Kik a menekültek? Konkvisztádorok vagy számkivetettek?

santa maria

Nem tudom. Ha reggeltől estig, illetve estétől reggelig ezen gondolkodom, s megint elölről kezdem, akkor sem leszek okosabb. Olvashatom a különböző portálokon és az újságokban megjelenő híradásokat, a homály bennem akkor is egyre nagyobb. Az azonban biztos, hogy a négerek és az arabok a spájzban vannak. Hogy jó dolog-e, hogy üdvös-e a jelenség? Nem jó! Én úgy vagyok ezzel, hogy mindenki maradjon ott, ahová született, s némi iskolák és tapasztalatszerzés után próbáljon beilleszkedni abba a kultúrkörbe, amelyhez tartozik. Még akkor is az otthon a legjobb, ha mostohák ott a körülmények, ha nagy a szegénység, ha az éghajlati körülmények sem a legmegfelelőbbek… Létezik egy alapvetően fontos és megkerülhetetlen emberi tulajdonság: a munkára való hajlandóság. Az állati sorból az általunk megalkotott eszközökkel és a kezünkkel, az agyunkkal végzett alkotó, építő, ha úgy tetszik: teremtő folyamatok emeltek ki. A továbbiakban is így fog történni az előrelépés. Vagy nem is előrelépés, inkább az a természetes folyamat, amely arra szolgál, hogy a következő generációk is fennmaradjanak. És ott van a haza- és nemzetszeretet nevű izé is, amelyről oly sokat beszélnek eszmélésünk óta mindenfelé. Ha valakiknek baj van a hazájával, mert az nem esik egybe eszmei és valós területi kiterjedésben, akkor valahol abban a környezetben lenne jó valamit tenni. A miénk semmi esik egybe a vágyakkal! Új államot vagy államszövetséget kellene ott létrehozni, nem pedig a világ minden etnikai és eszmei konfliktusát hurcolni be az öreg Európába. Mintha nem lenne hajlandóság a valós problémamegoldásra. Mintha a világpolitikai infantilizmus uralkodna el az agyakban.

Biztos, hogy létkérdés sokaknak az egérút, de nem ekkora tömegeknek. Gerjesztett népvándorlás ez, mesterségesen felkorbácsolt indulatokkal… Ha Európa odatartja a másik orcáját is, akkor neki, s nekünk annyi. Valahol újabb évjáratú hitlerek ocsmánykodnak a kulisszák mögött, akik számára baromság az erkölcs, az egyenes beszéd, s az Istent ideológiába csomagolják a maguk hasznára.

Itt is, e sokszor elhagyott és leköpött honban is fel kell készülnünk az idegenekkel való bánásmódra. Nem kaptunk belőlük ezidáig, de nem fogjuk megúszni! Összeurópai jelenséggel van dolgunk, amikor naponta vizsgáznunk kell majd erkölcsből és emberi hozzáállásból. Civilizációs probléma lesz, hogy fehérekként a naponta partra érő Santa Maria legénységét civilizátoroknak tekintjük-e vagy ellenségnek? És az is, hogy ők, az érkezők miféle gondolatokkal jönnek… Felfedezők? Konkvisztádorok? Misszionáriusok? Vagy mindezek együtt? Nehogy ők akarjanak majd magukhoz emelni, esetleg lesüllyeszteni a béka tompora közelébe!

Egy-két generáció rá fog menni. Nálunk is. És náluk is. Hogy aztán ki fog felemelt fővel megmaradni ebben a rozoga Európában? Ez itt a kérdés. Ez a gondolat és a helyes cselekvés kényszere sokunkat foglalkoztat.

P. S. Böjte Csaba testvért Bayer Zsolt és  Vértesaljai László írása késztette gondolatai megfogalmazására.

Simó Márton

2 gondolat “Kik a menekültek? Konkvisztádorok vagy számkivetettek?” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.