A Fili nyomában – Ausztriában és a Felvidéken

A diószegi közönség fennállva ünnepelte a Filit - ez volt az egyik legsikeresebb előadás a turné során
A diószegi közönség fennállva ünnepelte a Filit – ez volt az egyik legsikeresebb előadás a turné során

Az elmúlt két hétben igen sok tennivalónk akadt; meggyűlt a fonni valónk – ahogy mondták ezelőtt a régiek -, s mivel munkánkat olykor a szénacsinálás és az időjárás is befolyásolta, nem tudtunk minden várt és nemvárt eseményre reagálni. Az vigasztalt, hogy nem vagyunk hírportál, és nem is aspirálunk ilyesfajta besorolásra. Ígértük, hogy beszámolunk a Szentegyházi Gyermekfilharmónia kelet-közép-európai turnéjának második feléről és az együttes hazatéréséről. Most július 27-ig követjük a Filit.

Július 21-ig, egy keddi napig jutottunk el az események követésében. Most igyekszünk folytatni a beszámolót, Farkas Antal kollégánk segítségével, aki fotós-videósként Dornbirnban, Ausztria nyugati csücskében, Németországból közeledve csatlakozott a Filihez.

Előadásra készülődve egy  átlagon felüli libával
Előadásra készülődve egy átlagon felüli libával (Tókos Attila felvételei)

Az együttes július 21-én, kedden Keszthelyen, majd a Balatonban strandolt. Szabadtéri “búcsúkoncertet” adott a magyar tenger partján. Erre a váratlan és páratlan élményre meglepően sokan voltak kíváncsiak.

DSC_1129A Filisek, a szó szoros értelmében beleénekelték magukat a balatoni estébe, majd az előadás után az együttes tagjait és felszereléseit szállító három autóbusz Ausztria felé vette az útját.

DSC_1153

A következő szálláshely és bázis Dornbirnban volt ugyan, de oda  ahhoz Németországon át vezetett az út. Úgyhogy a július 22-ét jobbára utazással töltötték.

turne2015nyar

Július 23-én Andelsbuch-ban, ebben a sípályáiról ismert városkában léptek fel, de előtte ismerkedtek a hely szépségeivel, meglátogatták az 1905-ben készült helyi vízierőművet, a bregenzi kisvasút töltésén sétáltak.

A vízierőmű valóságos ipari múzeum - inkább egy fürdő bejáratára hasonlít
A vízierőmű valóságos ipari múzeum – leginkább egy fürdő bejáratára hasonlít

Este bejött a számításuk az előadással kapcsolatosan, hiszen a vorarlbergi énekeket – a helyi specialitást – a közönség állva tapsolta meg.  A következő napon a Rappenlochschlucht-szakadék (amely részben svájci területen található) és Bregenz óvárosának megtekintése, meg a Szent Gallus templomi koncert képezte a feladatsort. Napközben kánikulai meleg volt, délután záporeső szakadt a környékre, és emiatt a közönség is eléggé gyér volt. Ezt tartják a legkevésbé sikeres előadásuknak, bár a hatalmas templom kiváló akusztikája sok mindenért kárpótolt.

Az ezernégyszáz éves Szent Gallus székesegyház
Az ezernégyszáz éves Szent Gallus székesegyház

Július 25-én volt Dornbirnben az Earth Healing Interkulturális Fesztivál megnyitóján tartott szabadtéri (Fili-pólós) koncertjük, ahol a világ legkülönbözőbb tájairól érkezőkkel együtt léptek fel.

Ez volt a Szentegyházi Gyermekfilharmónia ausztriai tartózkodásának eszmei és zenei csúcspontja. A gyorsan átalakulni látszó és nemtelen támadásnak, humanitárius álca alatt zajló hadviselésnek kitett Európában az esemény a békéről, a kölcsönös megértésről szólt.

“Itt érdemes volt figyelni arra, hogy az interkulturális fesztiválra – most, amikor gyakran ellenőrizhetetlen kilétű és szándékú migránsok lepik el Európát – olyan aktivisták jöttek el, akik mentesek mindenféle hátsó szándéktól, s nem valami aljas ideológia irányítja tetteiket, hanem a békevágy, az általános emberi értékek, az erkölcs és a tiszta szándék, amely független az államformáktól, a vallási meggyőződésektől és a bőrszíntől.

Ez a kezdeményezés sokkal nagyobb publicitásra érdemes, mint amilyent kapott. A Fili itt kilépett hagyományos szerepköréből; Dornbirnben nem a székelység egyszerű követe volt, hanem az emberiség legszentebb szándékainak, a béke és egyetértés lángjának fáklyavivőjévé lett pár órára ez az együttes” – írja Farkas Antal az általa készített videofelvétel ajánlójában.

Viszonylag hosszú út következett. A turné nyugati végpontjától kellett átjönni Szlovákiába, pontosabban a felvidéki Diószegre, ahol újabb előadás, majd szabadnap következett. Kiváló volt az osztrákok vendégszeretete is, de itt érezhették azt a gyerekek, hogy hazaérkeztek. A felvidéki vendéglátók majdhogynem luxuskörülmények közt dédelgették a Filit, jól felszerelt panzióban és szállodában pihenhettek, az ellátás pedig kiváló volt és bőséges.

Az időjárás nem nagyon kedvezett hétfőn a strandolásnak és a szabadtéri programoknak, úgyhogy Vöröskő várát látogatták meg, majd Galántán koszorúztak Kodály Zoltán szobránál, mielőtt átjöttek volna a maradék Magyarhonba, az egykori ország érseki székhelyére és királyi fővárosába, Esztergomba.

Az információk feldolgozása jelenleg is zajlik. Hamarosan új hangos és képes beszámolókkal jelentkezünk.

DSC_2115

Élő Székelyföld Munkacsoport 

Egy gondolat “A Fili nyomában – Ausztriában és a Felvidéken” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.