Áldás a csinódi kápolnán

csikasz_1

Manapság mikor mindenki menekül, elmenne, mindent eladna, csodának számít fogadalmi templomot, kápolnákat építeni. Ilyet ebben a globalizált materialista világban csak is isteni sugallatra cselekszik valaki.

És még ma is vannak csodák!

Ilyen kiemelkedő esemény, hogy a Csinódon kápolna épülhetett. Az Élő Székelyföld Munkacsoport tagja, Sepsiszéki Nagy Balázs felgyógyulása örömére, feleségével együtt, megálmodott egy kis ökumenikus kápolnát, melyet kétkezi munkával fel is épített, s amelyet most négy pap áldhatott meg!

Sepsiszéki Nagy Balázs családja körében a kápolnaszentelési ünnepségen
Sepsiszéki Nagy Balázs családja körében a kápolnaszentelési ünnepségen

Sepsiszéki Nagy Balázs Sepsiszentgyörgyön született, néprajzkutatóként és több Székelyföldről szóló könyv szerzőjeként vált ismerté. Néhány éve az Úz-völgyébe, Csinódra költöztek, ahol mostanig még elektromos áram sem volt. Nagy Balázst 2014 nyarán villámcsapás érte, a mezőn sebes fejjel és kézzel találtak rá, elvesztette emlékezőképességét, még a családját sem ismerte fel. Hosszas lábadozás következett, és lassan visszatért a memóriája.
Elmondása szerint ebben az időben látomásként egy gyönyörű hölgy jelent meg betegágyánál, és vigasztalta, bátorította, és ez úgy maradt meg benne, hogy feladatként kapta, építsen egy kápolnát. Érdekes módon a feleségének is ez volt a kívánsága, anélkül, hogy megegyezték volna…

csikasz_2

Ezt Böjte Csaba testvér így beszéli el: “Balázs mikor visszanyerte emlékezetét, erejét, és feleségével úgy döntött, hogy gyógyulásának emlékére, bár protestánsok, mégis hálából a Boldogságos Szűzanya tiszteletére építenek kápolnát. Felesége elképzelését lerajzolta és a tervet elküldték az érsekségre. Elhatározásukhoz Jakubinyi György gyulafehérvári érsek engedélyét kérték, aki Isten áldását adta a tervükre. (…) Számomra Csinód az életerő, a megmaradás, a remény földje. Ha ott, a zord hegyek között, mostoha körülmények mellett, a sovány hegyi legelőkön, kaszálókon népünk élni és szaporodni tud, akkor úgy érzem, van remény”. Ezt támasztotta alá Nagy Balázs is ünnepi beszédében, kiemelve hogy Csinód az a falu, ahol a demográfiai mutató pozitív, többen születnek mint ahányan meghalnak. A gondolathoz hozzátette, hogy a lábadozása alatt a felesége azt ígérte, hogy ha Isten segedelmével meggyógyul, a harmadik gyereket is megszüli.”

csikasz_3

A Mária Szíve Ökuménikus Kápolna felszentelésére és megáldására egész Székelyföldről mintegy hatszáz ember jelent meg szombaton, szeptember 26-án. Szentmisét celebrált főtiszteletű Nagyméltóságú Tamás József segédpüspök, szentbeszédet mondott Böjte Csaba ferences szerzetes. A kápolnát a szentmise után áldást mondott nt. Fekete Levente nagyajtai unitárius lelkész és nt. Szövérffy István illencfalvi református lelkész.
A szentmise és áldások után Nagy Balázs megköszönte mindenkinek akik munkával, pénzzel vagy építkezési anyaggal hozzájárultak a kápolna felépítéséhez, és minden jelenlevőt meghívott ebédre.

csikasz_4

A kápolna szentelési ünnepség a magyar- és az ősi székelyhimnusz eléneklésével ért véget.

Források: http://www.szek-helyek.ro, Böjte Csaba testvér Facebook-oldala

Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.