Közelebb a hagyományokhoz az EMI-táborban

Ijaszat_EMI

Amint arról korábban is beszámoltunk, idén tizenegyedik alkalommal nyitotta meg kapuit az EMI-tábor, amely augusztus 5-9. között várja a fesztiválozókat régi-új helyszínén, a Gyergyószentmiklós melletti 3-as kilométernél. A szervezők évről évre azon munkálkodnak, hogy népi hagyományainkat közelebb hozzák a táborozókhoz.

Ebben a tekintetben idén lesz a legszínesebb és legsokoldalúbb programkínálata a fesztiválnak. Idén először egy egész teret különítenek el lovaglópályának, ahol napközben lovaskocsizhatnak és lovagolhatnak az érdeklődők naponta 12 és 18 óra között. A Lovaglótér lesz a helyszíne Pászka Lehel székely világrekorder lovasíjász bemutatójának is, amelyre szombaton 16 órától kerül sor.

EMI_log
A tábor területén, a jurtatábor közelében, helyet kap a Hagyományőrző tér is, amely hadi bemutatóknak, íjászatnak, ostorozásnak és egyéb foglalkozásoknak lesz a helyszíne. Az odalátogatók nemcsak megismerhetik egy középkori hadi-tábor mindennapjait, de előadásokon, páncél- és fegyvermustrán is részt vehetnek, valamint kardforgatás- és lándzsavívás oktatására is jelentkezhetnek, sőt, vetélkedőkön is részt vehetnek: a vasárnapi íjászverseny mellett szombaton és vasárnap lovagi ötpróbát szerveznek a legbátrabb jelentkezőknek. A programok szervezői az Erdélyi Magyar Ifjak hagyományőrző csoportja mellett a székelyudvarhelyi Arany Griff Rend és a nagybányai Turul-Sas Hagyományőrző Egyesület.

EMI-tabor plakat_napokra bontva
Azonban nemcsak az előbb említett két tér ajánl hagyományőrző programokat, hanem a tematikus sátrak is. Így a Nagysátorban szerdán Igaz Levente történész, hagyományőrző tart előadást a magyar történelmi íjászatról, a Csép Sándor-sátorban szerdán népviselet-, csütörtökön pedig néptáncbemutató lesz. A Szénásban Zsigmond Zoltán történésznek a lovasíjász hagyományőrzésről szóló előadását kísérhetik végig pénteken. Az EMI-tábor visszatérő vendége, Berecz András régi időket idéző meséi szintén pénteken lesznek hallhatók, és természetesen a már hagyománnyá vált esti táncházak sem maradnak el.
A szervezők bíznak abban, hogy az előző évek barátságos és családias hangulatát a tábor idén is tovább tudja fokozni, és Gyergyószentmiklós újra találkozóhelye lesz a Kárpát-medence nemzetben gondolkodó magyarjai számára.
További információkat és a részletes programot a http://www.emitabor.hu oldalon találnak az érdeklődők.

EMI-tábor közlemény

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.