Charles herceg helyettünk cselekszik

Ramona Găină felvétele
Hagyományos módszerekkel dolgoznak (Ramona Găină felvétele)

Miközben mi, itt a Székelyföldön elhányunk magunktól szinte mindent, ami régi és eredeti, s gőzerővel haladunk egy jellegtelen táj tökéletes kialakítására, amelyre a kutya sem fog ránézni, s ahol senki sem érzi majd jól magát, vannak olyan emberek, akik messziről érkezve gondolkodnak és cselekednek helyettünk. A brit trónörökös erdélyi és székelyföldi kezdeményezései hiánypótlóak, értékőrző és érték teremtő folyamatokat indítanak el. Mások mellett a brit trónörökös anyagi támogatásával újították fel a Szeben megyei Szászapátfalván (Apoş) azt a cserépkészítő műhelyt, ahol legutóbbi székelyföldi látogatása záróakkordjaként Károly herceg betekinthetett egy több mint 200 éve űzött erdélyi mesterség rejtelmeibe. Szászapátfalván, egy Szebentől 70 kilométerre fekvő kis faluban, a Monumentum Egyesület néhány hónapja egy, a régi erdélyi falvak hagyományos építészetének megőrzésére irányuló projektet indított útjára. A kezdeményezés további két non-profit szervezet is támogatta: az eredmény egy olyan műhely, ahol a hagyományos, minőségi cserepet pontosan úgy állítják elő, mint kétszáz évvel ezelőtt.

megszent-mszk02437

Az egyesület elnöke, Eugen Vaida azt mondta, az építészeti egyetemen tanult elv ihlette meg, amely szerint „egy ház akkor szép, ha időben megszépül, ha az építkezési anyagok szépen öregszenek meg”. Vaida szerint Erdély Európa azon kevés helyeinek egyike, ahol a tetőcserepek még léteznek, ez a látvány pedig sok külföldi turistát vonz a térségbe.

A befektetés összege 60 ezer euró, ez a telek megvásárlását, a tervezést és az építkezést foglalja magába. A projektet három partner szervezet bonyolítja: a Monumentum Egyesület, a brit Global Heritage Fund, valamint az Anglo Romanian Trust for Traditional Architecture, ám Wales hercege személyesen is fontos finanszírozója a vállalkozásnak. „Károly hercegnek tetszett az ötlet, hiszen ő a kézművesség, és a hagyományok szerelmese” – magyarázta Eugen Vaida. Miután kész lett, a cserépkészítő műhelyt egy híres nagybaconi mesternek adományozták. Június elején avatták fel, hat alkalmazottal működik, közülük ketten szászapátfalvai lakosok.

„Egy mesterembernek adományoztuk a műhelyt, mert ha én fogok neki cserepet gyártani, nem tudom garantálni a minőséget, márpedig ez nagyon fontos. Kevés olyan gyártó van, amely nagyon jó minőségű cserepet állít elő. A mester nagybaconi, ezen a Kovászna megyei településen található Erdély legnagyobb cserépkészítő központja. Az emberek egy része ottani. Azt mondják, 10 év után jó kezdő vagy, nagyon fontos, hogy tapasztalt mesterekkel kezdd el a munkát, ám a szerződésbe azt is belefoglaltuk, hogy két helyi lakost is alkalmazni kell, hogy tanuljanak” – vázolta a Monumentum elnöke.Azt mondja, a műhely jelenleg egyfajta cserepet készít, de lehetséges, hogy a régi emlékművek szükségleteinek függvényében ez változni fog.

A szászapátfalvai cserép a legtisztább hagyomány szellemében készül, pontosan ama elvek szerint, ahogyan néhány száz évvel ezelőtt dolgoztak az emberek. Az agyagot a műhely közelében lévő domb oldalából hozzák, és egy olyan edényben készítik elő, amely esetében az összekeverést szolgáló szerkezetet egy ló segítségével hajtják meg. Miután előkészítik az agyagot, két asszony kézzel készíti el a cserepeket.„Az agyagot egy speciális formába helyezik, és oly módon egyenesítik le, hogy ne kerüljön bele levegő, mert akkor elreped. Homok sem kerülhet bele, homok kizárólag a tetejére kerülhet, hogy ne ragadjon a fából készült formához, ha a belsejébe homok kerül, a cserép nem lesz tartós” – mondja Domokos Ibolya, az egyik nagybaconi asszony.

Szászapátfalván egy idény alatt körülbelül 60 ezer cserepet és 30 ezer téglát állítanak elő, a kereslet óriási. Egy cserép 1,7, egy tégla pedig 1 lejbe kerül. „Ügyfeleink általában városiak vagy külföldiek, akik itt vásároltak házat, amit felújítanak, vagy panziókká alakítanak. Az idei készletet két hét alatt eladtuk, már vannak megrendeléseink a jövő évre is” – tájékoztatott Eugen Vaida, aki szeretné kiterjeszteni a projektet Erdély több településére.

Forrás: Adevărul/Kolozsváros

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.