Elhunyt Majla Sándor

majlas

Döbbenettel értesültünk, hogy életének 55. évében elhunyt Majla Sándor költő, író szerkesztő. Majla Sándor Korondon született 1960. október 14-én. Középiskolát Székelyudvarhelyen végzett 1979-ben. Első versei 1976-ban jelentek meg nyomtatásban, az akkori Ifjúmunkásban. Forráskötete Szavak pírja címmel az 1989-es rendszerváltás idején látott napvilágot, egy olyan időszakban, amikor a minőségi költői bemutatkozásra nem figyelt kellőképpen az olvasói társadalom; 1990-ben Ablak címmel kisebbségtudományi folyóiratot indított, amelynek nemzetközi visszhangja volt; ezekben az igényes folyóirat-lapszámokban a litvánokkal, a vajdasági, kanadai, ausztriai és kárpátaljai magyarokkal, a hollandiai frízekkel foglalkozott.

A ’90-es évek elején, amikor még nem jöttek létre a hazai magyar irodalom új intézményei, Fagyöngy címmel öt alkalommal jelentetett antológiát az erdélyi költészet és próza élvonalából válogatva, amellyel bebizonyította, hogy kisvárosban, Székelyudvarhelyen is lehet maradandót alkotni. Kiadói elvei túllépték a generációs határokat, szerkesztőként ebben a folyamatban a szülőföldhöz való ragaszkodás és a minőség vezérelte.

Szabó Károly operatőr-filmrendező így idézi fel az elhunyt költő alakját:

Az ezredforduló után több gyermekverskötete jelent meg Majlának, állandó munkatársa volt a honi és külföldi gyermeklapoknak; megalakulásától kezdve (1990) együttműködött a Hazanéző című folyóirat szerkesztőségével. Illés Lajos zenésítette meg egy cd-nyi költeményét. Legutóbb a Firtos Közművelődési Egylet antológiájában szerepelt prózai írással, illetve ez év tavaszán Békéscsabán lépett fel a nyilvánosság előtt, Németh Viktor énekes-zeneszerzővel.

Ebből a gyümölcsöző kapcsolatból egy dvd-nyi anyagot rögzítettek, amelyet a közeljövőben terveztek kiadni. Feltételezhető, hogy kötetekben és folyóiratban meg nem jelent írásai jelentős alkotói hagyatékot képviselnek.

Halálának körülményeiről, temetéséről a későbbiekben jelentkezünk információkkal.

Nyugodjék békében!

Simó Márton

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.