Sötét jövő – több millió menekült

Illegális bevándorlók tüntetnek Budapesten a Keleti Pályaudvarnál
Illegális bevándorlók tüntetnek Budapesten a Keleti Pályaudvarnál Fotó: Balogh Zoltán/MTI

A hűvösebb ősz és a tél közeledtével egyre elszántabbak és türelmetlenebbek lesznek a migránsok, ami rendbontáshoz, összecsapásokhoz vezet majd. Azzal, hogy Törökország és Görögország nem állja útját az egyre növekvő áradatnak, valamint Németország meghirdette a Szíriából érkezők befogadását, a tranzit országok, így Magyarország is, nagyon nehéz helyzetbe került – mondta Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő a Kossuth Rádióban.

Azok a migránsok, akik kilépnek Szíriából, csak útlevéllel tehetik, hisz tűzparancs van érvényben. Mégis amikor elhagyják az országot, már nincs nekik. Merkel azon nyilatkozta, hogy valamennyi szír menekültet befogad, ezért Németország veszélyes, mert ezentúl, papírok híján, mindenki azt hazudja majd, hogy szír. Amikor a szerbek felveszik a bevándorlók adatait, 90 százalékuk azt állítja, hogy január 1-jén született, nyilván ez sem igaz. A jövőben ez csak rosszabb lesz, ahogy jön a hűvösebb ősz és a tél, összecsapások lesznek, eldurvul majd a helyzet – mondta Nógrádi György a Vasárnapi újságban.

A Keletinél Fotó: Kovács Tamás/MTI
A Keletinél Fotó: Kovács Tamás/MTI

Szerinte az, hogy a csehek kijelentették, be kell vetni a NATO-erőket a probléma kezelésére és a bolgárok kivitték a harckocsikat a határra is jelzi, hogy az európai politika megpróbál drasztikus megoldásokat hozni, még ha a gyakorlatban nem is lehet alkalmazni azokat. Az államok sorra húzzák fel a falakat, az észtek, a spanyolok Afrika felé, a brit-francia határon, mindenki kihasználja azokat az eszközöket, amelyek a kezében vannak, amíg nem születik egységes európai fellépés. A magyar lépéseket időkülönbséggel, de elkezdte Európa is követni – mutatott rá.

Nógrád György biztonságpolitikai szakértõ
Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő

Magyarországnak folytatnia kell, amit elkezdett – emelte ki. Keményen ellenőriznie kell a migránsokat és fel kell húznia a szögesdrótot, hogy ne tudjanak bejönni az országba, mert hozzánk küldik majd vissza őket. A németek a balkánról érkezők 99 százalékát visszaküldik a belépési pontra, vagyis hozzánk, az ő hazaszállításuk a mi feladatunk lesz, ami szinte lehetetlen, mert újra és újra megszöknek majd, és a schengeni övezeten belül elindulnak ismét Németország felé – vetítette elő a biztonságpolitikai szakértő.

Nógrádi György élő adásban.

A Közel-Keletről érkezőket a törökök fel tudnák tartóztatni – folytatta, de nem teszik, így büntetik Európát azért, mert nem veszi fel az EU-ba Ankarát. A törökök a szír politikában ráadásul nem arra játszanak, hogy a helyzet megoldódjon, hanem hogy Bassár el-Aszad szíriai elnököt megbuktassák, és egy törökbarát szunnita vezetés vegye át a helyét. Törökországban jelenleg 2 millió szíriai menekült van, ha megindulnak Európa felé, akkor nem marad más, mint „térdre, imához” – fogalmazott.

Tisztálkodó szíriaiak Pécsett Fotó: Soki Tamás/MTI
Tisztálkodó szíriaiak Pécsett Fotó: Soki Tamás/MTI

Nógrádi úgy vélte, a menekülthullám fokozatosan nőni fog. Sokan azt mondják, Európa fogadjon be mindenkit, aki háborúból menekül. Jelenleg azonban 20-22 háború zajlik a világon, így több százmillió ilyen ember van. Európa erre képtelen, így rövid időn belül kőkemény politikai lépéseket kell hoznia, minél később teszi, annál komolyabb árat fizet majd érte. Egységes álláspontra van szükség, a hírszerzés terén már megvan, a Földközi-tengeren el kell süllyeszteni az embercsempészek hajóit és rendet kell tenni Líbiában, amihez az oroszok már hozzájárultak – sorolta a szükséges pontokat a szakértő.

Forrás: Alfahír

mti_hirfelhasznalo

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.