Unitáriusok, ha együtt vannak

DSCN3752

A Szejkén 1999 óta szerveznek évi rendszerességgel augusztus második szombatján találkozókat az unitáriusok. Az idei volt a tizenhetedik. Ezúttal úrvacsoraosztás is volt a programban, amely igencsak emelte az esemény rangját, lelkiségi értékét.

Ez az ünnep immár bekerülhet azon jeles napok közé, amelyek fontosak Dávid Ferenc követőinek és a vélük szimpatizálóknak, a testvéregyházaknak és az erdélyi magyarságnak egyaránt.

A fúvósok
A fúvósok…

Főtisztelendő Bálint Benczédi Ferenc püspök, a fúvósok és a lovasbandérium felvonulása után köszöntötte az egybegyűlteket, majd beszédében figyelmeztetett azokra a veszélyekre és erőkre, amelyek azon munkálkodnak, hogy éket verjenek a hívek közé, hogy eltántorítsák az embereket a hit és a magyarság megélésétől. Itt nem csak a fogyasztói társadalom kihívásaival kell szembe néznünk, hanem saját hibáinkkal is, amelyek fokozatosan fejtik ki romboló hatásukat a lelkekben…

Lovasok
… és a lovasok kezdték az ünnep hivatalos részét

Az időjárás is kedvezett a rendezvénynek. Derűs ég, szép napsütés volt, és enyhén lebbenő szellő enyhítette valamelyest a forróságot. Mintegy háromezer lehetett a jelenlevők száma. Messziről jött gyülekezetek küldöttségeit fedeztük fel a tömegben, de mintha teljességgel hiányzott volna Aranyosszék.

Fontosak
Fontosak a külsőségek is

A harasztosi származású Török Albertet kérdeztük erről, aki mindössze öt szülőföldjéről való unitáriust fedezett fel a tömegben, de egyik-másik udvarhelyszéki településről is kevesen jöttek, meg sem töltötték a számukra bérelt buszokat.

Sokan
Sokan jöttek, de nem elegen

Székelyudvarhely városa nem tett különösebbet az érdeklődők helyszínre való kiszállítása érdekében, a taxisok azonban ugyanannyiért vitték a helyszínre a katolikusokat, reformátusokat és a helyi fejlesztésű pogányokat is, mint az unitáriusokat. (A Művelődési Háztól a fürdő bejáratáig 8 lej volt a tarifa.)

DSCN3748

Az évenkénti unitárius találkozó azonban nem érzi itt mostohagyermeknek magát, hiszen a Szejkén Orbán Balázs közelében lehet, azt a szellemiséget érezheti jelenlevőnek, amely a legnagyobb székelyé volt. Kedei Mózes Székelyudvarhely belvárosi unitárius gyülekezetének lelkésze a többi nagy gondolkodót is elősorolta Dávid Ferenctől, Bölöni Farkas Sándoron, Brassai Sámuelen át az egyház azon nagyjaiig, akik a totalitárius rendszerben szenvedtek börtönbüntetést és mellőzöttséget, hogy ma az egyház szabadon és megtisztultan élhessen.

DSCN3825

Az úrvacsoraosztás jelentette az együttlét szertartásának központi részét, ha úgy tetszik a fő-fő szimbólumát, hiszen a jelenlevők magukhoz vehették a Jézus Krisztusra emlékeztető jegyeket – a kenyeret és a bort -, ezáltal vállalva és átélve az együvé tartozást.

DSCN3848Mivel ez volt az első ilyen alkalom, megmutatkozott némi tanácstalanság a bonyolításban, hiszen az emelvényen kezdődött, a szónokok, az egyházi személyiségek és segítőik részesültek előbb úrvacsorában, majd külön bejelentés – mintegy negyedóra – után került sor a kenyér és a bor “levitelére” a nép közé.

DSCN3845Ezen szertartási résznek bevett gyakorlata van a csíksomlyói búcsún, érdemes lenne odafigyelni, hogy mit tesznek a katolikusok, amikor az ottani több százezres tömeg áldoztatását kell megoldani. Ettől függetlenül felemelő volt a türelmesen sort álló híveket, az áhítattól ihletett pillanatokat átélni.

DSCN3836

Az úrvacsorát követő rövid beszédet, az ágendát Kovács István sepsiszentgyörgyi lelkész mondta. Ezt követően sor került Orbán Balázs síremlékének megkoszorúzására, majd kulturális programok kerültek sorra. Az is rendkívüli fontossággal, hogy az ételt-italt árusító sátraknál aztán az emberek ellazulhattak, s baráti beszélgetésekben oszthatták meg közeli és távoli ismerőseikkel, rokonaikkal az utóbbi esztendő eseményeit. Demokratikus, családias asztaltársaságok jöttek pillanatok alatt létre.

DSCN3865

Ebben a nagy unitárius ünnepben sokkal több lehetőség van, mint amennyit itt és most megéltünk. Kicsit a város is odafigyelhetne, hiszen maga is Orbán Balázs szellemiségéből él. Jó lenne ápolni ezt a szellemet, az igazi államférfi emlékét, aki mindenét a székely népre hagyta.

DSCN3807Például rá lehetne szólni a modortalan/hitvány modorú rendőrökre, akik autókból lesik a szabálytalan gyalogosokat és a nyugdíjast is letegezik, és büntetésekkel fenyegetőznek. Közlekedésbiztonsági szempontból valóban veszélyes a szejkei útszakasz, ilyen rendezvények alkalmával aztán még inkább. A rend őreinek a feladata a megelőzés, adott esetben a gyalogosok irányítása is. Ha az az állami szerv erre alkalmatlan, akkor oda kell tenni a helyi rendőrt, aki talán normálisabban viselkedik, ha helyi parancsra hallgat. Egyébként csendőrségi biztosítása is volt az eseménynek, de rendbontásnak nyoma sem volt.

DSCN3739Ilyen szempontból nyugodt lehet a szervezők lelkiismerete, hiszen civilizált, a hely és a program értékével tisztában levő tömeg jelent meg Szejkefürdőn ezen a szép szombati napon.

Tekintse meg a találkozóról készült fotógalériánkat.

Apró módosításokkal, programcsiszolással még emlékezetesebb találkozók jöhetnek itt létre.

unitarius_cimer

Jövőre már nagykorú lesz az unitárius találkozó, bízzunk benne, hogy addigra túljut minden gyermek- és ifjúkori betegségen meg nyegleségen.

Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.