak hasonlók követték, amelyek során a folyóirat eljutott a belső szórványok világától a világproblémához: a vándorlás, kivándorlás kérdésköréhez.
A legfrissebb Korunk-szórványszám szerves továbbgondolása a Szigetek, szórványok, zárványok (2014) és a Magyarok a szétszórtságban (2015) című lapszámok által felvetett kérdéseknek. A szülőföldjükön élő erdélyi, szlovákiai, délvidéki, kárpátaljai, horvátországi, szlovéniai magyar nemzeti kisebbségek őslakosoknak számítanak. Ez határozza meg identitásukat és jövőteremtő törekvéseiket. Szerves részei a magyar nemzetnek, hiszen nem a maguk akaratából váltak „idegen testté” más, szomszédos népek/nemzetek konglomerátumában. A 20. század viszontagságos történelmében az idők eróziójának voltak (és vannak) kitéve, mind kisebbedő szigeteket és szórványokat alkotva.
A romániai szórványlét világában és a külhoni diaszpórában közösségteremtésre vállalkozó magyarokat és románokat megjelenítő 2014-es és 2015-ös lapszámai után a Korunk Kárpát-medencei aspektusból veszi szemügyre a kisebbségi nemzetrészek szórványosodását, anyagi és szellemi erodálódását, illetve az Európai Unió hatáskörébe (is) tartozó azonnali és távlati megoldás-kereséseket. A lapszám szerzői a Korunk hasábjairól is jól ismert társadalomkutatók, írók, műfordítók, a nemzeti és az európai integráció személyiségei.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.